It is currently Mon 25. Nov 2024 11:31:38

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Thu 17. Nov 2016 13:58:28 

Zdravím,
vstupní kanál kolektivu mi v diagnostice neukazuje střed v nule. Pohyb páky kolektivu mám někdy mezi -118 až -46. Při nulové poloze páky kolektivu je po změření vstupní signál na pinu kolektivu Spirita ca 1500µs. V záložce kanály jde o kanál č.6, který nelze změnit. Vstupní kanály výškovky a křidélek ukazují středy správně v nule. Nastavení: PWM, CCPM 120°, verze 2.2.0. Nevíte co s tím?

Díky za radu

Profile  

PostPosted: Thu 17. Nov 2016 14:20:58 
Site Admin

Dobrý den,

můžete prosím vyfotit zapojení kablíku na straně přijímače? Propojky byly použity originální z balení Spirit jednotky?
O jaký přijímač jde?

Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 8:44:26 

Posílám foto.
Jen podotýkám, že Spirit již fungoval.
Tohle se děje nyní po ca 1,5 roční pauze. Pád nebyl.
Nepomohl ani upgrade z verze 1.0.24 na 2.2.0.
Díky

Attachments:
Vysílač.jpg
Vysílač.jpg [ 690.12 KiB | Viewed 1117 times ]
Spirit.jpg
Spirit.jpg [ 635.45 KiB | Viewed 1117 times ]
Přijímač.jpg
Přijímač.jpg [ 170.25 KiB | Viewed 1117 times ]
 Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 9:40:19 
Site Admin

Díky za foto.

Takže to fungovalo všechno přesně v tomto zapojení a vůbec nic se nepřepojovalo ani neměnilo?
Můžete se podívat na hodnoty Servo monitoru? Chodí kanál kolektivu správně? Pokud jste zkoušel připojit servo tester/servo a funguje, tak tam problém zřejmě nebude.

Co by mohlo např. způsobit takovýto problém je připojení napájení na pozici ELE/PIT/AIL, tím se poškodí právě prostřední pin, protože do něj jde napětí z BECu :(
Pokud se ale s ničím nehýbalo, pak jediná možnost, která mě napadá je studený spoj. Jednotku můžeme u nás kompletně prověřit, pokud bychom na nic jiného nepřišli (a samozřejmě ihned opravíme).

Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 9:58:51 

FandaS wrote:
Posílám foto.
Jen podotýkám, že Spirit již fungoval.
Tohle se děje nyní po ca 1,5 roční pauze. Pád nebyl.
Nepomohl ani upgrade z verze 1.0.24 na 2.2.0.
Díky

Nastavil jsi jednotku po upgrade na 2.2.0 pomocí Průvodce? Je to o dost jiné, je potřeba to projít Průvodcem.
Jinak na foto mě chybí zapojen kabel v RUD. Máš i nestandardně namapované kanály, jaký máš MOD ve vysílači?
V Diagnostice se vše hýbe do 100% a správným směrem?

Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 10:03:56 
Site Admin

U PWM by nemělo být třeba měnit nic co se týče mapování kanálů, ale určitě doporučuji zkusit Tovární nastavení.
Pokud to ale nefungovalo ani s 1.0.24 (se kterým to dříve fungovalo), tak nikde v nastavení chyba nebude.

Také jsem si všiml nestandardního mapování. Běžně je kolektiv na CH6 a plyn na CH3, ale je to tak zřejmě kvůli tomu, aby nebyly daleko vývody.
Pro jistotu bych to ale zkusil nastavit na výchozí stav a zapojit to tak. Třeba jen samotný kolektiv (červený vodič) na CH6 (nebo jiný kanál), co to bude dělat.

Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 23:09:00 

Jednotku překládám ze Snipera na Minititana, takže se přepojovalo, ale že bych na pozici ELE/PIT/AIL zapojil napájení, si nejsem vědom. Hodnoty Servo monitoru jsou symetrické. Ten kolektiv v jednotce není mrtvý, jen ukazuje nesprávně střed při signálu 1,5ms. Deska cykliky má plynulou odezvu podle kniplu na obě strany! Abychom vyloučili chybu v nastavení soupravy, měřili jsme osciloskopem střídu vstupního signálu přímo na pinu PIT, kde se signál plynule měnil podle páky kolektivu na soupravě a v nule měl skutečně oněch 1,5ms. Diagnostika však ukazuje středový signál hluboko pod -118 a při max. kolektivu pak jen nějakých -46, výše se nedostane. Zkusili jsme do jednotky pustit ještě signál ze Servo testeru, bezvýsledně.

Nastavování podle průvodce nepomáhá. Tovární nastavení také nepomohlo. Mapování kanálů, domnívám se, není podstatné, pokud jsou správně zapojené. RUD není zapojen, protože směrovku zatím řídí externí gyro. Možná ho vyhodím a nechám vše na Spiritu. Používám MODE 3. V diagnostice (monitoru serv) se vše hýbe do 100%.

Bylo by možné u vás jednotku prověřit, jak navrhujete?

Profile  

PostPosted: Fri 18. Nov 2016 23:28:49 
Site Admin

Pokud není zapojen kanál vrtulky, pak je to problém.
Během spuštění se kalibrují středy kanálů. Pokud tedy chybí daný kanál, středy se nevypočítají správně a kolektiv (u kterého se kalibrace používá z ostatních kanálů) takhle to uskočí.
Takže je možné, že bude problém jen tam.

I kdyby to ale takto fungovalo, nelétalo by to správně. I bezpádlová část potřebuje vědět, kdy chce pilot zatáčet v ose směrovky.
Takže bych zkusil ještě toto (připojit tam RUD). Všiml jsem si toho až teď.. :(
Problém bude na 99% právě zde.

Profile  

PostPosted: Sat 19. Nov 2016 10:09:31 

Skvěle, vyřešeno!

Po zapojení kanálu RUD již diagnostika hlásí vše správně.

Co je ale s podivem, že bez takto zapojeného RUD mi to na Sniperu fungovalo, proto jsem to neřešil. Diagnostika hlásila středy v nule a také to létalo. Tedy žádná těžká akrobacie a fungovala i záchrana. Používám ještě pádlovou mechaniku.

Už ani nevím, proč jsem tam to gyro vlastně nechával, snad s nostalgie… :roll:
Ale už jsem se s ním rozloučil... ;)

Díky za rady a pomoc

Letu Zdar 8-)

Profile  

PostPosted: Thu 24. Nov 2016 9:05:22 

Tak mi to nedalo, a pátral jsem, jak to tehdá (před ca 1,5 rokem) s tím nezapojeným kanálem RUD vlastně bylo. Kdysi jsem používal jinou „stabilizační jednotku“ z PRC, kde to takhle „ňák“ fungovalo, než jsem s tím fláknul vo zem. Proto ten zmatek s nezapojeným kanálem RUD. Takže Spirit za nic nemůže. Tak asi tak no… :roll:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour