It is currently Fri 22. Nov 2024 22:48:34

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Samovolné otáčení
PostPosted: Thu 03. Nov 2016 17:28:33 

Ahoj před týdnem jsem byl létat, měl jsem asi druhy let když najednou jsem všiml že mi vrtulnik přez výškovku naklapi se dopředu, tak jsem rychle přistál s nataženým kniplem aby dorovnat vrtulnik, když jsem odpojil a připojil baterku vše bylo ok a lital jsem dal, v průběhu týdne jsem dal cca 10 - 15 letu, a dnes se to stalo zase cca po 2 min letu ale už ne výškovka ale ocas mi začal uhýbat do strany takže jsem zase přistával s nataženým kniplem, nezdálo se mi tak jsem to natočil na video, když jsem zase odpojil a zapojil baterku vše bylo ok a další 3 lety jsem absolvoval, žadna zavadá už nebyla.
verzi mam 2.1 zavadá v záznamu neni žadna
https://www.youtube.com/watch?v=S686i-sALAs
zajimave je že to je jen na začátku videa pak už vše ok

Profile  

PostPosted: Thu 03. Nov 2016 17:41:56 
Site Admin

Ahoj,

v chladném počasí se může stát, že začnou potenciometry u vysílače driftovat.
Čím déle je zapnutý, tím se problém zhoršuje. Proto je lepší přidat hodnotu Pásmo necitlivosti kniplů. Běžně hodnota 10 postačuje, někdy je třeba ale více.

Jednotka po dalším zapnutí si ale najde nový střed a je zase vše v pořádku.

Čím je větší zima, tím se také projevují více tyto nepřesnosti. Často se také v zimě projevuje opotřebení potenciometrů, kdy může dojít až k maximální rotaci v náhodné ose dle opotřebení (potenciometr ztratí kontakt) - dá se to vidět i v Monitoru výchylek vysílače, že kanál ujíždí.

Stejný problém může nastat, pokud je tam velký přechod z tepla do zimy nebo se s heli při inicializaci nějak pohybuje - to zase nesvědčí jednotce.

A nakonec by mohly být na vině velmi, velmi vysoké vibrace. To by mělo jít ale i dobře slyšet během letu. Většinou se to ale projevuje v ose křidélek, tam jsou u heli často nejvyšší, takže spíše můžeme vyloučit.

Z videa bohužel nelze zjistit, co je na vině. Bohužel mi to přijde na potenciometr. Ten po ťukání na druhou stranu může zase fungovat chvíli správně. S touto závadou mám bohaté zkušenosti. Tento problém se mi bohužel projevoval každý půlrok a bylo nutné posílat vysílač na servis.
Někomu vysílač funguje velmi dlouho, někdo dokáže opotřebovat potenciometry běhěm pár měsíců. Na některých vysílačích se tento problém projevuje často, někde vůbec. Začnou odcházet potenciometry v osách, které jsou nejvíce namáhané a problém se stále stuňuje (hlavně s nižší teplotou).
Závada se projeví se všemi heli (záleží dle nastavení - někde si toho člověk všimne rychleji)

Pokud by se povedlo spojit hned po dolétání k aplikaci, kde půjde vidět Diagnostika, tak bychom hned věděli kde je problém. Výchylky kanálů by neměly být mimo střed, tj. že hodnota bude tučná a to už znamená pohyb - zde pomůže přidání pásma necitlivosti kniplů.

Hlavní je ale postupovat s největší opatrností, protože se to může i hodně zhoršit. Ještě nevíme, kde je problém.

Profile  

PostPosted: Thu 03. Nov 2016 18:11:16 

Pásmo necitlivosti kniplů mam nastavenou hodnotu 10
vibrace bez Hl.listu
ImageImageImage

Profile  

PostPosted: Thu 03. Nov 2016 18:14:37 
Site Admin

Zkus tam nastavit hodnotu 25. Bude to asi znát kolem středu, ale mělo by se to projevovat méně.
Také doporučuji jít ve vysílači do Monitoru, podívat se na výchylky všech kanálů (alespoň výškovka, vrtulka) před startem a hned jak se to začne dít, tak přistát a podívat se na ty čísla znovu.
Pokud budou více než 3% mimo, pak už je to podezřelé.

Vibrace vypadají velmi dobře.

Profile  

PostPosted: Thu 03. Nov 2016 18:59:07 

tak zátěžový test dal jsem vysílačku na 15min do mrazáku je rozdil na RUD 1% a ELE 1%
ImageImage

Profile  

PostPosted: Tue 07. Mar 2017 15:37:27 

Ahoj, povedlo se již problém vyřešit ? Nebo můžem ještě nějak pomoci ?

Profile  

PostPosted: Mon 13. Mar 2017 16:26:07 

Ahoj, když to tak čtu, tak pozoruji podobný jev i já.Všechny heli mi v nižších venkovních teplotách driftují ocasem.Po chvilce letu se ocas začne sám otáčet pomalinku do strany.Přisuzoval jsem to vždy změně odporu nebo vlastnostem součástek gyroskopu v jednotce.Měl jsem mikrobeasta a bylo to to samé :-)

Ještě mám otázku ohledně těch tučných čísel v diagnostice.Vadí když jsou kniply na TX v neutrálu a v jednotce je tuším na klopení nebo klonění plus 1 zobrazená tučně?Já osobně si myslím že takový miniaturní rozdíl by neměl způsobovat ani pohyb modelu.

mám rozdíly ve spiritovi a TX v jednotlivých kanálech max do 2 ( v tx je 0 a jednotka ukazuje 2 tento největší rozdíl je na kolektivu tak tam mi to už vůbec nevadí) jinak je 0=0 nebo 0=1.

Profile  

PostPosted: Mon 13. Mar 2017 16:32:12 
Site Admin

Ano, pokud je to tučně, pak to znamená povel pro otáčení = vadí to.

Stačí zvýšit pásmo necitlivosti kniplů v Expertním nastavení a bude to OK :)
Driftovat by to s jednotkou Spirit nemělo nikdy, pokud ano, tak je to většinou způsobeno právě odchylkou kniplů od středu.

Kolektiv důležitý není, ale vrtulka, křidélka a výškovka ano.

Výchozí hodnota je 10, což by mělo být akorát. Pokud se to šníží, tak to může driftovat poměrně rychle v závislosti na přesnosti přenosu a pák vysílače.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour