It is currently Sat 23. Nov 2024 6:51:13

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Fri 13. Nov 2015 11:40:11 

Ahoj,

poslední dvě návštevy letiště se u mne začal projevovat nasledující problém - při startu mi vrtulka dojede na doraz (strany se střídají) a nereaguje na knipl. Vypadá to, jako by se aktivoval režim pro nastavení limitů. Průběh je tenhle:
- mám aktivovaný TH - připojím baterku
- odnesu vrtulník na plochu
- v téhle fázy vrtulka na knipl reaguje
- deaktivuju TH - rotor se začne točit a vrtulka mi sjede na doraz
- aktivuju TH
- vrtulka již na knipl neraguje. Když na ní zkouším tlačit, servo začne bzučet

Odpojím baterku, zapojím a následovně již start proběhne normálně. Za letu se to naštěstí nestalo.

Jde o Logo 600 s Kontronik JIVE 80 HV, vrtulkové servro Futaba BLS 276, provozované na 6V, bluetooth adaptér připojený nemám. Přesně v táhle konfiguraci jsem létat i před tím, bez problémů... Nevíte čím to může být?

Profile  

PostPosted: Fri 13. Nov 2015 12:12:40 
Site Admin

Ahoj,

spíše bych se zaměřil na nastavení vysílače/přijímače.
Jaký přijímač je na modelu?

Nastavení vrtulky se neměnilo již několik měsíců od verze 1.3.0 je zde vše stále stejné.
Technicky by stav, kdy se aktivuje jakékoli nastavení v jednotce není možné dosáhnout, pokud do jednotky něco nepošle daný signál z venčí.

Pokud by k tomu náhodou opravdu došlo, pak bude LED jednotky blikat velmi rychle, takže tento stav lze rozpoznat.
Pokud LED svítí obvyklým způsobem, pak bych se přikláněl na problém s kanálem.
V počasí s nižší teplotou se mohou projevit hlavně problémy s potenciometrem.

Měnilo se cokoli v nastavení jednotky nebo vysílače?

Profile  

PostPosted: Fri 13. Nov 2015 13:22:40 

Ahoj,

dík za náměty. Přístě zkontroluju jestli LED na Spiritovi blikala, to mne nenapadlo zkontrolovat.

Teď jsem ješte na servo monitoru vysílače zkontroloval co z nej leze. Když ho zapínám, mám aktovovaný TH (kanál plynu -100, gyro 83), po deaktivaci TH (prechody mezi letovými režimi mám s prodlevou) mi kanlál plynu postupně najede z -100 na -34, ale kanál gyra skočí na 100 a potom najede na 83. Při opakované aktivaci/deaktivaci TH se to už chová korektně - kanál gyra se nemění. To by odpovídalo tomu, že když se problém vyskytnul, tak jsem odpojil a zapojil baterku ve vrtunlíku, ale vysílač jsem mezitím nevypínal.

Je možné, že by to podivné chování kanálu gyra (okamžitý přechod z 83 na 100 a potom v průběhu cca 0.7s plynulá změna na 83) mohlo "zblbnout" vrtulku? Před tím jsem možná neměl přechod z TH -> normal zpožděný, v takovém případě k tomu překmitu na kanálu gyra (alespoň opticky v servo monitoru) nedochází...

Mechanicky bude snad potencimeter OK - používám vysílač i na jiném vrtulníku a tam problém není. Jo a přijímač je GR-24, připojený sériově přes SUMD.

Profile  

PostPosted: Fri 13. Nov 2015 17:15:54 

Byl jsem to ještě narychlo otestovat. Na začátek jsem nechal to zpoždění, takže kanál gyra po deaktivaci TH skočil na 100 a postupně klesal na 83. Vrtulka se zase posunula na doraz a nereagovala, LED na Spritovi neblikala.

Pro další pokusy jsem nastavil zpoždění po přepnutí letových režimů na 0s, takže vizuálně na servomonitoru se kanál gyra při deaktivaci nehnul. Dal jsem s tím 3 lety a problém s vrtulkou se neprojevil. Nějaká změna ale v kanálu gyra byla, protože mi poskočila cyklika, jako by se aktivovala a hned deaktivovala záchrana.

