Ahoj, stále neviem, či chceš vyrábať tiahla, alebo nastaviť.
Základ: závity tiahel musia byť aspoň na 80% v zábere Geometria platí pre FBL aj pre DFC hlavy s tým, že pri DFC máš tiahla=ramienka dané, niet čo špekulovať. Treba maximálne eliminovať vôle v servách, v čapoch, poriadne dotiahnuť čapy atď. Pribrusujem aj diely dosky cykliky, aby som mal vôľu len v ložisku.
ak skrátiš "l" a ostane Lh a Ls listy sa sklonie na -x° a opačne pri predĺžení "l". Ja skracujem trubku voľnobežky tak, aby sa zuby pohonu zadného rotora prekrývali aspoň na 2/3 výšky Ak predĺžiš "L" sklonia sa listy dole a zväčší sa dolné x (to v prípade, ak kúpiš iný hlavný hriadeľ) rozdiely do 2 mm možno korigovať v tiahlach Lh, Ls Vzdialenosť nad a pod doskou cykliky (x) by mali byť približne rovnaké pre možnosť využitia zdvihov na obe strany.
Osadíš hlavný hriadeľ + zaisťovací krúžok nad horným ložiskom (nezabudni pri zaisťovaní krúžku zdravo ťahať hriadeľ hore) Prepneš na takú krivku kolektívu, aby pri polohe páčky kolektívu v strede boli servá v strede, subtrimom (Spirit) dáš páky serv kolmo na hlavný hriadeľ. Doska cykliky by mala byť približne v polohe "x=x" nastavením dĺžky tiahel serv Ls. Korekciou dĺžky tiahel serv nastavíš dosku cykliky kolmo na hlavný hriadeľ (treba na to kontrolný prípravok) Stále je ovládanie kolektívu v strede, vysielačka nemusí byť nutne zapnutá, len nesmieš pohýbať so servami. Máme hriadeľ, servá a dosku cykliky ustavené. Nameráš/nastavíš horné tiahla Lh na potrebnú dĺžku, aby boli listy kolmo k hriadeľu (0°) - toto platí pre FBL. Pre DFC s tými pákami veľa nenarobíš. Pri zálete skoriguješ dĺžku Lh tak, aby oba listy mali zhodnú stopu pri visení a poznačíš si, ktorý list bol na ktorom gripe.
Čo musí byť/Nemusí byť Pri polohe páčky kolektívu vysielača v strede MUSÍ byť list hlavného rotora kolmo na os - nábeh 0° Odporúča sa "x=x" Ak nemáš možnosť vyrobiť/upraviť tiahla a nepasuje to, v malom sa to dá korigovať úpravou "malé l" Osobne som presvedčený, že chyby do 1-2 mm možno korigovať aj sklonom páčky serv (ALE VŠETKÝCH ROVNAKO). Môžeme polemizovať a počítať rozdiely vo výslednom pohybe dosky cykliky hore/dole, ale a aj to sa dá korigovať vo vysielačke.
Attachments: |
hk450-mainshaft.JPG [ 176.68 KiB | Viewed 1118 times ]
|
heligeometry.jpg [ 212.73 KiB | Viewed 1118 times ]
|
|