It is currently Fri 22. Nov 2024 22:08:45

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: [VYŘEŠENO] Fail-Safe
PostPosted: Wed 04. Mar 2015 8:54:18 

Ahoj,

Má Spirit nějak pořešen Fail-safe? Myslím stav kdy by selhala vysílačka.
Můj přijímač s PPM výstupem, když vypnu Tx, tak na výstupech má čistou nulu, žádné impulsy.

Jestlipak by Spirit toto uměl zdetekovat a nahodit nějaký předvolený stav? (Pro ochranu majetku, zdraví a životů :shock: )

Jasně že když vrtulníku vypneš vysílačku nebo vyletíš z dosahu, tak je to stejně v hajzlu. Ale daly by se minimalizovat následky. Napadá mě jedině Stabil + Autorotace, to by mohlo minimalizovat následky.

Vysílačka je jenom elektronika a rozbít se prostě může. Tak že by pak helina neletěla nekontrolovatelně, ale způsobile by se nejjemnějším možným způsobem snesla k zemi. Prostě s využitím setrvačnosti rotoru by se pokusila dostat civilizovaným způsobem k zemi a nemlátit kolem sebe.

U většiny přijímačů se dá nastavit Fail-Safe, tedy určitě plyn stáhnout na nulu, ale s ostatními kanály v podstatě nemá cenu něco natvrdo dělat. Avšak Spirit by mohl v tomto pomoci - on stále ví jak je to nakloněné... Tak by mohl zuby-nehty držet z posledních sil vodorovnou polohu.

Bylo by fajn, kdyby se dal nějak nadefinovat stav Fail-Safe (tedy jak vypadá signál z přijímače když Tx nevysílá) a následně provést nějakou akci (třeba ten Stabil s Autorotací).

Nevím - je to úplně blbost se o něco takového snažit?

Profile  

Post subject: Re: Fail-Safe
PostPosted: Wed 04. Mar 2015 9:00:03 
Site Admin

Ahoj,

jednotka podporuje failsafe na vsech kanalech v pripade Spektrum prijimacu.
Vetsina ostatnich prijimacu si resi failsafe sama, napr. u Futaby se da take nastavit vetsina kanalu dle libosti.

Profile  

PostPosted: Wed 04. Mar 2015 10:47:14 

To jo,
ale řešit FailSafe nastavením kanálů přijímače do nějaké pevné polohy nedává u Heli smysl. To jde leda u letadel, u heli leda vypnout plyn ale nic jiného (nějaké řešení situace) přijímač vyřešit nedokáže.
Proto jsem myslel, že by konečné chování Fail-Safe řešil Spirit tím, že by (například) zapnul Stabilizaci (případně předtím na 0,25s aktivoval záchranu podvozkem dolů).

Otázka je, jak by Spirit poznal, že se jedná o nouzový stav? No třeba tím, že by na kanále č. x ucítil nějakou hodnotu (0, nebo menší než 900ms apod. - to by se právě definovalo v nastavení podmínek Fail-Safe ve Spiritovi.)

Profile  

PostPosted: Wed 04. Mar 2015 10:52:42 

no ale to jde, staci kdyz si nastavis tak aby pri zapnuti failsafe se zapla zachrana.

BTW: pri failsafe se VZDY musi vypnout motor

Profile  

PostPosted: Wed 04. Mar 2015 12:30:37 

Čoveče máš pravdu, můžu si nastavit kanály tak aby mi to hodilo záchranu nebo stabilizaci + vypnutý motor.

Já mám ale problém, že můj přijímač hodí při vypnutí vysílačky samé nuly (PPM výstup). Proto jsem si říkal že by bylo fajn kdybych Spiritovi řekl, že takto vypadá můj stav nouze (např. tím že kanál č.3 je na nule, neboli nižší než nějaká hodnota) a že tedy má udělat akci.
Chápu že většina přijímačů umí při nouzi nahodit kanály na kombinaci jakou si určím a podle toho se pak Spirit zachová.

Asi to nemá cenu řešit, byl to jen nápad, když jsem včera zjistil, že při vypnutém Tx mám na na PPM výstupu rovnou čáru :shock:
Vysílačka nemá co selhávat (ještě se mi to nestalo) a když selže, tak holt sebou vrťas řádně mrskne no. :o

Profile  

PostPosted: Mon 25. Jul 2016 18:29:13 

Ahoj,
nebylo by možné povolit nastavení failsafe hodnot i pro S.BUS? Chápu, že Futaba má vlastní failsafe, který ovšem řeší jen ztrátu signálu mezi Tx a Rx. Pokud však dojde ke ztrátě signálu na S.BUS (vadný kontakt, rozpojený kabel, ztráta napájení Rx), zdá se, že Spirit drží na výstupech poslední hodnoty. Pravděpodobnost takové poruchy nemusí být sice velká, ale následky by mohly být opravdu nepříjemné - zvlášť v případě, kdy je kanál plynu řízen Spiritem...

Profile  

PostPosted: Wed 27. Jul 2016 9:18:25 
Site Admin

Ahoj,

v nasledujici verzi bude nastaveni Failsafe i u S-Bus ;)

Profile  

PostPosted: Wed 27. Jul 2016 9:35:15 

Díky, perfektní a rychlá reakce - jako obvykle ;)

Profile  

PostPosted: Tue 29. Nov 2016 20:51:48 

Ahoj,

trošku to tady oživím. Mám problém s fail save přes s.bus. Každých 11,5 sekund mi začnou kmitat nahoru a dolu serva zhruba 1 sekundu. Přijde mi, že kmity jsou přímo úměrné velikosti kolektivu při ztrátě signálu. Jak to eliminovat? Nedělalo to, dokud jsem nezprovoznil governor ve Spiritu. Ale to jsem si před tím nehrál s fcí fail save ve Spiritu.

Profile  

PostPosted: Wed 30. Nov 2016 12:54:21 
Site Admin

Ahoj,

vypadá to, že ten problém dělá signál ze senzoru otáček, který jde do jednotky.
Co se stane, když se kablík odpojí z pinu PIT? Failsafe by na toto mít vliv neměl.
Pokud má, pak se stalo to, že jen zviditelnil chybu, která tam byla už předtím - tzn. každou chvíli kvůli zatím neznámému důvodu vypadne signál přijímače a to aktivuje failsafe (mělo by to jít vidět v letovém záznamu, co se vlastně dějě a zda se failsafe opravdu aktivuje).

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour