It is currently Sun 24. Nov 2024 15:24:26

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Sun 20. Mar 2016 12:46:01 

Ahoj, v pátek jsem ukazoval netopýroj jak létám s 250kou a ukazoval jsem mu problém se stabilizací a záchranou. Popíšu to: Vystartuju odzkouším záchranu a přepnu na druhou banku se stab. vše ok. Po cca 4min. poletování, když dám záchranu jde vrtulníček cca 45stup. přes pravé křidélka. Mám pocit, že u mě jen napravo. Když v tom momentu přepnu na stab. též je rovina brána jakoby napravo (letí prudce pravá). Toto mě dělá fw 2.0.0. Když ihned přistanu a koukáme na desku c. je napravo a při cvaknutí záchrany na sucho jde prostě blbě. Po znovu zapnutí vše ok. Dělá to vlastně delší dobu cca 10krát. Aby toho nebylo málo dnes mě psal Netopýr, že mu to dělá taky (má starší verzi fw). Bude určitě psát i on. Oba máme 250ky a setový regl já navíc vždy kondik na straně becu (netopýr sólo bec). Dnes jsem chtěl kouknout na záznam letu a zrovna vše ok. Dělá to i verze 2.0.1. Děkuji za rady co a jak.

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 12:56:59 
Site Admin

Ahoj,

nejdrive ze vseho bych zkontroloval zakladni nastaveni.
Tj. pohyb pak musi odpovidat pohybu v panelu Diagnostika - toto bych overil jako prvni.

Ve starsich verzich bylo mozno spatne nastavit optimalizaci piruet, coz mohlo zpusobit popisovany problem - to v nove jiz mozne neni.

Prip. by mohl byt problem, pokud se s heli po zapnuti nejak hybe. Ale pokud se problem projevi az po nejake dobe, bude velmi pravdepodobne spatne neco ze zakladniho nastaveni.

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 15:19:40 

Ahoj,

ano tak se přidám, když jsem byl zmíněn.

Včera jsem zkusil dát místo normální stabilizaci, acro. Po té do vzduchu, startuji na stabilizaci. Start normální vše v poho. Chvilku jsem letěl,otočil na záda a zapnul stabilizaci. Stroj se naklonil a letěl pryč. Vybral jsem to zkusil stabilizaci normálně a zase letí do strany. Srovnal jsem to se stabilizaci. A už to letělo normálně. Otočil jsem to opět na záda zapnul stabilizaci a vše ok. Paráda byl jsem spokojen. Další let již v hale. Start opět se stabilizací vše v poho. Po chvilce lítání zapnu stabilizaci a jde to do strany, srovnám to do visu a pak už zase stabilizace OK. Poslední případ byl nejdramatičtější. Start jako vždy se stabilizací vše ok. Po té cca 4-5minut letu jen osmičky, žádné velké dovádění, pak jdu na přistání a zapínám stabilizaci. Stroj se naklonil doleva a dozadu brak roha. Minul mě těsně. Ale za mnou zeď. Vybral jsem to s vypnutou stabilizací přistál cely spocený. Došlo mi to až po tom. Předtím jsem vždy zapínal stabilizaci v krátkých intervalech. Tak se to neprojevilo. Když letím delší dobu, tak se stabilizace rozhodí. Stačí to srovnat do visu a vše je zase OK.
Věřím, že je problém někde v nastavení, ale nevím kde, nebo případně ve mě. Natavení piruet má dvě volby a buď funguje, nebo ne. Tam si myslím, že problém není. Ale nevím kde hledat. Určitě projdu znova nastavení. Zatím jsem neupgradoval na 2, protože čekám na měřič úhlu náběhu. Spirita jsem kupoval hned na začátku ledna letos, tak asi není úplně stará verze. Verzi ještě doplním.
Vrtulník vždy zapínám na rovném místě a snažím se s ním co nejméně hýbat. Po zapnutí a pohybu cykliky, ještě počkám a nasazuji kabinu, kdy s vrtulníkem různě točím a odnaším na místo startu. Tak nevím jestli nedělám něco špatně.

XL V2 700, Devil 380, Spirit GTR, Spirit RS, Spirit 2, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12 a NETOPÝR

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 15:25:54 

Ahoj, píšeš "Natavení piruet má dvě volby a buď funguje, nebo ne" ... jak to myslíš? Ono to funguje vždy, ale jen jedno je správně.
Mě ještě napadají kromě nějakého bugu v nastavení velké vibrace, zkoušeli jste Frekvenční analyzátor a měřit všechny 3 osy?

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 16:31:11 

Ahoj,
myslel jsem to přesně tak jak píšeš. Když to mám špatně nastavené tak to sice funguje, ale pošle mě to k zemi, takže to není správné nastavení. Pro mě nefunkční. Proto je jen jedna volba správně. Omlouvám se, že jsem se špatně vyjádřil. Beru to spíš jako slovíčkaření.
CO je důležitější jsou ty vibrace. Zatím jsem nezkoušel. Ale myslím si, že kdyby tam byli vibrace, tak to vidím v nějakém z minulých záznamů. Nemám s tím zkušenost, takže je to spíš otázka. Kdyby to bylo vibracema, tak jsou tam asi vždycky a je to vidět záznamu? Myslím si, že by to mohlo být vibracema, právě proto se ptám vás zkušenější a taky výrobce. Vrtulník se nijak viditelné nechvěje. Mohou se takto projevit vibrace? Jsou vibrace v záznamu? Věřím, že spirit je v pořádku a chyba ve mě. Jen prosím o pomoc s nalezením chyby.
Šlo by nějak konkretizovat "bugu" v nastavení? Vím je to těžké, když to člověk nemá v ruce. Přesto prosím o zamyšlení.

Děkuji

Netopyr

XL V2 700, Devil 380, Spirit GTR, Spirit RS, Spirit 2, Sir Edmunt Race, Bublinky, DS 12 a NETOPÝR

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 19:00:40 

Ahoj,

doplňuji informace, verze fw 1.3.2

A obrázky jsou vám asi známe. Měření vibraci nejhorší na křidelkách cca 30%. Ostatní méně. Když jsem dal vrulky tak jsem se dostal na 60%. Jsou to hodnoty, které mají vliv na fungování jednotky? Mám něco upravit, opravit?
Co se týká záznamu letu, je to z letu kdy jsem málem havaroval. Na začátku vše OK. Potom lítání osmiček. Po té zapnutí stabilizace a uprk stroje doleva dozádu. Let probíhal cca mezi 1:40 a 7:00. Ostatní bylo ruční přenášení stroje. Jo ještě přidávám jedná se o T-Rex 250.

Děkuji

Netopyr

Attachments:
16_03_20_183218-log bez vrtulky.png
16_03_20_183218-log bez vrtulky.png [ 40.35 KiB | Viewed 3045 times ]
16_03_20_183203-log bez vrtulky.png
16_03_20_183203-log bez vrtulky.png [ 34.61 KiB | Viewed 3045 times ]
16_03_20_183151-log bez vrtulky.png
16_03_20_183151-log bez vrtulky.png [ 38.92 KiB | Viewed 3045 times ]

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 19:01:21 

Ještě log letu.

Attachments:
16_03_20_181546-log let s problemem.pdf [131.68 KiB]
Downloaded 182 times

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 19:09:18 
Site Admin

Ahoj,

pokud se problém s letovým časem zhoršuje, tak mohou být na vině určitě:
a) špatné nastavení (u Netopýra optimalizace piruet, jakun jedině špatný výběr zákl. parametrů jako je Pozice, Deska cykliky, Diagnostika nechodí správně).
b) velmi vysoké vibrace (u Netopýra bych řekl, že to není nic hrozného). Pokud jsou všechny špíčky pod 50%, pak je heli zcela v pořádku. Nějaké blbnutí se dá očekávat spíše nad 150%.
c) po inicializaci se s heli pohybuje "až příliš" - pokud jsou tam mezipřistání a heli se např. položí na bok, je obráceně, pak by mohl vzniknout problém tam.

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 19:27:26 

Ahoj,
děkuji za reakci, jestli mohu budu přemýšlet nahlas:

a,nastavení piruet, jestli se nepletu, tak buď mám zaškrtnuto nebo ne. Pokud bych měl údaj špatně, tak by záchrana vždy fungovala obráceně? Takže by místo nahoru šel dolů? Je to tak, nebo se to může projevovat i jinak? Opravdu nevím. Navíc optimalizaci mi nastavoval zkušenější kolega, věřím, že je správně. Mohu klidně i vyzkoušet, ale troch se bojím co to vlastně má udělá.
b, vibrace jsme vyloučili, aspoň u mě.
c, je velmi zajímavé, je nějaká doba po jakou nesmím s heli hýbat? Nebo je nejlepší dát heli na místo startu, připojit baterku a letět? Mám trochu problém s kabinou, špatně se mi nasazuje a potřebuju s heli hýbat. Určitě nevylučuji, že je to možný problém, hned jak půjdu lítat vyzkouším. Ale jen připomínám stav, kdy stabilizace funguje, chvilku lítám a tahne to do strany, se stabilizací to vyrovnám do visu a vše je ok. Ale taky bych si uměl představit, že je ten problém. Jinak u zmiňovaného letu, nedošlo k ničemu jako dotyk s podlahou, mezipřistání, nebo něco podobného.

Jestli to vypadá, že se nějak zlobím, nebo prudím, tak se omlouvám. Beru to jako diskuzi kamarádů co se snaží pomoct. Jestli to vypadá někdy jinak, tak mě to mrzí a rozhodně to tak nemyslím. A OMLOUVÁM se.

Všem moc děkuji za pomoc. A jsem vděčný.

Netopyr

Profile  

PostPosted: Sun 20. Mar 2016 19:34:25 

Určitě to nastavení piruet zkontroluj dle návodu, nic tím nezkazíš.
Ještě mě napadlo zda nemáš ty různé letové režimy různě natrimované, zkontroluj vysílač zda není někde nějaký trim v nějakém letovém režimu.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 56 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour