It is currently Fri 22. Nov 2024 22:51:01

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: Protos 500 - ocas
PostPosted: Wed 10. Jun 2015 23:43:47 

TomasN wrote:
A mohl by jsi se "pochlubit" i vibracema na osach Y a Z? U mne na Mini Protosu Y a Z vypadaji vyrazne hure nez X...

Ty, nemám je uložené, přece jen jsem to chtěl mít rychle za sebou, heli na stole v plných točkách, i když přitažená za lyže, notas pod stolem, necítil jsem u toho zcela ve své kůži, ale rukou jsem opatrně ošahal rám z pod stolu, a nebylo cítit téměř žádné vibrace, tak jsem usoudil, že OK. Jinak u protose500 je téměř jedno, zda je na koberci, tvrdém stole, chycený za lyže, atd. protože má hodně měkké nohy.

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 0:07:38 

habe wrote:
Ty, nemám je uložené, přece jen jsem to chtěl mít rychle za sebou, heli na stole v plných točkách, i když přitažená za lyže, notas pod stolem, necítil jsem u toho zcela ve své kůži, ale rukou jsem opatrně ošahal rám z pod stolu, a nebylo cítit téměř žádné vibrace, tak jsem usoudil, že OK.

Nemel jsem na mysli zrovna s hl. listy. Ja resim vibrace na vrtulce, kde v ose X to je super, ale Y a Z je na tom hur (i kdyz na otackach co letam to je jeste akceptovatelne). Uz jsem krome domku vrtulky vymenil snad vse - nekolikrat hridel, loziska, kamen, listy a ted naposled i unasece s kamenem od Lynx... Tak jsem chtel pro zajimavost videt, jak je na tom v tehle osach jiny Protos (i kdyz ne Mini)

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 1:11:54 

ZeXx86 wrote:
Ahoj,

serva cykliky na 200Hz, vrtulku nechat na 333Hz.
Kolmost pak je velmi dulezita jak u cykliky tak vrtulky. Protoze se bere neutralni pozice jako stredova. A pokud neni stred, znamena to pro jednotku, ze musi porad klast odpor proti. Fungovat to nejak vzdycky bude, ale optimalni to neni (predevsim na cyklice).

Jak funguje vrtulka po pusteni kniplu je pomerne slozity algoritmus, ktery se vyviji roky, aby to zastavovani fungovalo podle predstav.
To snizeni limitu je kvuli tomu, ze do znacne miry muze servu/mechanice pomoci.

Bohuzel pokus omyl to je, protoze to nefunguje jak ma. Je pravda, ze je to vzdy obchazeni jineho problemu - pokud neco nejde doladit nebo jen obtizne, jedna se o mechanicky problem :( Jsem si vedom, ze to neni snadne a lehko se to rika. Slozil jsem ale spoustu Protosu a jeste vice opravil. Bohuzel tech chyb se tam muze ukryvat opravdu hodne a nemusi na ne clovek sam vubec prijit. Plati to i pro ostatni heli.

Ubirani toho limitu (na spravnou stranu) musi problem urcite vyresit. Protos ma hodne velky rozptyl uhlu vrtulky a nekde se doporucuje nemit ho na max. Takze ubranim nejakeho mm se urcite nic nezhorsi.

Jo sory u té frekvence jsem to nějak domotal, ale zkoušel jsem pro cykliku i vrtulku oboje a zdá se mi, že vliv mininální, ale dám to jak říkáš.

Ale vrátil bych se k těm dotazům co jsem měl, ale minule jsem začal trochu opatrně a obecně. Trochu jsi mě nahrál s tou kolmostí u cykliky.
Resp. píšeš o středové pozici, v tomto případě zřejmě vrtulky - ano to chápu taky jsem se snažil o perfektní nastavení této pozice, aby se heli v režimu normál ve visu vůbec netočila. Ale to přece půjde nastavit pro jakýkoliv úhel páky a táhla, ať je kolmý nebo ne.
Ale zpět k té cyklice, tam se mi o tom bude psát líp, protože jsem se tím zabýval trochu víc.
Samozřejmě nejsem žádný expert na bezpádlové jednotky, je to pro mě blackbox, ale podíval jsem se na to z detailněji pohledu kinematiky.

Důvod mého zkoumání byl následující:
Původně jsem se podle návodu snažil délky pák serv (1250MG) dát takové, aby táhle k cyklice vycházely svisle, teda páky vodorovně (úhel u serv i cykliky 90°). Ale narazil jsem na problém s malým rozsahem cykliky, aspoň microbeast, kterého jsem měl před spiritem hlásil, že je to naprosto nevhodné. A bylo to tím, že páky serv narážely do rámu. Tak jsem prodloužil páky serv o dírku, rozsah už byl v pohodě (daný vlastní deskou cykliky), ale táhla vycházely sbíhající se směrem nahoru k desce. Tehdy jsem se rozhodoval, zda nechat páky serv vodorovně (nikde nebude pravý úhel), nebo je natočit nahoru, abych měl mezi pákou a táhlem 90° (samozřejmě u desky 90° stejně nebude) - tak jsem na radu kolegy zvolil b) páka - táhlo 90°.
Po půl roce kvůli problémům s vibracemi jsem pořídil spirita (vibrace jsem vyřešil), ale znovu jsem začal přemýšlet, zda mám ty páky u serv vhodně. Díky digitální měrce, kterou jsem pořídil, jsem navíc zjistil, že cyklika, v neutrálu i při max i min kolektivu nechodí symetricky (kařdý list má jinou výchylku, a v některých případech rozdíl více jak 1°) a navíc s měnícím se kolektivem je nesymetrie různá. Abych si tohle všechno ověřil, rozhodl jsem se mechaniku rotoru namodelovat v CAD programu (až tak daleko jsem zašel).
Prověřil jsem 3 geometrie:
1) kratší páky vodorovně, svislá táhla (90° u serv i cykliky)
2) delší páky vodorovně, sbíhající se táhla (nikde 90°)
3) delší páky natočené nahoru, sbíhající se táhla (u serv 90°) - tento případ mám na heli já

Závěr mě docela překvapil.
Pro geometrii protose (táhla od desky ke gripům se nahoru rozbíhají do "V", což je tak u většiny vrtulníků) je z hlediska přenosu pohybu od serv na listy naprosto jedno, jestli je u serv pravý úhel nebo ne (samozřejmě to musí být u všech serv stejně).

Případ 1) se svislými táhly a pravým úhlem všude nebyl vůbec ničím vyjímečný proti ostatním dvěma - teda v neutrálu při kolektivu 0° při vychýlení cykliky na max (zkoušel jsem pro křidélka) měl list, který šel nahoru v absolutní hodnotě jiný úhel než ten co šel dolů (rozdíl sice v desetinách ° ale ne nejnižší z těchto 3. případů) a pro krajní hodnoty kolektivu to bylo rozjeté ještě víc (i třeba 1,5°). Paradoxně nejlépe na tom byl případ 2) úplně bez pravých úhlů (měl nejmenší odchylky mezi listy v neutrálu a myslím že i u krajních kolektivů).
Prostě všecko je to dané tím, že táhla ke gripům jsou do V.
A řekl bych, že s tím nejde vůbec nic udělat - korekcí dráhy serv se dá poladit max a min kolektiv, aby byly stejně, ale nesymetrie v cyklice nikoliv, ta se totiž mění se změnou kolektivu.
Rozhodl jsem se, že z toho udělám nějaký elaborát, vč. obrázků, ať je to názorně vidět, aby se v případě zájmu mohl každý přesvědčit.

Tak a teď bych byl rád, kdyby jsi mi vysvětlil, proč z pohledu bezpádlové jednotky (pro mě blackboxu) by tam měl být pravý úhel, když tato reaguje svými senzory na pohyb vrtulníku, který se ale mění díky aerosilám na rotoru, vrtulce, atd. Tedy bezpádlo je řídící člen, ale výkoný člen pro mě nejsou serva, ale listy, které které svými silami hýbou vrtulníkem.

Doufám, že se nějak dobereme vysvětlení, a pak bych chtěl pokračovat tou vrtulkou.

... to be continued :)

a omlovám se za spousty lineárního textu.

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 1:20:42 

TomasN wrote:
habe wrote:
Ty, nemám je uložené, přece jen jsem to chtěl mít rychle za sebou, heli na stole v plných točkách, i když přitažená za lyže, notas pod stolem, necítil jsem u toho zcela ve své kůži, ale rukou jsem opatrně ošahal rám z pod stolu, a nebylo cítit téměř žádné vibrace, tak jsem usoudil, že OK.

Nemel jsem na mysli zrovna s hl. listy. Ja resim vibrace na vrtulce, kde v ose X to je super, ale Y a Z je na tom hur (i kdyz na otackach co letam to je jeste akceptovatelne). Uz jsem krome domku vrtulky vymenil snad vse - nekolikrat hridel, loziska, kamen, listy a ted naposled i unasece s kamenem od Lynx... Tak jsem chtel pro zajimavost videt, jak je na tom v tehle osach jiny Protos (i kdyz ne Mini)

Aha, ne taky je nemám uložené, ale díval jsem se na to, a co si pamatuju, tak to bylo cca podobné jako x.
Ukládal jsem je, když jsem měl problém s těmi nestejně dlouhými listy vrtulky, tam to vystřelovalo přes 90% u x,y,z.
Mimochodem jsem si objednal i náhradní sestavu vrtulky, pač jsem myslel že je po nárazu hnutý kámen a ten co byl v té nové sadě měl vyosenou díru a bylo to asi 3x horší než ten původní, ale vyreklamoval jsem to.

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 7:42:37 
Site Admin

"proč z pohledu bezpádlové jednotky (pro mě blackboxu) by tam měl být pravý úhel"

Duvodu je hned nekolik, ale to co hraje velkou roli je, ze kazda FBL a gyro pouziva algoritmy, ktere predpokladaji, ze stred je opravdu pozice, kdy je paka kolmo, bez jakekoli vychylky.
Je to proto, ze servo nema linearni pohyb, ale kruhovy. Aby se mohlo spravne tento pohyb kompenzovat, nemuze byt paka mimo tento stred, protoze se nahle objevi dalsi nepresnosti.
Algoritmu, ktere ve FBL i gyru na vrtulce predpokladaji spravnost tohoto nastaveni je hned nekolik a tykaji se mj. zastavovani. Takze si rict, ze to je jedno, na listech je uhel presne, je velmi spatne.
Takze ladit napr. subtrimem uhel na listech je nespravne, protoze se rozladi opet stredova pozice a na obe strany vzniknou jeste vetsi nepresnosti.

Ano, nektere FBL umi kompenzovat min. a max. vychylky na cyklice, ale zase pokud neni spravne stredova pozice paky, vytvari to dodatecne odchylky a ani tato kompenzace to neni schopna presne eliminovat, jen napr. koncich.
Takze cim presneji se mechanika naladi, tim mene odchylek pak muze vzniknout - pro 0° to je vzdy jedno. Ale pro jakykoli jiny uhel to jedno neni.

Gyro to vzdy nejak ukoriguje, ale pak vznikaji zbytecne prodlevy kvuli nelinarite a z toho pak prip. "podivne" pohyby, ktere se clovek snazi eliminovat pak nastavenim zisku a dalsimi parametry, aby se zamaskovaly.

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 8:42:51 

ZeXx86 wrote:
"proč z pohledu bezpádlové jednotky (pro mě blackboxu) by tam měl být pravý úhel"

Duvodu je hned nekolik, ale to co hraje velkou roli je, ze kazda FBL a gyro pouziva algoritmy, ktere predpokladaji, ze stred je opravdu pozice, kdy je paka kolmo, bez jakekoli vychylky.
Je to proto, ze servo nema linearni pohyb, ale kruhovy. Aby se mohlo spravne tento pohyb kompenzovat, nemuze byt paka mimo tento stred, protoze se nahle objevi dalsi nepresnosti.
Algoritmu, ktere ve FBL i gyru na vrtulce predpokladaji spravnost tohoto nastaveni je hned nekolik a tykaji se mj. zastavovani. Takze si rict, ze to je jedno, na listech je uhel presne, je velmi spatne.
Takze ladit napr. subtrimem uhel na listech je nespravne, protoze se rozladi opet stredova pozice a na obe strany vzniknou jeste vetsi nepresnosti.

Ano, nektere FBL umi kompenzovat min. a max. vychylky na cyklice, ale zase pokud neni spravne stredova pozice paky, vytvari to dodatecne odchylky a ani tato kompenzace to neni schopna presne eliminovat, jen napr. koncich.
Takze cim presneji se mechanika naladi, tim mene odchylek pak muze vzniknout - pro 0° to je vzdy jedno. Ale pro jakykoli jiny uhel to jedno neni.

Gyro to vzdy nejak ukoriguje, ale pak vznikaji zbytecne prodlevy kvuli nelinarite a z toho pak prip. "podivne" pohyby, ktere se clovek snazi eliminovat pak nastavenim zisku a dalsimi parametry, aby se zamaskovaly.

Jasně že nezpochybňuju např kolmost desky cykliky při nulové cyklice, stejné délky táhel od cykliky ke gripům, nebo v případě umístění serv u protose i stejně dlouhá táhla od serv a další zásady, aby to chodilo dobře, ale to co píšeš mě příliš neuspokojilo, resp. chápal bych to, kdyby v neutrálu byly i táhla od desky ke gripům kolmo a pravé úhly byly i tam, tedy úplně všude a opravdu stejná úhlová výchylka na jednu i druhou stranu by znamenala stejnou lineární výchylku na obě strany. Ale v případě geometrie, jak tam je, je to celé "zprzněné" úhlem táhel ke gripům.
Mimochodem jak pozná jednotka, že nějaká výchylka je vhodná, nebo ne? Není to náhodou z toho, jak vrtulník zareaguje na tuto výchylku? Ale zareaguje přece tím, že se vychýlí listy, nebo snad ne.
Jinak teď se vůbec nebavím o tom, že třeba mám moc dlouhé páky a servo nevyužívá svůj rozsah, nebo tak něco. Opravdu jde jen o tu nesymetrii, která tam stejně je, ať je to kolmé nebo ne.

Profile  

PostPosted: Thu 11. Jun 2015 17:31:51 
Site Admin

Jde o to mit tu geometrii co nejpresneji to jde. Nikdy nebude idealni, ale muze se tomu alespon blizit. FBL systemy nefunguji jen na zaklade toho, jak se heli pohybuje, ale snazi se spravne vychylky navic predvidat. Serva nejsou schopny vzdy zareagovat az na zaklade vzniklych udalosti. V nekterych situacich reaguji jeste s predstihem.
Bohuzel to neni tak snadne, jak to vypada. Vypoctu je tam opravdu velke mnozstvi. Pokud by kolmost pak nebyla zapotrebi, nebylo by to ani v manualech. Nejde jen o mechanickou stranku veci.

Profile  

PostPosted: Fri 19. Jun 2015 13:24:30 

ZeXx86 wrote:
Jde o to mit tu geometrii co nejpresneji to jde. Nikdy nebude idealni, ale muze se tomu alespon blizit. FBL systemy nefunguji jen na zaklade toho, jak se heli pohybuje, ale snazi se spravne vychylky navic predvidat. Serva nejsou schopny vzdy zareagovat az na zaklade vzniklych udalosti. V nekterych situacich reaguji jeste s predstihem.
Bohuzel to neni tak snadne, jak to vypada. Vypoctu je tam opravdu velke mnozstvi. Pokud by kolmost pak nebyla zapotrebi, nebylo by to ani v manualech. Nejde jen o mechanickou stranku veci.

OK, tak abych se posunul někam dál. Chápu, že v tom má každý vývojář svoje "nouhau" a nebude chtít vysvětlovat detaily.
Chápej ale zase mě, hledám všechny možnosti jak to co nejlépe doladit, když zatím stávající rady zásadní zlepšení nepřinesly. Tedy ne že by se s tím nedalo lítat, ale 100% to není.

Takže shrnuto:
- těžiště heli je cca v ose rotoru
- heli se jeví souměrná
- vibrace podle analyzátoru jsou minimální
- trasa řízení mi chodí myslím lehce (znovu opakuju, že je to můj subjektivní dojem, nemám srovnání)
- nastavení jednotky jsem vyzkoušel spoustu, od tebou doporučených, až po hodnoty na hranicích rozsahů

Vrtulka mi překmitává dál a heli vlní především přes křidýlka při prudké změně hlavně výškovky (tady se to zlepšilo zvýšením zisku, ale taky není 100%)

Jaké mám další možnosti:
- serva - sice jsou cca 2 roky lítaná a po jedné havárce (spadlo po ocase), ale vůle a "bzučení" mi subjektivně připadnou stejné jak u nového
- změna přepákování - tady se chci zeptat, jaké máš přepákování na cyklice? Je to cca takové jako na následujícím obrázku, který ukazuje pohled zepředu s rotorem natočeným podél osy heli? (páky serv vodorovně, táhla svisle, rozměry jsou změřeny narychlo pravítkem a můžou se +- mm lišit)

Attachment:
01-cyklika-kolmo--kol_0--cykl_0.jpg
01-cyklika-kolmo--kol_0--cykl_0.jpg [ 163.8 KiB | Viewed 715 times ]

Profile  

PostPosted: Fri 19. Jun 2015 22:22:15 

Ahoj, koukám pěkně bojuješ. Osobně mám u Protose táhla podle návodu a kuláče na servech taky (máš správnou délku kuláčů jak mají být? Ty venkovní na cyklice jsou delší.). Na servu kuláče 16mm od osy, původně nějaké prase dalo kuláče o díru dál od středu a nebyl jsem schopný se nikam dostat. Jak byly serva v neutrálu (90°) tak kolektiv nebyl v 0°. Momentálně co se geometrie týká tak mám lehčí problém aby byl stejný rozsah kolektivu + a - . Asi to "V" co je mezi cyklikou a hlavou. Musel jsem to doladit v geometrii hlavy, kolektiv do -, srovnat přípravkem a celou cykliku posunout o něco níž. Do - jsem měl tuším o 1° menší rozsah. Co se ocasu týká tak jsem řešil uhýbání ocasu při prudké změně kolektivu. Pomohlo přepákování na servu. Ono nejde jen o elektronický zisk ale i o mechanický. Zkus posunout kuláč klidně i na obě strany. Taky jak jsem teď řešil vibrace na vrtulce jsem zjistil axiální vůli. Ale byla znát jen když jsem opravdu hodně zabral za vrtulku v axiálním směru. Bylo to nic, nic a pak v tom luplo a hřídel se kousek posunula. Jako by drážka pro ten kolík co je v řemenici byla moc hluboká. Přidávání podložek nepomohlo. Mám teď duralovou a jak je to bez vůle tak najednou ocas potřeboval snížit zisk, lehce začal překmitávat.

Profile  

PostPosted: Fri 19. Jun 2015 22:35:42 
Site Admin

Ahoj,

prepakovani na cyklice mam klasicke, dle manualu.
Jsem si ale jist, ze prepakovanim toto nebude. Videl jsem uz opravdu mnoho kombinaci, ktere by vubec fungovat nemely a vzdy to litalo.
Napr. i namisto dlouhych cepu na gripech ty kratke z cykliky ...

Osobne se priklanim, ze bude neco spatne v hlave nebo servu. Vim, ze se vse kontrolovalo, ale houpani by nemelo zpusobovat nic, pokud je mechanika v poradku.
Znam par lidi, kteri meli se Savox a Align servy problem, kdy pri velmi mirnem pritlaceni servo zacalo kmitat cca 1mm na konci paky. Pak se to projevovalo podobne i v letu.

U te vrtulky bych si jeste pohral s dynamikou vrtulky (snizit, pokud je zastaveni prilis agresivni) a tim limitem. Jestli zmena limitu nic nedela, tak to bude spatna strana. Tento parametr na to ma vliv ve velke mire. Urcite by to mel vyresit.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Next

All times are UTC + 1 hour