Chystám se nainstalovat Spirita Pro (s Aero FW) do konstrukčního (kovového) modelu hornoplošníku.
Model má dvoukolový podvozek s řiditelnou směrovkou a ostruhovým kolečkem. Směrovka a ostruhové kolečko mají každé své vlastní servo, řízené nezávislými kanály. Zde mám dvě záludné otázky:
1.
Dají se ve Spiritovi nastavit dva kanály (jeden na směrovku a jeden na ostruhové kolečko), tak aby měly nezávislé nastavení výchylek a trimování (avšak společnou stabilizaci směru)? Odhaduji, že to je problém z hlediska funkčnosti stabilizace, takže alespoň kdyby šel jeden kanál odvodit (kopírovat) z druhého, a třeba mu přiřadit váhu a hlavně nezávislý trim. Něco jako "chytrý Y kabel". Možná že by toto byl námět na vylepšení, ve "Funkcích" by přibyla možnost "chytrý Y kabel" a zadávalo by se z kterého "master" kanálu by se klonoval "slave" kanál (s možností jeho trimu a třeba i váhy).
2.
Jak je chová letadlo s dvoukolovým podvozkem při startu? Při postoji na zemi míří takovéto letadlo šikmo nahoru v dost ostrém úhlu. Start vypadá normálně (bez stabilizace) tak, že po nabrání rychlosti letadlo zvedne ocas (díky šikmo posazené výškovce při pojíždění s ostruhou na zemi), a potom se buď samo zvedne díky vztlaku křídel, nebo se dá lehce zatáhnout za výškovku a letadlo se v tu chvíli zvedne ze země i hlavním podvozkem.
Jak se to bude chovat se Spiritem?
Odhaduji že gyro bude držet ten šikmý úhel a nebude chtít letadlu dovolit to samovolné zvednutí ocasu a bude mít snahu odstartovat v tom šikmém, dosti strmém úhlu. Bude tedy třeba po rozjezdu maličko potlačit výškovku, aby zvedlo ocas a potom teprve přitáhnout pro odlepení hlavního podvozku od země? To potlačení mi přijde poněkud riskantní, bojím se že když by se přehnalo, tak budu vrtulí rýt zeměkouli.
(Naopak při přistávání čekám že mi Spirit dosti pomůže, neboť jinak jak je známo dvoukolový podvozek z principu způsobuje poskakování při přistání; když při přistání se hlavní podvozek dotkne země, zadek setrvačností kývne dolů, čímž letadlo dostane úhel šikmo nahoru a má tendenci znovu vzletět. Tomuto počítám že Spirit poměrně účinně zamezí, totiž pomůže mi výškovkou aby ten ocas nekývnul dolů.)