It is currently Sun 24. Nov 2024 15:55:02

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Sat 26. Mar 2016 13:12:04 
Site Admin

Ahoj,

moc dekuji za foto a info.
Podle popisu to vypada, ze jde budto velmi ztuha mechanika vrtulky nebo servo. Pokud je treba pouzit vzdy nejake zvlastni nastaveni, aby neco fungovalo, je to vzdy znamka nejake odchylky v mechanice. Kdyz je heli zcela v poradku, funguje vse vetsinou bez nejakeho ladeni a hodnoty pro danou heli odpovidaji.

Z grafu vibraci jde videt, ze je neco spatne u vrtulky.
U grafu z osy Z jde videt spoustu sumu od sameho zacatku.
Sum znamena ze neco na heli rezonuje - zpravidla se jedna o mechaniku vrtulky - hridelka vrtulky v loziskach "kmita".

Dale jdou videt v grafu mirne nacate loziska - lze videt mensi spicky na frekvencich/otackach, na kterych se u heli nic neotaci.
Delaji to kulicky, ktere uz nejsou napr. kulate - temer po kazdem padu odejdou nejake loziska. Vetsinou u hridele vrtulky a hlavni hridele, podle toho jak spadne heli.

Nejvyssi spicka jde ale zrejme primo od samotnych vrtulkovych listu - kdyz se sundaji, mela by se spicka zmensit.
Bohuzel nejde presne urcit jestli je to jen v listech nebo jeste predtim (gripy).

Zacal bych ale od kontroly tech lozisek v domku vrtulky, ktere drzi hridel. Pokud hridel nedrzi naprosto pevne, tak v tech vysokych otackach se rozkmita cela hridel - i cela vrtulka, prenasi se to pres trubku. Tyto vibrace jdou i casto dobre slyset.
To pak brani i fungovani vrtulky. Tyhle vibrace jsou ze vsech uplne nejhorsi a dokazou i rozsroubovat dobre zajistene sroubky.

Takze tech problemu tam bude bohuzel nejmene 3-4. Musime je resit postupne. Postupne se bude vse zlepsovat az to bude chodit jak ma po vsech strankach.

Celkove vibrace nejsou nijak velike, ale opravou se minimalne zlepsi fungovani cele heli.

Jak otestovat ze jde mechanika vrtulky spravne?
Odmontovat vsechny listy, vylousknout ocko z paky vrtulkoveho serva a roztocit heli na letove otacky.
V techto otackach rukou pohybovat tahlem (opatrne) po cele draze vrtulky. Melo by jit pohybovat uplne hladce. Hlavne kdyz se motor netoci, melo by se to hybat skoro samo - bez jakehokoli odporu.

Profile  

PostPosted: Sat 26. Mar 2016 17:06:19 

Ahoj,

děkuji za doporučení, postupně vše prověřím.
Co se týká vrtulky, tak bez rozebírání, v ose jsem nenašel žádný vakl. Ale gripy mají lehký vakl. Budu to muset asi celé rozebrat a zkontrolovat. Případně ještě požádám Petra o pomoc.

V korekci dráhy serv na Ch3 mám hodnotu -2 dole a 30 nahoře. To jsi myslel v tom první popisu. Teď jsem na to koukal, je to od oka a nemusí to být úplně dobře. Až budu přecházet na sw v 2, tak to pořádně proměří přes rovnáč cykliky. Předtím jsem ho neměl, teď ho mám.

Už je mi jasné, kde je problém v nastavení geometrie hlavy. Tím že to mám nejdál od serva, stačí malý pohyb serva na velkou výchylku a tudíž stačí malá změna na velkou chybu. Určitě je lepší velká změna na servu a menší výchylka, řízení je přesnější.

Každopádně dnes jsem dal 4 baterie. Minimálně 3x jsem testoval delší let bez stabilizace a záchrany. Po zapnutí se to sice někam vydalo, nejčastěji dopředu, ale rozhodně to nebylo nijak dramatické, spíš menší přesun. Asi bych si toho nevšiml, kdyby se na to nesoustředil. Nastavení je v přiloženo, všechny banky. Co jsem změnil: 333Hz na vrtulkové servo, zpoždění vrtulky 12, výškový filtr 3, držení piruet 155, banka 1 rotace cykliky 10.

Zkusil jsem přidat na zisku gyra, ale stále stejné. Plácání na 35%. Ale ještě mě napadlo jestli nemám velký kolektiv, je to jak raketa nahoru. Když to snížím, určitě půjde přidat na zisku. Ale nechci moc.

Je možné, že tu chybu způsoboval nastavení výškového filtru? Vše ostatní jsem měnil i před tím.

