It is currently Fri 22. Nov 2024 23:31:20

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: Protos 500 - ocas
PostPosted: Sun 31. May 2015 21:03:39 

Díky za upozornění, taky jsem to četl. Listy mám 2x barevný jogurt a jedny 3k. Ten jogurt jsem lítal do poslední doby jen občas po nějaké době letu jakýsi rachot. Tenkrát jsem vyměnil všechny ložiska a našel jsem špatný ložisko v kladce co je u vrtulky. Myslel jsem si že je to ono a nějakou dobu byl klid. (vibrace s jsem neměřil s osazenou vrtulkou) Pak se to začalo objevovat a teď je to totálně v háji. Bez listí dobrý jak dám listy špatný. Hmm, jak moc ti hází držáky listů když s tím zatočíš imbusem? Mám obavy že jakákoliv nepřesnost na vrtulce musí mít katastrofální následky a ten originál kamen se mě vůbec konstrukčně nelíbí. Závit a ložisko na šroub kde to má vůli? Podívám se jaké tu měl kdo vibrace bez listů jestli už tam to nemám špatný a tím jak se přidá hmotnost těch listů tak se to totálně rozhodí....

Profile  

PostPosted: Sun 31. May 2015 21:22:49 
Site Admin

Hazet to nesmi ani trochu.
Jednou se mi dostalo pod lozisko v gripu vrtulky smitko z latky co melo jen par mikrometru a vrtulku to rozhodilo velmi podobne.
Tazke staci jen mala odchylka a je to...
Ty vule na gripech tam jsou schvalne, odstredivou silou se vzdy odtahnou nakonec. Pokud by tam ale precijen byl nejaky rozdil ve vzdalenosti, urcite to muze byt pricina.
Na protosech jsem vzdy mel setove (cerne plastove) vrtulkove listy a fungovaly skvele.

Profile  

PostPosted: Sun 31. May 2015 22:01:42 

No právě kameny co mám tak to šmajdá jak stará ludra. Ten závit není ideálně kolmo/v ose proti sobě. Když vezmu držáky a dám je s ložiskama na hřídel (vyhazovač z formy na plasty) tak jsou v pohodě. Jak to sešroubuju s kamenem tak je to špatný. A když jsem vzal 2 závitníky zašrouboval jsem je místo těch šroubů do toho kamene a v práci na podložkách s tím kamenem poválel tak je to ohnutý jak banán. Někdo tu psal o tom testování vzít celek kamen + držáky a začít jako by ohýbat. Kamen se nesmí otáčet což samozřejmě dělá. Mám ještě jeden a ten je na tom stejně. Pak jsem udělal vlastní, místo M3 závitů je prům. 4 a na konci vnitřní závit M2,5. Stejná konstrukce jako tento jen nemá axiály:

http://eshop.msh-heli.cz/nahradni-dily/ ... ziska.html

S tím je to znatelně lepší ale pořád to rezonuje :( Přemýšlím jak zkontrolovat vzdálenost od osy na střed šroubu co drží list jestli tam nemám nějakou odchylku nebo jak to roztočit mimo vrtulník a dovážit. Problém je jak se ty držáky listů otáčí jak je zaaretovat......

Profile  

PostPosted: Mon 01. Jun 2015 9:06:20 

ZeXx86 wrote:
V nejhorsim pripade pak staci mirne snizit limit na stranu, kde vrtulka prekmitava - to problem vyresi vetsinou vzdy. Mel by stacit asi 1mm.
Vetsinou jde o stranu blize k trubce.
Ale mel jsem tady jiz nekolik protosu se stejnym servem a po mechanickem doladeni to vzdy chodilo se stejnymi limity a cca 3-4° nabehu.

Jake hodnoty limitu ted vychazi?

Limity jsou 125/125 při délce páky serva cca 14mm
Nesymetrické limity jsem zkoušel taky od nepatrné až po velkou nesymetrii několik mm, a kromě vlivu na rychlost rotace, která pak byla nesymetrická na obě strany, to na překmitávání mělo vliv minimální (to bylo pro střih 0°, kombinace různý střih - různé limity jsem nezkoušel, ale myslím že by opět mělo vliv malý). Nemůže to být třeba i staršími servy - mají už nalétáno cca 2,5 roku (nevím kolik letů - 300 ?)

Ještě jsem zjistil další nesrovnalost: Když se třeba v tictocu prudce zasekne, tak se mírně zhoupne (zatřepe) v ose výškovky - zisk cykliky 60%, serva Savox 1250MG
... aha, teď jsem si přečetl, že se to řídí parametry výškový filtr a počáteční reakce cykliky - vyzkouším změnit

Profile  

PostPosted: Mon 01. Jun 2015 14:25:34 

Ještě hloupý dotaz, ale střihem je předpokládám myšlen úhel mezi listy, které se sklopí o 90° ke gripům, je to tak ?
Jinak potom pro visení bez otáčení v režimu normál vycházel u mě střih téměř 8° tedy úhel nastavení listů vrtulky téměř 4°.
Z toho pohledu mi střih 3° (úhel nastavení listů vrtulky 1,5°) připadá jako hodnota získaná systémem pokus omyl - prostě nemá velikostí nic společného z kompenzací reakčního momentu, ne?

Profile  

PostPosted: Tue 02. Jun 2015 9:36:41 
Site Admin

Ano, presne tak. Pokud se to nastavi tak, aby byly limity stejne, mela by heli priblizne drzet v rezimu normal smer. Ten jeden limit pak omezit, pro vyreseni zaseku na danou stranu.

Osobne se mi stalo, ze servo savox 1290mg odeslo. Nakonec prestalo mit tah a jen divne bzucelo.
Melo by mit stejnou silu na obe strany.

Profile  

PostPosted: Thu 04. Jun 2015 4:03:29 

Tak jsem vyměnil domek, ložiska a smykátko a dostal jsem se do stavu vibrací těsně pod hranicí rezonance. Jakýkoliv pokus dovážit znamená jen zhoršení. Nepomáhá vůbec nic... Nějaký nápad kde hledat?

Profile  

PostPosted: Thu 04. Jun 2015 14:10:40 
Site Admin

Mel jsem kdysi protose z druhe ruky a ten mel stejny problem. Nedalo se to doladit k dokonalosti, jen na unosnou mez.
Nezkousel jsem vymenit vse, ale urcite byla rovna hridel a loziska v poradku.
Rekl bych, ze to dela to co se nikdy nemeni. Sepsal bych, co vse se uz vymenilo a co jeste ne.
Urcite bych hledal i v samotnem domku vrtulky.

Profile  

PostPosted: Thu 04. Jun 2015 20:28:15 

Tak co jsem už vyměnil:
domek vrtulky
hřídel vrtulky
ložiska
kamen vrtulky (aktuálně používám ten svůj)
držáky listů
smykátko
řemen
řemenice jsem zkoušel 2 (plast i dural)

Jinak vrtulník má ložiska po pár startech, používám EZO. Hlavní hřídel nová, snížená hlava, oběžka motoru byla na vynážení...

Každopádně všem děkuji za pomoc a za morální podporu. Už se to vleče dlouho a nějak ne a ne se někam posunout.....

Profile  

PostPosted: Sat 06. Jun 2015 12:16:55 

Tak dál už nejsem schopen se dostat. Mohlo by to být špatnou stopu listů? Ať nalepím kamkoliv jakékoliv množství izolepy v pokusu to dovážit tak je to jen horší. Mohl by mít jeden list jiný úhel náběhu a způsobovat tyhle vibrace??? Už fakt nevím co s tím. Jedině dát někomu tu moji vrtulku komplet i s kamenem na vyzkoušení ať vím kde hledat. Bez listů v pohodě, nasadím listy a je to v .....

Attachments:
File comment: Nasazené listy vrtulky
2.png
2.png [ 32.65 KiB | Viewed 768 times ]
File comment: Bez listů vrtulky
1.png
1.png [ 26.3 KiB | Viewed 768 times ]
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Next

All times are UTC + 1 hour