It is currently Fri 22. Nov 2024 23:25:17

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: Protos 500 - ocas
PostPosted: Mon 08. Jun 2015 20:06:51 
Site Admin

Tou vahou to nebude. Posli nastaveni, ja se podivam, jestli je tam vse OK.
Muzes zkusit bez listu a s odpojenym tahlem od vrtulkoveho serva roztocit heli a zkouset, jak tezce jde tahlem pohybovat.
Zda to napr. v krajnich polohach nejde prilis ztuha. To je na vrtulku nejlepsi test, pak clovek zjisti, jestli ma servo sanci to pretahnout nebo ne.

3D gumky jsem nezkousel, po vymene za Lynx je rozdil velmi znatelny - vydrzi dlouho a chovani super. Ty setove mely za chvili velkou vuli, takze se dalo pak gripy hodne hybat.
Zkontroluj ale, zda je spravne teziste (pozor protos je naklonen dopredu, takze test rovnobeznosti lizin neni vhodny) - to by mohlo proti tomu houpani pomoci.
Jestli jsou ty otacky ale velmi nizke, zacne se houpat temer kazda FBL heli i kdyz je vse v poradku - na nizke otacky je treba specialni nastaveni. U protose jsem ale tento jev nepozoroval ani u 1500 RPM. Pokud to dela v beznych letovych otackach, tak to v poradku neni a muze to delat treba jen odlisna podlozka mezi lozisky v gripu. Pokud se meni axialni loziska, tak byvaji nektere jine, takze je treba davat vzdy ze stejneho baliku v obou gripech. A hlavne je nezapomenout spravne orientovat.

Profile  

PostPosted: Mon 08. Jun 2015 22:05:32 

ZeXx86 wrote:
Tou vahou to nebude. Posli nastaveni, ja se podivam, jestli je tam vse OK.
Muzes zkusit bez listu a s odpojenym tahlem od vrtulkoveho serva roztocit heli a zkouset, jak tezce jde tahlem pohybovat.
Zda to napr. v krajnich polohach nejde prilis ztuha. To je na vrtulku nejlepsi test, pak clovek zjisti, jestli ma servo sanci to pretahnout nebo ne.

3D gumky jsem nezkousel, po vymene za Lynx je rozdil velmi znatelny - vydrzi dlouho a chovani super. Ty setove mely za chvili velkou vuli, takze se dalo pak gripy hodne hybat.
Zkontroluj ale, zda je spravne teziste (pozor protos je naklonen dopredu, takze test rovnobeznosti lizin neni vhodny) - to by mohlo proti tomu houpani pomoci.
Jestli jsou ty otacky ale velmi nizke, zacne se houpat temer kazda FBL heli i kdyz je vse v poradku - na nizke otacky je treba specialni nastaveni. U protose jsem ale tento jev nepozoroval ani u 1500 RPM. Pokud to dela v beznych letovych otackach, tak to v poradku neni a muze to delat treba jen odlisna podlozka mezi lozisky v gripu. Pokud se meni axialni loziska, tak byvaji nektere jine, takze je treba davat vzdy ze stejneho baliku v obou gripech. A hlavne je nezapomenout spravne orientovat.

Poslední zkoušené nastavení:
Attachment:
protos-500-hb-2015-06-08.4ds [255 Bytes]
Downloaded 63 times

Profile  

PostPosted: Mon 08. Jun 2015 22:23:20 
Site Admin

Urcite bych snizil frekvenci serv cykliky z 333hz na 200. Na 333Hz nejsou stavena a muze to pusobit zminovane problemy.

U vrtulky bych snizil drzeni piruet na 170. Zasekavani bude pak na obe strany symetrictejsi.

Profile  

PostPosted: Tue 09. Jun 2015 21:55:12 

ZeXx86 wrote:
Urcite bych snizil frekvenci serv cykliky z 333hz na 200. Na 333Hz nejsou stavena a muze to pusobit zminovane problemy.

U vrtulky bych snizil drzeni piruet na 170. Zasekavani bude pak na obe strany symetrictejsi.

Ahoj,
I když byl dneska u nás silnější vítr tak jsem to prozkoušel, teda frekvence 200, drzeni piruet 170, a musím říct, že přínos na zastavování pirulet, pokud se dal v tom větru poznat, byl minimální.
Zato se mi aspoň ze 2/3 podařilo zlepšit to vlnění zvýšením zisku cykliky na 70%, pak už to začlo kmitat, přes křidýlka. Jinak serva 1250MG na cyklice taky nastavit frekvenci 200 místo 333 ? Teda zkoušel jsem to, a taky to nemělo v podstatě vliv.

Ještě k té vrtulce, zkoušel jsem lehkost řízení za rotace, a myslím, že tam problém nebude.

Takovéto zkoušení pokus-omyl se mi moc nelíbí, protože zatím je to samý omyl, tak bych se na to chtěl podívat trochu jinak.
Teda dotaz:
Pokud např. budu točit piruletu doleva, knipl vrtulky dám plně doleva, smykátko mi odjede doprava podle nastavené max rychlosti rotace + dual rate atd. a heli nabere nějakou rychlost rotace. Pak pustím knipl vrtulky a ten skočí do neutrálu. Co udělá smykátko? Představuju si to, že přeletí přes neutrální pozici na druhou stranu, a klidně až do opačné krajní polohy, aby rotaci co nejrychleji zastavilo, a pak se vrátí do neutrálu. Tedy tam může lítat od jedné krajní polohy do druhé? Kdyžtak mě opravte.
A další dotaz, který s tím možná na první pohled nesouvisí:
Proč musí být v neutrálu páka serva kolmo k táhlu?
A jak je to s krajními polohami páky serva, neměly by být co možná nejvíc symetrické např. +60/-60° ?

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 16:00:10 
Site Admin

Ahoj,

serva cykliky na 200Hz, vrtulku nechat na 333Hz.
Kolmost pak je velmi dulezita jak u cykliky tak vrtulky. Protoze se bere neutralni pozice jako stredova. A pokud neni stred, znamena to pro jednotku, ze musi porad klast odpor proti. Fungovat to nejak vzdycky bude, ale optimalni to neni (predevsim na cyklice).

Jak funguje vrtulka po pusteni kniplu je pomerne slozity algoritmus, ktery se vyviji roky, aby to zastavovani fungovalo podle predstav.
To snizeni limitu je kvuli tomu, ze do znacne miry muze servu/mechanice pomoci.

Bohuzel pokus omyl to je, protoze to nefunguje jak ma. Je pravda, ze je to vzdy obchazeni jineho problemu - pokud neco nejde doladit nebo jen obtizne, jedna se o mechanicky problem :( Jsem si vedom, ze to neni snadne a lehko se to rika. Slozil jsem ale spoustu Protosu a jeste vice opravil. Bohuzel tech chyb se tam muze ukryvat opravdu hodne a nemusi na ne clovek sam vubec prijit. Plati to i pro ostatni heli.

Ubirani toho limitu (na spravnou stranu) musi problem urcite vyresit. Protos ma hodne velky rozptyl uhlu vrtulky a nekde se doporucuje nemit ho na max. Takze ubranim nejakeho mm se urcite nic nezhorsi.

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 18:16:30 

Ahoj. Byl by problém hodit sem nebo do sekce kde jsou grafy vibrací graf jak ti běhá ta MVVS? Strašně jsem se s tím motorem trápil a ne a ne ho rozchodit v Protosovi v kombinaci s Talonem 90. Hrozný vibrace, točil se jen motor a heli cestovala po stole. Motor jsem nechal převážit, lehce se to zlepšilo ale pořád špatný. Samotný motor v ruce se zdá v pohodě ale v heli špatný. Motor skončil v šuplíku a dal jsem tam zpět lipotech. Jo, a s váhou si nedělej starosti. Jsem na 1800g s 2600mAh 6s.

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 18:21:11 
Site Admin

Ja MVVS uz davno prodal a vymenil za scorpiona. S nim jsem byl a jsem do dnes velmi spokojen. Vice vykonu od heli si neumim uz predstavit. U MVVS se mi nepovedlo rozchodit plynule roztaceni, vykon byl mirne horsi a vaha vetsi. Pritom velikostne jako motor do 550. Ale je hodne lidi, co na nej neda. Mel jsem ho z druhe ruky, takze nemohu rici :(

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 21:00:37 

Jarek wrote:
Ahoj. Byl by problém hodit sem nebo do sekce kde jsou grafy vibrací graf jak ti běhá ta MVVS? Strašně jsem se s tím motorem trápil a ne a ne ho rozchodit v Protosovi v kombinaci s Talonem 90. Hrozný vibrace, točil se jen motor a heli cestovala po stole. Motor jsem nechal převážit, lehce se to zlepšilo ale pořád špatný. Samotný motor v ruce se zdá v pohodě ale v heli špatný. Motor skončil v šuplíku a dal jsem tam zpět lipotech. Jo, a s váhou si nedělej starosti. Jsem na 1800g s 2600mAh 6s.

Já mám taky MVVS 8/950, kupoval jsem s létaným protosem a kontronic koby 90 LV, a po cca půl roce mojeho létání jsem posílal na výměnu ložisek a hřídele do MVVS a tak to vypadá po opravě:

Attachment:
x-motor-12800ot--po-oprave-2015-04-19.png
x-motor-12800ot--po-oprave-2015-04-19.png [ 16.45 KiB | Viewed 720 times ]

Attachment:
x-motor-remen-only--motor-12200ot--po-oprave-2015-04-19--02.png
x-motor-remen-only--motor-12200ot--po-oprave-2015-04-19--02.png [ 23.03 KiB | Viewed 720 times ]

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 21:19:09 

A ještě abych se pochlubil, mám i vibrace měřené s hlavními listy :)
Jinak crash v názvu znamená, že listy byly lehce bouchlé při nepovedené autorotaci a paradoxně jsou mnohem lepší než nové championy :lol:
Pozn.: Rotor má těch cca 40 hz

Attachment:
x-04-test-stary-vrt-set-s-gripy--listy-orange--deska-cykliky--hlava-s-gripy--sroub--listy-msc-rapid-crash--06.png
x-04-test-stary-vrt-set-s-gripy--listy-orange--deska-cykliky--hlava-s-gripy--sroub--listy-msc-rapid-crash--06.png [ 20.25 KiB | Viewed 718 times ]

Profile  

PostPosted: Wed 10. Jun 2015 22:18:43 

A mohl by jsi se "pochlubit" i vibracema na osach Y a Z? U mne na Mini Protosu Y a Z vypadaji vyrazne hure nez X...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Next

All times are UTC + 1 hour