It is currently Fri 22. Nov 2024 22:40:07

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Sun 19. Mar 2017 15:19:15 

Dobrý den,

prosím o radu.

Namontoval jsem doporučený regulátor Hobiwing Platinum V3 100A
A začal se seřizování governoru.

Pro začátek jsem se rozhodl zkusit Governor přes Spirita s použitím výstupu otáček z regulátoru.
Z důvodu možnosti mít nastavené parametry governoru co nejlépe pro každý letový režim zvállšť(pro každé otáčky co nejlépe).

Začal jsem s natavením 2000ot, Odezva governoru: 1, Míra držení otáček: 1.
Vrtulníku se již od začátku neškube ocas (zatím odzkoušeno jen při základním letu)
Odezve governoru: jsem postupně zvedl z1 na 10, nejlepší chování mi přišlo 6až7 pak se již mírně začínal cukat ocas. Zatím jsem nechal raději 6 možná v budoucnu to zvednu na 7.

Míru držení otáček: jsem zkoušel 1až10

Při použití záchrany mi otáčky vystřelí nahoru (asi na maximum). Vrtulník je pak špatně ovladatelný.

Zkoušel jsem to při Míře držení otáček: 1, po té co již byli otáčky zvednuté jsem zkoušel za letu měnit mí Míu držení otáček: 1až10 ale vůbec neklesali ani z pozvolna.
Jediné co pomohlo je přistát pomocí vysílačky vypnout motor a znovu zapnout pak regulátor naběhne do správných otáček.

Z návodu od Spiritu jsem si mysle, že pokud otáčky vylezou na horu je nutné snížit Míru držení otáček, ale já jí mám již na minimu.

PROSÍM PORAĎTE NEVÍM SI RADY COMÁM DĚLAT.

S pozdravem
Heřman

Profile  

PostPosted: Sun 19. Mar 2017 15:43:15 
Site Admin

Dobrý den,

ze všeho nejdříve se chci zeptat, zda je governor v regulátoru vypnutý?
Ve výchozím stavu je totiž aktivní.

Doporučuji hodnoty Odezva governoru: 6 a Míra držení otáček: 4

Pokud při použití záchrany vystřelí otáčky nahoru, pak to může být způsono spíše jen nastavením křivky plynu ve vysílači, když je aktivní záchranný režim. Doporučuji to prověřit v Diagnostice, na kolika % je plyn. Měl by být přibližně stejně jako pro běžné létání. Možná bude chyba jen tam. S mírou držení otáček by to souviset přímo nemělo. Ta může napravit stav, pokud se v dlouhodobé záteží zvýší nebo sníží otáčky a trvá to, než se dostanou zpět (po odlehčení).

Jinak Governor v regulátoru by měl fungovat dobře i s nastavením pro všechny režimy, pokud na heli nejsou velmi nízké otáčky.
I pro 3D piloty je velmi dobrý, takže spíše bych možná zkusil jednodušší cestu a až pokud by opravdu governor nestačil, tak zkusit ten externí. Externí je výhodný hlavně pro nízké otáčky, protože jednotka ví, zda bude pořebovat výkon už dopředu.
Pokud ale nejste velmi náročný 3D pilot, věřím, že budete spokojen i s tím interním.

Profile  

PostPosted: Sun 19. Mar 2017 15:54:03 

Dobrý den,

nyní mám v Regulátrou režim Heli Governor OF, otáčky konstantní 2000ot pro všechny režimi včetně záchrany.

Z návodu moc nechápu rozdíly v režimech:
Heli Governor (Elf) & Heli Governor Store

Heli Governor Store si má nějak ukládat nastavení na fleš paměť, Heli Governor (Elf) jen do ramky.
Další rozdíly jsem zatím z AJ nerozluštil

Auto Rotation Restart Time 10 sec
Jak to má fungovat? pokud od vypnutí motoru znovu zapnu motor do 10 sec naběhne rychle???

S pozdravem
Heřman

Profile  

PostPosted: Sun 19. Mar 2017 21:39:40 
Site Admin

Dobrý den,

Heli Governor Store by měl být po nastavení přesnější - naběhne otáčky vždy bez ohledu na to, jak je vybitá baterie.
Elf se učí vždy při každém startu znovu.

Většině pilotů by ale výchozí nastavení mělo stačit. Takže bych nechal Elf.