Určitě ještě budu testovat. Určitě budu dělat mechanické úpravy při přechodu na sw V2.

Děkuji

Netopyr

Attachments:
260316 po letu OK.zip [680 Bytes]
Downloaded 80 times

XL V2 700, Devil 380, Spirit GTR, Spirit RS, Spirit 2, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12 a NETOPÝR
 Profile  

PostPosted: Fri 01. Apr 2016 21:55:53 

Ahoj, u mě vše několikrát překontrolováno a přenastaveno, výměna ložiska hl. kola, nová hřídel vrtulky, přepákování vrtulky dál a blíž servu, zapnut výškový filtr na hodnotu 3. Vše toto nemělo a nemá vliv na chod záchrany a stab. Mírně se vždy po 4 až 5 min rozjede, není to dramatické, ale rozjede. U minititana, kde mám pročko TO NEDĚLÁ. Opravdu můj amatérský závěr je pouze u heli 250.

Profile  

PostPosted: Mon 04. Apr 2016 8:57:21 
Site Admin

Ahoj,

dekuji za podrobnosti a omlouvam se za opozdenou odpoved.
Nastaveni jednotky - zisky, parametry vrtulky ani frekvence by to ovlivnovat nemelo. Pouze napr. nepresne nastavene subtrimy nebo korekce drahy serv by na to mohla mit vliv.

Pokud jste ale ani jeden nezkousel parametr Pokrocile zpracovani signalu, prosim zkuste ho zapnout (nastaveni ulozit a znovu zapnout jednotku).
Tento parametr je pro pripady, kdy jsou na heli extremni vibrace ale nejdou z nejakeho duvodu odstranit. Zajimalo by me, zda to pomuze.
Parametr muze mit mirny vliv na letovy projev, takze to doporucuji zkouset jen kratkodobe (pokud nepomuze, tak vypnout).

Jeste zajimavejsi by ale bylo vyzkouset Spirit Pro na te 250 a nebo Spirit na jine heli, kde je to v poradku. Spirit Pro je o neco vice odolnejsi proti vibracim ale i tak by melo byt vse v poradku u obou jednotek.

Profile  

PostPosted: Mon 04. Apr 2016 20:57:28 

Ahoj,

o víkendu jsem provedl upgrade na 2.0.1 včetně nastavení. Vyměnil jsem servo na vrtulce za Savox, sice má Hz jen do 250, nastaveno na 200, ale zato mám zisk na 50% :) . Při 60% už to při stoupání cukalo. Ale vím od člověka co kdysi lítal 250, že měl na vrtulce i 17%. A nakonec skončil tak, že tam dal servo z 500. Jinak další změny na ocasu nebyli. Koupil jsem nový gripy včetně hlavy a mají snad ještě větší vůli, než tam mám já. Bohužel mi budou předání až za 14dní. Manželka mi je dá k svátku :P . Jak jsem zjistil, stejně na vrtulce vždy nějaká vůle je, protože tam není guma jako rotorové hlavě, osičku a ložiska budu ještě kontrolovat, ale později.
Na nastavení jsem si dal extra záležet a věřím, že korekce drah a subtrimi mám nastaveny dobře. Postřeh o načatém ložisku byl správný, skutečně bylo a bohužel je. Sice mám připravené nové, ale překvapilo mě trochu jiné uložení, takže jsem je nemohl použít. Ale pracuji na tom a v krátké době budou vyměněny. Jsem překvapen, že se to dá takhle zjistit, podle grafu vibrací. Já to tedy nepoznal, ale věřím, že až tam budou nové a udělám si graf, tak na to příjdu.
Takže cyklika teď chodí určitě rovně, stejně nahoru i dolů. Přepákoval jsem serva a geometrii hlavy mám nastavení cca 120. Překvapilo mě že jedna dirka udělá takovou změnu. Na letovém projevu se to bohužel neprojevilo. Stále se tam projeví po chvíli lítání a zapnutí záchran, nebo stabilizace nějaký úhel nebo odchod na nějakou stranu.
Na čtvrtek jsem domluvený s Petrem, že uděláme letovou ukázku, společně i s Jakunem. Jsem zvědav jak to dopadne. Určitě děkuji Petrovi za čas a ochotu se nám věnovat.
Psal jsi, že nastavení jednotky by na to neměl mít vliv, předpokládám, že se týká i výškového filru? Po jeho nastavení se měl pocit zlepšení, ale jistý si nejsem, proto se ptám.
Test ze zapnutým pokročilým zpracováním ještě provedu, možná ve čtvrtek.
Co jsem si všiml a omylem vyzkoušel je flip při zapnuté stabilizaci acro. To u staré verze nešlo, takže děkuji a těším se, že vyzkouším ostatních stabilizací.

Bohužel nemám jak vyzkoušet spirita v jiné heli. Jinou heli nemám. Tak jestli by byl ochoten někdo vyzkoušet mého spirita ve své heli, tak je to o dohodě. Verzo Pro taky nemám a zatím nákup neplánuji. Musela by se tam nějak nalepit na bok. Takže nevím jak testnout.

Děkuji

Netopyr

XL V2 700, Devil 380, Spirit GTR, Spirit RS, Spirit 2, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12 a NETOPÝR

Profile  

PostPosted: Fri 08. Apr 2016 8:19:05 
Site Admin

Ahoj,

děkuji za zprávy.
Výškovkový filtr na záchranu/stabilizaci mít vliv určitě nebude. Resp. žádný parametr nastavující/upravující letový projev by to nijak neměl ovlivnit.
Tyto parametry jen upraví určité chování ve vzduchu.

Je škoda, že není příliš moc možností, jak jednotku umístit v modelu - bylo by velmi dobré zkusit umístit jednotku na místa, např. i na bok.
Co rozšířené zprac. signálu? Byla nějaká změna?

Jednotky můžeme ověřit u nás, máme spec. testy, které umí odhalit snad všechny možné problémy (i v senzoru). V tomto případě by se testovalo především, zda není na senzoru příliš velký drift. Testy jsou provedeny během několika minut.
Pokud by se něco našlo, tak to můžeme určitě i napravit. Pokud ne, budeme mít alespoň jistotu, že tam problém není.

Profile  

PostPosted: Fri 08. Apr 2016 8:35:11 

Ahoj,

díky za info.

Včera jsme byli s Petrem, našli jsme tam ještě nějaké mechanické chyby v uchycení, takže opravím a budu informovat. Taky nám Petr ukázal co způsobuje vyvážení. A spoustu dalších zajímavých věcí. Takže až budu mít hotové změny, dám určitě vědět. Na ten s rozšířený zpracováním ani nedošlo, kvůli výše zmíněnému. Vím že Spirit je OK, chyba bude ve stroji a ve mě.

Velké díky Petrovi, který nás zase posunul o velký krok dopředu. Za mě bych ho pozlatil a vystavoval, ale nejdřív z něho vytáhnout všechny zkušenosti ;) .

Děkuji

Netopyr

Profile  

PostPosted: Mon 18. Apr 2016 10:48:50 

Ahoj,

tak jsem si s tím hrál celý minulý týden. Dnes první zalítání. Včera jsem ještě měřil vibrace. Na křidélkách je nejvíc 60% s vrtulkovými listy. Asi je ještě něco na ocasu. Našel jsem volnější grip, tak se na to ještě podívám. Mám ocas v podstatě nový, převody u hlavního kola taky. Nové ložiska na hřídeli a ještě pár drobností. Udělaná deska pod sipirita. Nalepená na původní místo a na ní spirit. Viz příloha.

Celkem to byli 4 baterky, často piruety, občas flip, jinak poletování. Během každé baterky opakovaně zapínaná záchrana i stabilizace. Vždy vše v pořádku, žádné utíkání do strany, nebo cokoliv jiného. A to i po delším čase lítání. Nechci to zakřiknout, ale vše vypadá OK. Jednou jsem ztratil orientaci a myslím si, že kdybych neměl záchranu, tak přišla asi rána. Považuji to za první opravdové zachránění záchranou. Odpoledne to půjdu zkusit ještě jednou.

Všem děkuji za čas, za rady a vůbec za snahu pomoci. Velké díky Petrovi, snad se uvidíme o prázdninách.

Díky

Netopyr

Attachments:
16_04_17_141051-log.png
16_04_17_141051-log.png [ 44.79 KiB | Viewed 2281 times ]
20160415_144433.jpg
20160415_144433.jpg [ 1.45 MiB | Viewed 2281 times ]

Profile  

PostPosted: Mon 18. Apr 2016 10:53:09 

Tak držíme palce. Zdá se že pokud se odstraní mechanické problémy bude i ta druhá 250 OK.
Držím palce.

Profile  

PostPosted: Mon 18. Apr 2016 10:55:39 
Site Admin

Ahoj,

super! Bohuzel ta spicka z grafu vypada velmi, velmi spatne.
I kdyz je celkova hodnota vibraci jen 60%, ta spicka ma kolem 180%.
Zadna ze spicek by nemela prekrocit 50%, pak se da rici, ze je model v poradku.

Ano, vypada to na vrtulku nebo cokoli, co se toci na stejne frekvenci (nahon vrtulky).

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour