It is currently Fri 22. Nov 2024 22:15:08

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: špička kolem 10900 rpm
PostPosted: Thu 03. Nov 2016 19:01:36 

ahoj,po letním lítání je T-rex 450 v servisu. Vyměnil jsem v něm motor(měřil frekvence samostatně a v pořádku), hlavní kolo a převodové, ložiska na hlavní ose, přední kardan, ložisko v ocasní trubce a domeček, zadní kardan, rotorová hlava vrtulky,smykátko to je vše úplně nové. I tak to háže špičku kolem 10900 hz. Po výměně hlavy vrtulky se sice špička zmenčila na únosnou mez, ale i tak bych se pokusil o jeji identifikaci. Mám za to že to bude pocházet někde z těla, možná ocasní trubky. Špička je vidět ve všech 3 osách,nejhorší na ose y. posílám obrázky.
http://imageshack.cz/image/Uik
tohle je s komletním ocasem
http://imageshack.cz/image/Uiw
a tady je vrtulník bez ocasního domečku a kardanové tyčky(nevím jak to nazvat, prostě to co spojuje zadní a přední kardan v ocasní trubce.-)) ).
Je tam vidět nepatrně špička, netušíte někdo?

Profile  

PostPosted: Thu 22. Dec 2016 23:45:48 

Ahoj, možno si už našiel chybu a určite to nesúvisí so Spiritom, ale...
1. never novým dielom, že sú OK, všetko treba preveriť: z jednej dodávky 6 ks hlavných hriadeľov boli 2 pokrivené. Kontrolujem ich otáčaním na hrane posuvného meradla. Ložiská otváram a dopĺňam troškou vazelíny zmiešanej s práškovým uhlíkom.
2. Neviem, aký rám používaš a aké je uloženie ložísk hlavného hriadeľa. Ja som prešiel na jeden kus pre uloženie. Ak je iné uloženie, musíš dotiahnuť skrutky až po vložení hriadeľa
Attachment:
IMG_0659-01-go_x550-228x228.jpg
IMG_0659-01-go_x550-228x228.jpg [ 14.48 KiB | Viewed 1489 times ]

3. Veľký problém mám často s vibráciami z chvosta: ložiská a ich uloženie v domčeku - lepím ich do domčeka, lebo inak si vyderú priestor. Pri 12 tis. otáčok to netrvá veľmi dlho. Osový pohyb zadného hriadeľa musí byť vymedzený na nulu. Zadný hriadeľ sa ohne aj po minimálnom dotyku listov o trávu a pod. A nakoniec, mal som kameň, ktorý mal krivo navŕtanú dieru.
Attachment:
IMG_0075-edit-01-go_x550-228x228.jpg
IMG_0075-edit-01-go_x550-228x228.jpg [ 12.57 KiB | Viewed 1489 times ]

Skontroluj veľkosť dier v listoch zadného rotora, listy treba tiež vyvážiť - aspoň vybrať rovnako ťažké.
Veľký vplyv na vibrácie má pohyb gripov: zatiaľ ani jedno zadné zloženie gripov (ani Align) nešlo pri úplnom dotiahnutí skrutiek voľne, ale bez vôle. Vždy som musel jemne dofrézovať plochu, aby ložisko nebolo pritlačené ceľ guličky. Našiel som Tarot: http://www.banggood.com/Tarot-450-Metal ... mds=search, ktoré funguje bez úprav
Skontroluj otvor v páke pre čap ovládajúci zadný rotor od serva, otvor sa vyderie, mažem ho a stláčam kliešťami aby nemal vôľu.
4. Zadný rotor skontroluj pohľadom na rotujúce listy. Nesmú opisovať osmičku (ako krivé koleso na bicykli). Vyrovnaj listy, prilož na trubku tyčku a porovnaj medzeru pre oba listy.
5. A nakoniec pohon zadného rotora hriadeľom. Vzhľadom na množstvo ložísk a stredové ložisko v trubke aj minimálny ohyb trubky alebo hriadeľa spôsobuje veľké vibrácie. (preto som ostal pri pohone remienkom).
6. Hlava. Obvykle je jemne ťuknutý priečny hriadeľ. Keď točíš za skrutku, grip(y) sa pohybuje hore/dole. Alebo sú tlmiace gumičky zlé, prípadne veľmi mäkké. Pre pohyb gripov platí, že pri plnom dotiahnutí skrutiek priečneho hriadeľa nesmú zadrhávať (ani trochu).

Neostáva ti nič iné, len najprv odmontovať všetko, začať v zostave len s hlavným hriadeľom a postupne pridávať a odoberať hlavu, chvostovú trubku, zadné zloženie, zadné listy.
Pre poriadok: chybné diely boli z rôznych zdrojov, obrázky s logom obchodom sú len pre ilustráciu dielu.

Profile  

PostPosted: Sat 24. Dec 2016 22:21:14 

no to jsi mně moc nepotěšil tím, že díly nechoděj v pořádku, jinak docela by mě zajímalo ten domek ložisek hlavního hřídele, zkus to nafotit a poslat, rád bych to viděl jak to vypadá v tělě, já mám uložení ze 2 podobných dílů pod sebou, no a na nich se ještě přidělavaj serva a držáky kabiny, tak by mě zajímalo jak to vypadá u tebe, případně bych to zkusil ,kdyby to bylo lepší..Image
držák kabiny
Image

Profile  

PostPosted: Sun 25. Dec 2016 1:37:22 

Ahoj, Používaš rám HK450ProV2, ja zase rámy HK450V2:
Attachment:
HK450V2 Full Alloy Main Frame Assembly.jpg
HK450V2 Full Alloy Main Frame Assembly.jpg [ 40.44 KiB | Viewed 1476 times ]
,
Attachment:
DSC_0113.JPG
DSC_0113.JPG [ 221.18 KiB | Viewed 1476 times ]

Môj má originálne dva domčeky ložísk hlavného hriadeľa (naznačené červenou):
Attachment:
HK450V2 Main Shaft Holder.jpg
HK450V2 Main Shaft Holder.jpg [ 22.45 KiB | Viewed 1476 times ]

Práve tieto dva domce sú nahradené jedným prepojeným dielom.
ALE! Rám V2 má hore rozstup 22mm, rám ProV2 má rozstup Väčší! Okrem toho sú inak diery pre uchytenie, nemám to všetko podrobne zaznamenané. Mal som jeden ProV2, ale predal som to preto, lebo navzájom nepasovali domčeky, uloženie chvostovej trubky a pod.
Ešte ku kvalite dielov. Nerobím si ilúzie, všetko sú to len hračky. Dospel som do stavu, keď za hodinku rozoberiem dosku cykliky a pribrusujem ju dovtedy, pokiaľ neostane len vôľa v ložisku. A to mali všetky moje dosky HK, Tarot aj Align vôľu takmer 1mm.
K pohonu zadného rotora. Nechcem sa dotknúť priaznivcov pohonu hriadeľom, ale pri hračkárskej kvalite dielov a náročnosti na presnosť, môže byť tento pohon len zdrojom vibrácií. Lietal som 3 týždne so zadnou trubkou ohnutou ako hokejka asi 1 cm a remienok o tom možno ani nevedel. Mal som kompletnú zostavu pre pohon hriadeľom, jej odpor bol minimálne trojnásobný (je tam o 5 ložísk viac, niektorí dávajú do trubky 2 ložiská, potom je to +6 ks). Ťažko sa dá predstaviť, čo robí hriadeľ pohonu zadného rotora ohnutý o 0,1mm pri 12000 ot/min.
Ako som písal, postupne nasadzuj diely a skúšaj. Hlavne chvost dá zabrať. Ale aj zlé ložiská hlavného hriadeľa vedia totálne rozhodiť gyro.

Profile  

PostPosted: Sun 25. Dec 2016 11:09:48 

Jo, mezitím už jsem se taky dopátral že máš jiný tělo, resp, verzi 450ky. u mě by tam šlo dát toto, ale na to spíš kašlu.
Image
je to nějk blbě dostupné..
Jinak jak říkáš, nezbejvá než měnit díl po dílu a zkoušet no... :(

Profile  

PostPosted: Sat 18. Feb 2017 14:37:43 

Ahoj,
řekl bych že jsem vyřešil problém. Pišu to nejen pro sebe ale i pro ostatní. Problém způsobovaly držáky táhla na ocastní trubce.
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Lhk3OXXXXXc8XFXXq6xXFXXX9/Tail-Control-Guide-for-Align-Tarot-font-b-Trex-b-font-font-b-450-b-font.jpg
Držáky na ty trubce jsou trochu volné, nahoře je v držáku takový zoubek, když jsem mezi trubkou a držákem vložil kousek drátu, situace se zlepšina na únosnou mez. A mimochodem zajímalo by mě jak to řeší ostatní?.-)

Profile  

PostPosted: Sat 18. Feb 2017 15:05:35 

No máme je pořádně přidělané, dává se mezi očko a trubku například stahovačka a zastříhne se.

Profile  

PostPosted: Sat 18. Feb 2017 22:30:01 

Ahoj, používam toto: https://hobbyking.com/en_us/gt450pro-me ... -band.html

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour