It is currently Fri 22. Nov 2024 22:36:11

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Sun 05. Mar 2017 20:29:09 

Přikádám nastvení Spirita

Attachments:
Záloha v2.1.0 Spirit BANKA 2 záchrana Governor 1.3.2017.4ds [255 Bytes]
Downloaded 70 times
Záloha v2.1.0 Spirit BANKA 1 Koaxiál Governor 1.3.2017.4ds [255 Bytes]
Downloaded 67 times
Záloha v2.1.0 Spirit BANKA 0 Koaxiál Governor 1.3.2017.4ds [255 Bytes]
Downloaded 75 times
 Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 20:31:30 

Hledal bych chybu předně v zapojení kabelů, po cestě signálu od rx nebo popř. mechanickou závadu.
Jednotek Spirit jsem dal do spalováků několik, makají parádně i bez rozšířeného zprac. signálu.
Co to projít s někým zkušenějším? Chybka se pak snáze hledá.

Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 21:24:41 

1) externí čidlo jsem odpojil, governor v Spiritovi přepnu na "křivky"
2) regulátor v režimu overnor v kombinaci se spiritem cukal, nevím proč, proto jsem se pokoušel to řešit externím čidlem a governorem ve Spiritovy, toto řeření by bylo super protože bych mohl mít nastavení governoru pro každý letový režim zvlášť co nejlépe vyladěný. Reguláto neumožňje změnu nastavení citlivostí při změně otáček atd. za letu.
Zajímavé by mohlo být čidlo exsterní čidlo s halovu sondou a governorem ve Spiriu, tam by se žádné rušení nedostalo.
Máte vyzkoušené nějaké čidlo s halovou sondou a provozem na 8,4V?
3) soubory jsem poslal a i přiložil
4) T-Rex 500CF zatím s pádly Spirita jsem dosud jen testoval; A123 7S; pastorek 12Z; regulátor Jeti Spin 66 vyzkoušené frekvence 60Hz,120Hz,200Hz,333Hz se Spiritem + UBEC Foxi 3A/5A; serva cyklika Hitec HS-5245MG na 3ks na 200Hz; vyrovnávací rotor servo Futaba S9257 1ks na 333Hz; Taranis XD9+ přijímač FrSky X4R-SB s přenosem po jednom kabelu protokol Futaba, telemetrické čidlo napětí akumulátoru FrSky Mini Lipo senzor (MLVSS)
Provozní napětí serv, přijímače a Spiritu zatím 5V, vrtulkové servo 4,8V.
Serva jsem za lepší nemšnil, nejdříve jsem chtel odladit Spirita a bezpádlo, pak dle toho osadit lepší serva
na 7,4V vrtulka ALIGN DS535 Digital Servo HSD53502 cca 5,5kg/0,041sec; cyklika PDI-HV2008-D 8,5Kgna0,06sec;

nebo bezkontaktní serva na 333Hz/8,4V vrtulka KST MS565 bezkontaktní servo 6,5kg/0,035sec; cyklika KST KST MS565 9,2kg/0,08sec/MS5896,5kg/0,035sec (zvažuji rychlejší variantu uvidím jak se bude chovat Bezpádlová mechanika ideálně FL)

možné příčiny:
5)ztráta napájení. Kablíky drží na svém místě napájení mám zdvojeno, neměl jsem problémi při razantnějším letu a nyní byl problém při pomalém vodorovném letu žádné prudké stoupání či použití záchrany těsně před nehodou.
6)pokud je možné že čidlo může rušit jednotku je toto jedna z možný příčin šum tam bil viz log. nepomohlo ani rozšíření filtru ani Ferit.
7) v případě výpadku signálu bych měl mít nastavenou ve Spiritovi záchranu a vypnutí motoru, ani jedno se nekonalo.

8) S vrtulníkem jsem létal naposledy cca 3roky zpět a vše fungovalo, loni jsem vytáhl vrtulník ze skříně a zjistil jsem že seztratila nastavení z regulátoru regulátor jsem musem znovu nastavovat, přidal jsem Spirita a přijímač od jeti jsem vyměnil za FrSky. Možná příčina by mohla být i vadný regulátor vyzkouším ho jen na křivkách, uvidím co bude vrtulník dělat.

9)Rozšířené zpracování signálu zase vypnu budu čekat na další informace.

10) Zatím sice nemám zapojenou plnou integraci Spiritu=kabel mám v šuplíku. Múže spirit rušit čirloFrSky Mini Lipo senzor (MLVSS)??? Na stránkách u integrace spiritu se oběvila nějaká zmíňka od verze softvaeru 2.3 že nedoporučujete toto čidlo v kobinaci s integrací Spiritu a Taranisu. Nemuže to taky nějakým zúsobem zlobit i bez intergrace???

11) V případě integrace Spiritu a Taranisu je možné použít čidloFrSky OLED senzor napětí článků (FLVSS), nebo i toto čidlo ruší Spirit? Potřebuji používat čidlo napětí baterie létám dle spotřeby.

Náhradní díly jsem objednal, čekám je v půli týdne.

Pokud práce dovolí budu se snažit vrtulní sestavit zalepit šrouby cca do konce týdne.

Koncem týdne nebo o víkendu budu chtít začít testovat, prosím tedy o další instrukce.

Spozdravem
Heřman

Profile  

PostPosted: Mon 06. Mar 2017 8:48:52 
Site Admin

2) Bohužel u regulátorů Jeti je známo, že nejsou pro externí governory úplně ideální a jsou s tím problémy. Je ale možné, že již problém napravili. Cukání by ale mohl určitě způsobovat i zmíněný šum.
Ano, zde máme návod na takové čidlo:
http://manual.spirit-system.com/index.p ... RPM_Sensor

Čidlo hobbywing by ale mělo také fungovat bez problému - sami ho na heli máme. Napájíme ho všude 3.3V z bočního konektoru. Tím se výrazně sníží možné problémy. Nejlépe bude ho napájet 5V.

4) Co se týče serv, tak ty jsou jedním z nejdůležitějších faktoru, které určí, jak dobře to bude létat a jak jednoduché bude nastavení. Čím pomalejší serva, tím je většinou potřeba více nastavovat. Takže po přechodu na jiné serva může být vše úplně jinak.
V každém případě by vrtulka měla fungovat bez problému i se zmíněným servem Futaba.

9) rozšířené zpracování signálu se netýká senzoru otáček, ale senzorů gyra. Takže to ovlivňuje pouze letový projev.
10) Tam by neměl být žádný problém. MLVSS již s poslední aktualizací OpenTX 2.2-rc10 funguje bez problému, takže je vše již plně funkční i s tímto čidlem. Jednotku samotnou by nemělo rušit ani jedno čidlo.

Teď co se týká cukání vrtulky - můžete popsat, jak to přesně vypadá?
Cuká rychle nebo spíše plave ze strany na stranu?

Měl na to vliv zisk gyra?

Co se týče nastavení, tak doporučuji v každém případě snížit Revomix z 6 nejlépe na 0.
Poté zvýšit Držení piruet na hodnotu 165.
Dynamika vrtulky může být 5.
Na Vaše vrtulkové servo Futaba je dle této tabulky: http://manual.spirit-system.com/index.p ... vo_list/cs
nutné nastavit Zpoždění vrtulky 5 - 10. Doporučuji nastavit prozatím hodnotu 5.

Jinak u Governoru vidím max otáčky 1500. To znamená, že při 100% křivce by vrtulník točil jen těch 1500 RPM. To je na heli třídy velmi málo. Trex 500 potřebuje otáčky kolem 2300 - 2500 RPM.

Profile  

PostPosted: Mon 06. Mar 2017 18:53:32 

2) regulátor jeti je určitě staré produkce cca 2005až7 s jeti mám jen nejhoší zkušenosti typu jejich autorizovaný servis RC Hnízdil atd. zapojíme vše umíme. Po havárii nekontrolujeme práci neměříme a nemáme na to ani vybavení a již vůbec práci nekontrolujeme ani vizuálně, co by jste chtěl záruku a náhradu škody co je nám že jsme Vám způsobili škodu pře 45tisíc. Nezajímá nás to že jste vybavení koupil u nás a že máte záruku 2roky reklamace se neuznává vezměte si tady ty střepy a neobtěžujte nás. Takže pokud chce někdo létat jako v křeči a padat kvůli výpadků signálu protože jeťáci jsou schopní udělat studené spoje kdekoli, neměří, nekontrolují, nekontrolují ani vizuálně pak je doporučuji. Vše si odzkoušíte, změříte dosah, pak vzlétnete budete létat jako v křeči v mixeru vždy cca 1až2 sec vysílačka ani nepípne s výpadkem signálu protože za Vás upozorní cca od 1,5až2sec. a za tu dobu v klidu můžete rozmixovat pár němců a audinu, ještě že jsem je minul.
Regulátor je starý pozůstatek a kupoval jsem ho tenkrát kvůli možnosti nastavení pevného počtu článků a koncového vypínání na Life cca2V a pomalu né na ráz.

Prosím o doporučení nějakého kvalitního regulátoru který umožňuje:
nastavení pevného počtu článků a koncového vypínání na LiFe cca2V a pomalu né na úplné.
ideální je prý OPTO a UBEC kvůli eliminaci možného rušení a možnosti použití silného becu na 8,4V a doplnit to externím čidlem otáček halovou sondou třeba align.

9) rozšířené zpracování signálu jsem zapl kvůli možnému rušení Gyra vybracemi

11) ano na cukání měl vliv gyra nejmenší výchylka a rychlost kmitání byla na 52%,
pod 52% ocas líně asi plaval s větší výchylkou ze strany na stranu
nad 52%. ocas kmital rochleji a určitě již od 55% nahoru reagoval ocas jako při vysoké citlivosti gyra na boční výtr místo abyb byl v klidu, tak se rozkmitá rychle a razantně

Létal jsem s nesymetrickými listy proto těch 1500až1800otáček
Revomix jsem nastavil protože při stoupání šel ocas doprava s 6 byla výchylka minimální
Držení piruet jsem měl při pádu 170, v této záloze to ještě nebylo umlouvám se. Jaště jsem měl zapnuté rozšíření signálu a filtr čidla otáček na 8.
S dynamikou vrtulky 5 to zastavovalo pomalu 3 byla pro nízké otáčky akorát. Souhlasím že u vysokých otáček pro 3D cca 2450až2550 by na 3 překmitával ocas

Profile  

PostPosted: Tue 07. Mar 2017 8:51:16 
Site Admin

2) pokud mohu doporučit tak regulátory Hobbywing Platinum umí to co popisujete, bohužel nepodporují LiFePo4 baterie. Počet článků se ale nastavit na pevno dá, včetně ochrany. Nejnižší napětí pro omezení je zde 2.6V nebo potom omezení vypnout.
Bohužel z dneštních regulátorů tyto baterie podporuje přímo jen málokterý.

U heli třídy 550 a menší je dle mého názoru lepší mít BEC v regulátoru. Pokud je to kvalitnější regulátor, tak tam problémy s rušením nejsou. Pokud se tam dá nekvalitní BEC, tak to rušení tam bude tak i tak.

Hobbywing má BEC na 10A, což nemá někdy ani externí. Hlavně má senzor integrovaný, takže se hodně zjednoduší kabeláž a máte řešení, u kterého nemusíte řešit žádné zapojení a riskovat další problémy.

Potom doporučuji regulátor YGE, které jsou ale mnohem dražší. Nastavení je také o něco složitější.

11) Co se týče dynamiky vrtulky, tak větší hodnota = ostřejší zasekávání. Hodnoty kolem 5-6 by měly fungovat "normálně". Pokud je to až příliš, spíše to nestíhá již mechanika.

Pokud je potřeba použít Revomix i když je tam poměrně dobré servo, pak to znamená, že jsou buďto příliš nízké otáčky (vrtulka u trex 500 bude fungovat dobře až nad 2000 RPM) a nebo je problém v mechanice.
Governorem to spíše nebude - pro jistotu doporučuji zaviset jen na křivky.

Pokud vrtulka buďto jen plavala a nebo pak až kmitala, tak to bohužel znamená, že bude spíše problém mechanického rázu. Se Spiritem by měla být zcela bez pohybu bez složitého ladění, pokud je mechanika v pořádku.
To znamená, že tomu nepomůže žádné nastavení v jednotce - ať se nastavuje cokoli, bude se to chovat vždy divně.
I když se použije výchozí nastavení, mělo by to létat alespoň průměrně z praku.

Takže nyní je třeba zjistit, kde by mohl být problém.
1) Celá mechanika by měla chodit naprosto bez jakéhokoli odporu, kdy máte pocit, že se smykátko bude po hřídelce přesouvat úplně samo, jen stačí naklonit model.
2) Všechny kloubky by měly chodit tak, jako by byly na "ložiskách".
3) Táhlo by se nemělo nikde dotýkat, prohýbat ani otírat.
4) U Trexe by mohl být problém s radiálními ložisky v unášečích vrtulkových listů. Pokud nebyl delší dobu prověřován jejich stav, tak bych se na ně kouknul. Žádné by nemělo křupat - nebylo by jít nic cítit, když se vytáhne a nějakou vsunutou hřídelkou se potočí (ani pod mírným tlakem).

Dá se udělat jednoduchý test, který napoví, jak chodí mechanika v letu:
1) Sundejte všechny listy
2) Odšroubujte páku vrtulkového serva nebo odpojte táhlo z čepu.
3) Zkuste hýbat táhlem rukou - v tomto bodě by jste neměl cítit vůbec žádný odpor. (Bude se to hýbat téměř samo)
4) Roztočte motor do letových RPM
5) Zkuste hýbat s táhlem znovu - kolem středu by neměl být odpor o moc větší, než když motor neběží.

V každém případě je nutné létat s tímto modelem alespoň na těch 2200 RPM, aby vrtulka mohla fungovat. Na nižších otáčkách to nebude nikdy dobré (dokud nemá model i axiální ložiska).

Profile  

PostPosted: Tue 07. Mar 2017 20:47:00 

Dobrý den,

ten Hobbywing Platinum V3 100A je ideální a půjde do budoucna použít i pro 550.
Volty omezím nastavením na cca 6S *2,6V=15,6V 15,6V/7S=2,2V lna 1ks A123 kdyby to nefungovalo dobře tak bych snížil nastavení regulátrou 5S.

Děkuji za doporučení.
Heřman

Profile  

PostPosted: Wed 08. Mar 2017 8:27:20 
Site Admin

Skěle, není zač ;)
Myslím, že budete spokojen. Zatím neznám nikoho, kdo nebyl.

Profile  

PostPosted: Wed 15. Mar 2017 17:30:25 

pro ostatní které zlobí rušení:

SPIN66 od jeti, který pořád rušil čidlo otáček z Hobiwingu i přes nastavení filtru z 6 na 8 a přidání feritového kroužku, prodloužení vodičů a přidání závitů. Nic neponohlo a zřejmě byl regulátor příčinou havárie.

Po instalaci regulátoru Hobiwing Platinum V3 100A
na tom samém externím čidlu není žádné rušení, ani bez feritu a přesnost měření jsem mohl zvíšit z 8 na 1!!! vše OK
Při napojení vestavěného čidla z regulátoru do spiritu taky vše v pořádku i s filtrem otáček na 1!!!!

Výrobky od Jeti mě zlobili už hodně dlouho, doporučuji zahodit.

Profile  

PostPosted: Sat 18. Mar 2017 11:25:45 
Site Admin

Děkuji za informaci. To jsem rád, že to již nezobrazuje hlášení.
Použití RPM vývodu z regulátoru je nejjednodušší cesta a většinou funguje bez potíží.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 1 hour