Vyřešeno, zkusil jsem zda se snižuje kolektiv přímo na vrtasu snižováním AFR a ejhle, on jde dolů , ale až od nějaké hodnoty kolem -/+79 ve vysílači, na kýžených -/+ 100 v grafu diagnostiky se dostanu hodnotou cca -/+ 63 ve vysílači. A to mně právě pletlo, zatímco hodnoty ostatních kanálů skončily po nastavení AFR ve vysílači téměř shodně na hodnotě kolem -/+81, kanál kolektivu se začal v diagnostice ve spiritu snižovat až po snížení AFR ve vysílači pod hodnotu 79, proto to vypadalo že nereaguje protože v diagnostice byla v rozsahu hodnot AFR od 100 do 79 vidět stále hodnota -/+118 a teprve při dalším snížení AFR začala tato hodnota klesat na kýžených -/+100.
Myslím, že to souvisí s mým vysílačem, protože tento vysílač (a myslím jako jeden z mála) má omezovač výchylky kolektivu - takový první Pitch booster.Dodatečně jsem si na to vzpomněl, že mi to podobně vykazovalo nižší hodnotu i V Baru, tam mě to ale nespletlo, protože tam se navzdory výše popsanému snižovala hodnota kolektivu v grafu hned od počátku - jen samozřejmě pomaleji.
Děkuji všem za pomoc, snad už se nic dalšího nevyskytne