To že takhle blbne kanál gyra měli na svědomí mixy. Používám 4 mixy abych počas aktivace záchrany negoval kanál gyra (s omezením co má Graupner na mixy se mi to s menším počtem nepovedlo). V režimech HOLD a Normal jsem je měl trochu jinak (i když výsledná hodnota byla stejná), takže po zapnutí přijímače ho to nějak zblblo. Zkopíroval jsem režim normal do hold (a upravil křivku plynu). Teď mi už kanál gyra při deaktivaci TH po zapnutí neskáče. Soudruzi z NDR asi někde udělali chybu :)

Sice nevím proč by výskyt podivných hodnot v kanálu gyra měl vést k tomu, že vrtulka odjede na doraz a nereaguje, ale za mne je problém pravděpodobně vyřešen (i když 3 pokusy ještě nejsou úplně průkazné). Možná pro zajímavost zkusím přes víkend ten stav znovu navodit a kouknout do diagnostiky Spirita na jednotlivé kanály.

Profile  

PostPosted: Fri 13. Nov 2015 17:26:56 
Site Admin

Díky za info. Je to velmi zajímavé, určitě by chtělo zjistit, co je v diagnostice, když se problém objeví. To nám řekne snad vše.

Profile  

PostPosted: Sat 14. Nov 2015 1:24:22 

Už to vypadalo, že z testování nic nebude, protože jsem nebyl schopný vrátit mixy tak, aby se kanál gyra při deaktivaci TH choval divně, ale nakonec jsem našel na staré kartě zálohu modelu.

Když se vrtulka dostane do toho stavu (nadoraz a nereaguje na knipl, LED na Spiritovi svítí nepřerušovaně), tak v diagnostice Spiritu se pohyb kniplu směrovky normálně projevuje...

A povedlo se mi ten stav opakovaně na stole vyvolat. Při deaktivaci TH po zapnutí přijímače mi, jak jsem psal, skočí kanál gyra na 100 a pomalu přejde na původní hodnotu. Těch 100 na vysílači je ale přes maximum (115) ve Spiritovi. A když v tom okamžiku pootočím vrtulníkem (teď v noci jsem vypnul kanál plynu, normálně asi stači snaha vyrovnat reakční moment motoru), vrtulka odjede na doraz a dál nereaguje.

Následně jsem si to portvdil tím, že jsem zvedal hodnotu v kanálu gyra, když o něco přesáhla hodnota max. 115 (v diagnostice Spirita), začala se vrtulka chovat divně (různě poskakovala) a po chvilce skončila v popisovaném stavu.

Zajímava zkušenost, člověk musí být stále ve střehu a nepodceňovat podivné chování. Mohl jsem si ušetřit listy a smykátko :) Jsem ale rád že už přesně vím čím to bylo způsobené a jak se tomu vyhnout.

Profile  

PostPosted: Sat 14. Nov 2015 11:32:18 
Site Admin

Děkuji za info.
Ano, žádný kanál by neměl nikdy přesáhnout 100%. Pokud se to dá nastavit, tak by to mělo být již v pořádku.

Profile  

PostPosted: Sat 14. Nov 2015 11:48:38 

Jasně, u mne to už bude OK. Za prvé jsem nastavil EPA na vysílači tak, aby hodnota gyra nepřesáhla 100 ani po aplikaci mixů, za druhé mi to už nedělá překmit při deaktivaci TH.

Ale možná by chtělo dát do manuálu varování. Někdo například může mít nastavení hodnoty gyra přiřazené na vysílači na "potenciometr" a když např. na mém Graupnerovi nezměním defaultové hodnoty EPA, tak to může 100 přesáhnout, vrtulka se stane neovladatelnou v maximální výchilce a už nepomůže ani následná změna hodnoty gyra pod 100...

Profile  

PostPosted: Sat 14. Nov 2015 11:52:26 
Site Admin

To ano, nepomůže např. pohyb páky na některou stranu?

Profile  

PostPosted: Sat 14. Nov 2015 12:15:05 

Ne, to je ten problém, vrtulka vůbec nereaguje i když v diagnostice se kanál směrovky mění. To se právě stalo mne, že jsem hned nevypnul motor, ale snažil se vrtulku korigovat (to už byla hodnota gyra pod 100), motor jsem vypnul až o "půl otáčky vrtulníku" později a vrtulka si někam hrábla (asi do země, protože nic jiného nebylo poškozené)

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour