It is currently Fri 22. Nov 2024 23:26:23

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: Protos 500 - ocas
PostPosted: Sat 06. Jun 2015 12:42:43 
Site Admin

Urcite mozne je vsechno, napr. i jeden delsi list nez druhy jak se tady psalo uz drive.
Nejjednodussi je celou vrtulku i s domkem vymenit pokud jsou finance a pak postupne menit vracet dily a sledovat co zpusobi ten problem.
Nahradni dily se urcite neztrati.

Ale vymenil jsi uz skoro vse, az na ty listy. Jestli je nahodou jeden delsi, tak nema cenu nijak dovazovat. Nekde tady je foto jak byly oba o 1mm odlisne.

Profile  

PostPosted: Sat 06. Jun 2015 17:16:15 

Jo, jo, to jsem četl. Vyměnil jsem jeden držák listů a vypadá to o něco líp. Asi ty listy nebudou mít ideální stopu. Jen mě zaráží jak strašně málo stačí a už celý ocas nefunguje. Jdu zkusit jak to poletí.... Jo, kolik má hlavní kolo zubů? Někde jsem viděl 93 a jinde 97. Nějak nesedí otáčky na hlavě tak mám pocit že těch 97.

Attachments:
4.png
4.png [ 33.71 KiB | Viewed 730 times ]
 Profile  

PostPosted: Sat 06. Jun 2015 18:25:02 

93

Profile  

PostPosted: Sat 06. Jun 2015 22:32:23 

Díky. Jinak jsem to byl otestovat a je to celkem v pohodě. Pravda vibrace by mohly bít menší. Objednal jsem od Lynxu celý komplet vrtulky tak jsem zvědav jak to bude chodit. Ještě bych potřeboval doladit drobné kymácení přes výškovku ve visu na nižšší otáčky (2000). Může to být od těch vibrací?

Profile  

PostPosted: Sun 07. Jun 2015 14:44:56 

habe wrote:
ZeXx86 wrote:
V nejhorsim pripade pak staci mirne snizit limit na stranu, kde vrtulka prekmitava - to problem vyresi vetsinou vzdy. Mel by stacit asi 1mm.
Vetsinou jde o stranu blize k trubce.
Ale mel jsem tady jiz nekolik protosu se stejnym servem a po mechanickem doladeni to vzdy chodilo se stejnymi limity a cca 3-4° nabehu.

Jake hodnoty limitu ted vychazi?

Limity jsou 125/125 při délce páky serva cca 14mm
Nesymetrické limity jsem zkoušel taky od nepatrné až po velkou nesymetrii několik mm, a kromě vlivu na rychlost rotace, která pak byla nesymetrická na obě strany, to na překmitávání mělo vliv minimální (to bylo pro střih 0°, kombinace různý střih - různé limity jsem nezkoušel, ale myslím že by opět mělo vliv malý). Nemůže to být třeba i staršími servy - mají už nalétáno cca 2,5 roku (nevím kolik letů - 300 ?)

Ještě jsem zjistil další nesrovnalost: Když se třeba v tictocu prudce zasekne, tak se mírně zhoupne (zatřepe) v ose výškovky - zisk cykliky 60%, serva Savox 1250MG
... aha, teď jsem si přečetl, že se to řídí parametry výškový filtr a počáteční reakce cykliky - vyzkouším změnit

Mám prosbu na zkušené experty a vývojáře pro kombinaci protos + spirit, budete někdo na heliakci v Kroměříži 3. - 12. 7.

Stále se trápím s nastavením a nedaří se mi doladit zastavování pirulet (na jednu stranu zastavuje přesně, na druhou kmitá. Stejně tak třeba v tictocu při zaseknutí kmitá v ose výškovky nebo se to spíš celé tak nějak mírně rozvlní.

Tedy, že by mi někdo přímo na místě poradil případně to zkontroloval.

Snažil jsem se vyzkoušet vše z rad tady na fóru a bez úspěchu, možná dělám nějakou školákou chybu, kterou už si ani neuvědomuju.

Předem díky.

Profile  

PostPosted: Sun 07. Jun 2015 16:22:45 
Site Admin

Ahoj,

proti zhoupnuti vyskovky staci pridat vyskovkovy filtr, hodnota 2-3 by mela byt OK.
Pro doladeni zastaveni ubrat mirne limit vrtulky na stranu, kde zasekava ostreji (s prekmitem) - vetsinou jde o smer k trubce.

Pokud se to "vlni", budou mozna prilis mekke gumky v hlave. Idealni jsou ty od Lynx. Setove se za par startu mohou znicit.

Profile  

PostPosted: Sun 07. Jun 2015 16:24:26 
Site Admin

Jarek wrote:
Díky. Jinak jsem to byl otestovat a je to celkem v pohodě. Pravda vibrace by mohly bít menší. Objednal jsem od Lynxu celý komplet vrtulky tak jsem zvědav jak to bude chodit. Ještě bych potřeboval doladit drobné kymácení přes výškovku ve visu na nižšší otáčky (2000). Může to být od těch vibrací?

Pokud je tam kymaceni ve visu, muze jit o neco nesymetrickeho v hlave, nejcasteji ohnuta hridel nebo prilis dotazene hl. listy.

Profile  

PostPosted: Sun 07. Jun 2015 22:30:54 

ZeXx86 wrote:
Ahoj,

proti zhoupnuti vyskovky staci pridat vyskovkovy filtr, hodnota 2-3 by mela byt OK.
Pro doladeni zastaveni ubrat mirne limit vrtulky na stranu, kde zasekava ostreji (s prekmitem) - vetsinou jde o smer k trubce.

Pokud se to "vlni", budou mozna prilis mekke gumky v hlave. Idealni jsou ty od Lynx. Setove se za par startu mohou znicit.

Gumy v hlavě mám origo černé pro FBL, MSH dělá i červené 3D gumy, ty jsi nezkoušel?
Jinak zkoušel jsem zvyšovat výškovkový filtr až na 3 a taky snižovat počáteční reakci cykliky z 5 až na 3 a příliš se to nezlepšilo.

K té vrtulce, přesně jsem nastavil její neutrál, aby se při přepnutí do normal režimu vrtulník při visu vůbec netočil. Jinak pro info, měl jsem nastevený střih cca 7-8° a mírně se točil doleva, tak jsem myslel, že bude stačit přidat tak 1-2°. Ale ouha, nakonec jsem se zastavil na střihu téměř 16° aby se vrtulník netočil (krátký protos, orig. plastové vrt. listy). Při takovém nastavení ani není možné, aby vycházely limity na obě strany stejně, pokud by se měly využít celé rozsahy.
Nakonec jsem dal limity 120/125 (menší u trubky, kde jsem nadoraz, přitom u kamene zdaleka nevyužívám celý rozsah).
Tak a na překmitávání při piruletě doleva to nemělo vliv.
Takže když to shrnu: jestli střih 0° a limity stejné na obě strany, nebo střih 16° s nesymetrickými limity 120/125, nemělo to téměř vliv na to překmitávání.
Jinak kolega co má goblina700 se spiritem má stejnou zkušenost, ať měl střh jakýkoliv, chovalo se to podobně (mu to ale zasekává dobře na obě strany).

Profile  

PostPosted: Sun 07. Jun 2015 22:44:40 
Site Admin

Muzes poslat nastaveni? Jestli bude OK, tak doporucuji se do te hlavy kouknout. Hlavne taky zkontrolovat, jestli se vubec nehybe kamen hlavy na hrideli, ten ma tendenci byt nekdy volny.

U limitu ubrat o 5 bohuzel stacit nebude. Spise 10 - 15, mozna i vice.

Se stejnymi servy ma protos urcite chodit velmi dobre, takze to musi jit doladit k dokonalosti. Nikdy jsem ale na protosech s timto servem nemusel nijak zastavovani ladit. S tim servem to proste fungovalo velmi dobre, pokud byla vrtulka uvnitr v poradku.
1290mg se bezne pouziva i na 700 heli, jestli ale nestiha zastavovat na 500, tak je podle me neco spatne v mechanice a mozna se trapis nad necim, kde problem neni.

Ja osobne jsem mel 3 protosy s timto servem nebo ekvivalentem DS650. Ted mam na protosovi MKS, v nastaveni se ale temer nic nezmenilo.

Profile  

PostPosted: Mon 08. Jun 2015 8:41:58 

ZeXx86 wrote:
Muzes poslat nastaveni? Jestli bude OK, tak doporucuji se do te hlavy kouknout. Hlavne taky zkontrolovat, jestli se vubec nehybe kamen hlavy na hrideli, ten ma tendenci byt nekdy volny.

U limitu ubrat o 5 bohuzel stacit nebude. Spise 10 - 15, mozna i vice.

Se stejnymi servy ma protos urcite chodit velmi dobre, takze to musi jit doladit k dokonalosti. Nikdy jsem ale na protosech s timto servem nemusel nijak zastavovani ladit. S tim servem to proste fungovalo velmi dobre, pokud byla vrtulka uvnitr v poradku.
1290mg se bezne pouziva i na 700 heli, jestli ale nestiha zastavovat na 500, tak je podle me neco spatne v mechanice a mozna se trapis nad necim, kde problem neni.

Ja osobne jsem mel 3 protosy s timto servem nebo ekvivalentem DS650. Ted mam na protosovi MKS, v nastaveni se ale temer nic nezmenilo.

Nastavení pošlu večer.

Taky ale myslím, že bude chyba asi někde jinde. Proto jsem chtěl poprosit o kontrolu někoho zkušenějšího na srazu.
Jinak trasu ovládání vrtulky jsem schválně znovu rozdělal a připadne mi, že chodí lehce, ale nemám srovnání, takže 100% jistotu nemám.

Ještě další věc, mám poměrně těžkou výbavu: MVVS 8/950, Kontronic KOBY 90 LV, Standardní servo na ocas, alarm baterky, GensAce 2600 25C, ... prostě celková hmota cca 1730 g, přitom ostatní co se psalo na rcmanii mají většinou 1500 - 1600, a ty máš myslím ještě dokonce méně. I když jestli se ty serva používají i na 700, tak by to mělo být jedno.
Říkal jsem si, že bych zkusil i jiné vrt. listy, ale zase, pokud to chodí ostatním, tak by to bylo záplatování nějakého jiného problému nebo by se to mohlo třeba i zhoršit.

Jo a ještě k těm gumám v hlavě, ty jsou teď měněné, gripy s ložiskama jsou nové, i hřídel s hlavníma ložiskama a příčná hřídel jsou nové.
Ano, s volnou hlavou jsem už problémy měl po nepodařené autorotaci, kdy jsem škrtl hlavním listem o zem, tak jsem dal novou hlavu a šroub, který ji drží na hřídeli, jsem dal pro jistotu delší průchozí a je to ještě pojištěné samojistící maticí, myslím, že se to ani nehne.
Jinak změřené vibrace jsou minimální, jediný problém jsem měl s těmi různě dlouhými listy vrtulky, ale to se vyřešilo. Dokonce jsem to měřil i s hlavními listy a max píky jsou do 15%, což jsem byl velmi mile překvapený.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Next

All times are UTC + 1 hour