habe wrote:
Ahoj,
Měl bych prosbu k Protosovi 500, kde mám problémy s vibracemi dle mého soudu na vrtulce - ve všech osách mám pík přesahující 90% při otáčkách cca 11000 a jinak v grafu nejsou žádné další píky přesahující 10% (měřeno s vrtulkovými listy bez hlavních listů).
Původně jsem létal s Microbeastem a časem se vymlely ložiska v domku vrtulky a křídelka v ložiskách už docela poskakovala, což bylo doprovázeno i zvýšeným hlukem. Přesto s tím Microbeast problém něměl. Po výměně ložisek v domku, vč. hřídelky a řemenice vše vypadalo dobře, ale přesto Microbeast začal nečekaně klopit na bok. Zdálo se mi že nová řemenice nepatrně šmajdá, tak jsem ji vyměnil, ale dělají to všechny, co jsem měnil. Celou sestavu vrtulky jsem měl rozebranou už asi 3x, vše jsem zkontroloval, ale Mikrobeast klopil pořád, i když se vše zdá OK.
Tak jsem pořídil Spirita (minimálně větší odolnost proti vybracím za letu a jako bonus analyzátor vybrací).
A při měření vybrací jsem zjistil, že se rapidně zvyšují s otáčkami. Při nízkých otáčkách docela OK, při provozních (asi 2500 na hl rotoru) už vybrace vyletí nad 90% a pokud dále otáčky zvyšuju tak se hřídelka vrtulky zcela rozkmitá, že začne být dokonce rozmazaná (věřím, že takový režim by během krátké doby vedl k destrukci celého ocasu).
Nemá s tím někdo zkušenosti? Stále se mi nechce věřit, že by výměna pár dílů za nové způsobila takovou změnu. Nedělám někde principiální chybu? Třeba příliš napnutý řemen (i když se mi zdá stejně jak před tím).
Rovněž bych se chtěl zeptat Tomáše, který o takovém chování Protose dříve (2012) psal na rcmanii, jak (a jestli) se to podařilo vyřešit - tuším psal, že mu vibrace při vyšších otáčkách rozložili duralový domek vrtulky.
Díky Honza
Ahoj, ja som sa s tým tiež trápil, zistil som rozdiel váhy v ložiskách v držiakoch listov, ale stále to nepomohlo na 100%. Dal som vyrobiť osku z ocele, aby išli ložiska natesnejšie, keďže doma som nedokázal zavŕtať dierku na červík kôli tvrdosti, z druhej strany mi pretŕča cca 5mm a je po rozrezonovaní osky, problém sa vyriešil. Riešil som to tu v "Protos vibrácie".