Ahoj,
minulý víkend jsem bouchnul s G700
, díky asi špatnýmu servu na cyklice, ale k tomu se ještě dostanu:-) A po pádu mne napadly 2 věci, které nadhazuji ke konzultaci a zvážení:-) a jeden dotázek.
Kdyz jsem s heli bouchnul a našel ji v poli, prvni co, jsem odpojil baterku. Hl. listy (mimo jiné) byly v háji. Doma jsem oddělal, kontroloval... Takže jsem měl na stole jen tělo, bez ocasu a serva bez táhel a bez cykliky. Pak jsem si řekl, že bych zkusil zapnout, kvůli motoru a tak. Zapnu, testnu... Když jsem po několika testech (zap/vyp) došel až k testu serv, tak jsem zjistil, že se servo, o kterým jsem si myslel, že je to špatný, chová standardně - testováno na G.T.Power Servo.
A zde první myšlenka - nebylo by možné do Spiritu dodělat nějakou fci na test serv? Serva jsou v jednotce správně nastavena, frekvence, limity... Takže jednotka přesně ví, na rozdíl od externího testeru, co je servo zač. Takže testy by mohly být hodně přesný/šitý na míru daného serva. Jde mi o testy, jestli je servo OK. Tester dělá například test po celé dráze, kdy si můžu i ručně zkusit pákou pohnout, pak test rychlosti, střed, mrtvej rozsah... Todle je vše jen SW záležitost a Spirit by to určo zvládl:-) A možná by to pomohlo i před nějakým pádem. Jako že třeba na zemi před letem by se v rámci předletovky, kdy zkouším stabilizaci, pohyb serv, záchranu, ..., mohlo i cvaknout a serva by provedla "self test"
Co vy na to?
Druhá věc, co mne napadla v souvislosti s pádem je, jestli by aplikace, po připojení se k jednotce, nemohla hned a sama nahlásit, že je v logu zaznamenána a uložena nějaká kritická chyba. Navazuju na tu podrobnou pohádku na začátku příběhu:-) - měl jsem doma na stole, bez listí, bez pák k cyklice a několikrát zapínal kvůli testu jiných věcí. Takže jsem si prostě poskočení serv po zapnutí (což by kritickou chybu signalizovalo) nevšímal. A stejně tak, když jsem se poprvé připojil přes Appku k jednotce, jsem do logů nekoukl. Pokud by mne appka, po připojení k jednotce, hned upozornila na zaznamenanou kritickou chybu v logu, pomohlo by to.
A teď dotázek, kterej taky navazuje na pohádku:-)
Před pádem jsem na zemi zapojil baterku a při kontrole koukám, že jedno servo na cyklice má páku dolů - ne samovolně, ale sjelo dolů. Ostatní vyskočily do cca středu, jak jsem očekával. Tak jsem si řekl OK. Vypnul jsem napájení, počkal, zapnul a servo vyskočilo, jako ostatní. Na zemi jsem vše několikrát prověřil, stabilizaci, pohyby... A bez problémů jsem odlítal celou baterku. Při druhé baterce na zemi po připojení vše OK. Opět test všeho a vše OK. Do vzduchu, zaviset, opět test, jak heli reaguje a najednou heli poskočila a fláklo to s ní do země... Heli je ve výborném technickém stavu, žádný problém nikdy nebyl. Serva jsou BK DS 7001 HV, mám tam Spirit Pro. To, že je heli v dobrém tech. stavu potvrzuje i teď kontrola, kdy je vlastně většina mechaniky v pořádku. Vše rovné, nic nedrhne... Takže se vracím k tomu, že to opravu bylo tím servem. Jenže servo se teď na stole chová úplně v pořádku a stejně, jako ostatní. A to jsem mu i dal cca 2.000 cyklů na testeru, kdy chodilo od max do min. A úplně bez problémů.
A teď mám samozřejmě strach, co bude a čím to vlastně bylo. Servo se zdá být v pořádku, tak dotaz zní - nemohlo si to nějak nesednout se Spiritem? I když takto, jak je, to lítám už asi 2 roky a nikdy nic. Ale znáte to. Bouchnu a chci vědět, proč, aby se odstranilo. A teď teda jako úplně moc nevím, jestli koupí nového serva se příčina odstraní...
Sorry za dlouhou pohádku (ale v kontextu je to lepší:-)) a díky za případné názory na vše!
Díky,
Milan