Ahoj Tomáši, ahoj všem,
mám dotaz ohledně příhody, která se mi stala v pátek. Mám Goblina 770 se servy MKS a na vrtulce MKS HBL980 (napájení BEC 2s Lipo 2200mAh). V pátek foukal celkem silný nárazový vítr vrťas fungoval ultimátně mám odlítáno s FW2.0 přes 12 baterek -spokojenost. Při 5té baterii mě najednou přestala fungovat vrtulka následovala autorotace a kvůli tvrdšímu dopadu se mi oddělila ocasní trubka, která vletěla do roztočeného rotoru -> listy, trubka, jedna bočnice= K.O.
Snažím se přijít na to co stalo, takže fakta:- vrtulník byl ovladatelný(až na to, že se točil), vše fungovala až na vrtulku do pádu
- vrtulkové servo má tak 150 startů a po tom co jsem ho zkoušel po pádu i pod zátěží vše funguje bez problému, jedinné o čem vím, že servo je hlučnější, ale nikdy jsem nespozoroval žádný problém, před aktualizací FW jsem asi 10x pouštěl testy BECu a servo zatěžoval, na helifreak jsem taky našel, že některá serva od MKS jsou hlučnější, ale nikdo si na funkci nestěžoval
- trubka se sice oddělila, ale bezprostředně po pádu bylo servo stále připojeno, konektory na spiritu jsou zajištěny od tavky nic nebylo rozpojené. Kabeláží jsem hýbal a kontroloval, nikde jsem nic nenašel
- z pohledu mechaniky vrtulky vše vypadá O.K vrtulka chodí zlehka dorazy šoupátka byly nastavené 3mm od každého konce
- ovladač slideru je ohnutý prasklý šroubek a táhlo má na konci ohnutou ocelovou šroubovici-> myslím tedy, že nemohlo dojít k rozpojení ve vzduchu a šroub se ohnul až po seknutí listů - domnívám se, že v mechanice to nebylo
- mám Futabu T14sg s připojením pře S-BUS. V logu z vysílače jsem našel okamžik kdy přestala reagovat vrtulka je vidět zběsilé mávání vrtulkou tam a zpět-> z přijímače do spirita musely povely jít
Ze spirita jsem stáhl log a je tam vidět, jak přestala fungovat vrtulka "Překročen limit vrtulky" poslední záznam je ztráta signálu a napájení, to bych řekl, že je z nárazu na zem. Co mi, ale není jasné proč jednotka celý let píše data nejsou k dispozici? Jak je udělaný výstup z jednotky? Na DPS je napájení BEC jen rozvedeno nebo to jde ještě přes nějaký tranzistor? Mohla by jednotka přestat ovládat servo?
Jde mi jen o to zjistit příčinu pádu a odstranit ho.
Díky všem za rady (foto v příloze)