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 18:22:13 

Dobrý den,

dnes jsem provedl pár testů:

1) let Governor přes spirita: Odezva governoru: 6; Míra držení otáček: 4 při použití záchrany otáčky opět vyletěly na horu a neklesly (Odhaduji že listy hlavního rotoru při daných otáčkách mají příliš malý odpor)
2) let Governor interní v HOBIWING PLATINUM V3 100A otáčky drží neklasnou ani nestoupnou SUPER!!!.

Třeba někomu pomůže shrnutí toho co jsem změnil a mohlo to mít kladný vliv.
1) výměna řemene za kardan menší vibrace odpadla nutnost napínat řemen a řemen o sebe mohl škrtat
2) jednoduchá páka ovládání vrtulkové hlavy nahrazena složeným přepákováním s mnohem vyší tuhostí a minimální vůlí.
3) servo vrtulky bylo původně upevněné na ocasním nosníku držáky lože pružily a deska se mohla hýbat, vyřízl jsem L bok vrtulníku a servu udělal lože v boku vrtulníku nyní "vůbec" nemůže pružit
4) přesunul jsem trochu do zadu Spirita Pro aby osa Spirita byla v ose desky pro upevnění gyra. (na místo s nejmenšími vibracemi)
5) zpoždění serva vrtulky jsem dal na 10
6) zahodil jsem regulátor SPIN 66 od Jetimodelu ten 100% způsoboval cukání hlavního rotoru a vrtulník ocasním rotorem nestíhal kompenzovat vzniklé momenty!!!

Nyní vrtulník funguje tak jak má!!! Pro špičkové vyladění pro každý letový režim mi čeká ještě dlouhá cesta ale to už bude zábava :-).

Konečně mi padl kámen ze srdce.
Pořád se mi nedařilo odladit vrtulník byl hodný, obratný necukal se v křeči. Samotnému se mi nepodařilo odhalit příčinu problémů, BYL TAK ZOUVALÍ ŽE JSEM CHTĚL SEKNOUT S MODELAŘENÍM až na základě podnětů a rad lidí ze Spiritu přišel na příčiny havárie (rušení jednotky Spirit a Regulátor na nic)jsem na to přišel a odstranil.

TÍMTO VELICE DĚKUJI ZA POMOC LIDÍ ZE SPIRITU JSTE NEJLEPŠÍ

S pozdravem

Heřman

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 18:32:46 

S tím governorem z jednotky: budeš tam mít ještě něco špatně nastavené, zkontroluj křivku plynu při záchraně!

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 18:36:08 
Site Admin

Dobrý den,

tak to je skvělá zpráva! Také jsme rádi, že to již funguje.

Co se týče těch zvýšených otáček, tak myslím že už vím kde je problém.
Předtím tam byl regulátor Jeti a ten měl specificky upravený rozsah plynu. Jenže rozsah pro Hobbywing je odlišný.
Takže bude stačit ho jen uvést do výchozího stavu nebo nejlépe na 1100 až 1940us.
Pak to bude zřejmě fungovat správně.

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 18:59:00 

Při záchraně nepřepínám křivku, otáčky mám stejné pro režim Normal Akro1 Akro.

Pokud by to bylo křivkou záchrany otáčky by byli vysoké při aktivní záchraně po deaktivaci záchrany by se měli přepnout zpět na daný režim letu.

U spiritu mi to zlobilo a u Hobiwingu to funguje v pořádku, jediné co jsem změnil byla hodnota křevky abych nastavil požadované otáčky.

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 19:15:22 

Výrobce Hobiwingu uvádí v manuálu rozsah regulátoru 815až2256us.

Při montáži Hobiwingu jsem provedl jako první kalibraci regulátoru regulátro se mi zkalibroval na 810až2260.

Tyto hdonoty jsem nechal ve spiritovi a pak js již vůbec neměnil.

Jen jsem
1) ve spiritovi zaškrtl aktivní Governor a v reulátoru dal Heli governor OFF
2) ve spiritovi zvypl Governor a v reulátoru dal Heli governor ELF kabeli jsem nechal zapojené jak byli.

Jinak jsem nic neměnil otáčy pro záchranu nemám v bance, ale nechávám stejné jako pro daný letový režim.
Jedniné co měním je velikost kolektivu záhrany pro režimi Normal 40%; Akro 1 50%; Akro 2 zatím50%

Profile  

PostPosted: Mon 20. Mar 2017 19:15:39 
Site Admin

Bude to tím, že regulátor ví, jaký má rozsah. Ale jednotka to neví a proto je třeba ho nastavit správně dle výrobce ESC.
Je to těch 1100us a 1940us. Toto má každý regulátor jinak.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 1 hour