It is currently Thu 28. Mar 2024 23:14:31

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Tue 09. Oct 2018 9:07:28 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12213
děkuji za zprávy, bohužel Vaše nastavení opravdu nevypadá v několika bodech v pořádku.
Ani využití digitální měrky náběhu nezaručuje, že je nastavení provedeno správně a přesně.
U využití digitální měrky naopak vznikají nové možnosti, jak nepřesnost zvýšit, protože závisí na tom, vzhledem k jaké soustavě se provede reset úhlu.

Bohužel využití tak vysokého rozsahu kolektivu opravdu není doporučeno z několika důvodů - převážně u autorotace je tato volba doslova pro model smrtící.

Pro autorotaci je zapotřebí kolektiv ne vyšší než 8°, pokud přidáte více, rotorové listy začnou ihned ztrácet rychlost a model tak půjde k zemi stále rychleji.
Hlavně ale s vyšším kolektivem vzniká vyšší riziko, že dojde ke složení listů a tím k tzv. boomstrike. Přesně v moment, kdy prudce nastavíte vysoký kolektiv.
Aby toto nenastalo, musely by být rotorové listy extrémně dotaženy, což opět působí mnoho dalších problémů.

Výrazně tedy doporučuji snížit rozsah kolektivu na maximálně 12°. Modely vrtulníků nejsou ve většině případů stavěny na více, než 14° a již to je až příliš.

Nastavení, aby bylo 100% u záchrany totožné se 100% kolektivu by mělo právě být v pořádku ihned od samého začátku. Ovlivňuje to nastavení středu serv a příp. vysílače.

Doporučuji jako první zkontrolovat, zda v kartě Diagnostika při uvedení páky kolektivu zcela nahoru, zobrazuje kanál kolektivu 100%. To je nejdůležitější. Pokud ne, pak je třeba upravit křivku kolektivu ve vysílači, aby tam těch +/- 100% bylo.
Věřím, že tím by se měl napravit i problém se záchranou GeoLinku.
Hlavní je ale prověřit mechanický střed serv, nulový náběh (doporučuji pomocí složení konců listů k sobě).

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 10. Oct 2018 20:33:31 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 43
Dobrý den,

jsem si vědom možností jak se dopustit chyby měření digitálním úhloměrem.
Kdysi jsem začínal měřením plochy, na kterou model postavím vynulováním, otočením úhloměru okolo svislé osy o 180° a nové měření+ toto zopakovat do kříže. Tím jsem měl dánu vodorovnou plochu, pokud se objevila odchylka ½ odchilky znamenala velikost úhlu posunutí osy od vodoroviny. Jenže pak jsem zjistil, že toto je nepoužitelné, protože dochází k pružení modelů, které zkreslí měření př. Gumy na lyžích, rám, posunuté těžiště u modelu bez pohonné baterie atd. Proto postavím model na pevnou plochu v naprosto totožné letové sestavě a vypočítávám vodorovnou plochu k hlavní hřídeli + kontroluji domek příčné hřídele + kontroluji držáky listů z venku i ze vnitř. Tím zkontroluji zda není ohnutá hřídel a a celkoví součet všech výrobních nepřesností součástek. Podložím model tak, aby byl ve vodorovně a pak s ním již nehýbu ani neotáčím. Teprve pak začínám měřit páky serv, následně desku cyklickky, nakonec úhly listů + zkroucení listů na třech místech u kořene ve středu a na konci listu. To vše při nulovém úhlu náběhu i v obou maximálních úhlech, seřídím maximální rozsah kolektivu + korekce jednotlivých dráh serv. Následně vše ještě minimálně dvakrá dokola zkontroluji.

Listy zásadně používám co nejméně utažené, protože lity správně na vrtulníku musí kmitat pružením nahoru/dolu + otáčet se s hlavní hřídelí ve směru rotace + pootáčet se kolem podélné osy listu a MUSÍ MÍT MOŽNOST KMITAT DO PŘEDU A DO ZADU (PŘEDSTIH) ideálně tlumený tlumičem. Kdybych dotáhl držáky listů na pevno nebo víc než je nutné omezil bych pohyb listů (předstih) a způsobil tak až brutální vibrace na modelu. Tomu tak u mého modelu není, dotáhnu listy jen tak na dotek držáku a listu, pak překlopím model po křidélkách na 90° listy dám vodorovně přitáhnu jen tak na hranici kdy se vlastní váhou přestávají sklápět. V letu při rotaci „váha“ listů naroste odstředivou silou drží tak svojí vyváženou dinamickou pozici a přitom semohou hýbat, model pak nemá téměř žádné vibrace. Samozřejmě jsem to kdysi kontroloval Spiritem hlavní rotor měl menší vibrace než náhon zadního rotoru řemínkem, od doby co mám torzní hřídel mám minimální vibrace tuším že se mi hodnoty pohybovali asi 15% vrtulka, 25% hlavní rotor.

Se sklopením listů jsem se setkal naposledy cca v roce 2006-7 kdy i s utaženými listy mi rychlí rozběh motoru sklápěl listy až naráželi do držáků listů (tenkrát jsem používal malí rozsah kolektivu cca do 10°) Tento jev způsobí velká síla vyvinutá motorem a snaha listů zůstat stát (setrvačností).
U autorotace jsem se s tím nesetkal, protože listy se točí svojí setrvačností nikoli silou motoru. Extrémní příklad pokud se pokusím zpomalit dosednutí na zem při přistání nastavím listy úplně nesmyslně př. 45° jak dlouho se budou točit? Dokud je jejich setrvačnost „hmotnost“ bude dotáčet, pak se zastaví. Jenže již dávno před tím než se rotor zastaví otáčky budou tak malé, že vztlak vytvořený listy vrtulník neudrží ve vzduchu. Proto situace že se listy sklopí, nemá nastat.
Sklopení listů může dojít při nácviku přistání/dosednutí pomocí autorotace, kdy se snažíte ve vzduchu dosednout na pomyslnou zem a pak se Vám zastaví rotor a při dalším padání se listy se snaží roztočit mechanizmus rotoru a MOTOR roztočit v protisměru v tom případě se listy mohou protočit v držácích listů.
Nebo v případě že zastavíte rotor ve vzduchu a místo záporného úhlu, který by roztoči rotor „plachtěním“ se pokusíte roztočit rotor roztočit rychlím náběhem motoru nejhůře s velkým náběhem=odporem listů pak se listy dozajisté sklopí i když budou utažené na fest.

Pokud při autorotaci nezastavíte úplně rotor listy nemají důvod se sklopit protože co je točí je jejich „síla“ setrvačnost nikoli motor. Podle mě je v důležitější dávat pozor na možné odtržení proudu vzduchu hrozících při „vysokých“ úhlech náběhu.

Děkuji za radu střed listů zkusit konci k sobě je určitě dobrá finta také jsem to dělal.Jenže to je mechanický střed a pak člověka zajímá „aerodynamický“ střed aby listy drželi jednu totožnou stopu setkal jsem se stím že mi takto listy nedrželi stopu i o 1až2 centimetry takže jsem pak stejně „mikroskopicky“ ladit táhla stopu na jednotnou stopu cca 1/12 otáčky táhla. Protože žádné listy, držáky ani jiné součástky nejsou dokonale stejné jsem začal součástky číslovat. Díky tomu pokud si potřebuji usnadnit manipulaci s vrtulníkem nehrozí přehození dílů. Vím že list č.1 patří do držáku č.1. a podobně.

Momentálně mi u Spolupráce spiritu s Geolinkem trápí dva body. Dokud nebudu mít seřízené 100% spolehlivě držení výšky další funkce zatím nechci testovat.

Bod č.1) Ať jakkoli změním velikost záchranného kolektivu v bance záchrany (banka č.2) hodnota zde zadaná se automaticky zapíše i do banky číslo 0 a číslo 1, to je v pořádku. Při aktivaci záchranného kolektivu Geolinkem se mi na rotoru nastaví nějaký úhel sice správným směrem, ale nereaguje na změny % v nastavení karty záchranného. Pokud změním hodnotu požadované velikosti záchranného kolektivu tak hodnota úhlu záchrany aktivované Geolinkem se nemění a zastává stále totožná dle nějakého skrytého nastavení. Tato hodnota by podle mě měla být seřiditelná/ nastavitelná. To je stejné jako kdyby u Spiritu byla jen jedna hodnota záchranného kolektivu a nešla nastavit jiná hodnota, tak by to nešlo moc dobře používat nebo vůbec.

Bod č.2) Hodnota záchranného kolektivu Geolinku je rozdílná s hodnotou aktivovanou Spiritem.
Přiznám se, že jsem zapomněl na to, že jsem vysílací kanály rozšiřoval kvůli jemnějšímu kroku.
Takže:
Při 0% mám listy v 0°.
Při maximu kanálu mám 118%=16,5°
Při minimu mám -118%=-16,5°

Napadají mně dvě varianty přepočtů které bych čeka:
A) Při maximální výchylce kanálu 118% bude na při maximu záchranného kolektivu 118% na rotoru 16,5°. Nebo výchylka kanálu cca 60% bude odpovídat hodnotě záchranného kolektivu 60% a úhel listů bude 8,25°
B) Protože však výchylka záchranného kolektive je maximálně 100% čekali bych spíše tento přepočet: Při maximální výchylce kanálu 118% bude na při maximu záchranného kolektivu 100% a úhel listů bude 16,5°. Dále výchylka kanálu 50% bude odpovídat hodnotě záchranného kolektivu 50% a úhel listů bude 8,25°

Přiznám se, že jemnější krok pák a sevr mi vyhovuje představa že přeprogramovánám 8 letových režim včetně dvou režimů autorotace a ke každému režimu mám vyladěné jiné 9tibodé křivky kolektivu mi připadá pro mě nepřijatelná. Vše ostatní mi přitom funguje v pořádku, jen mi nejde změnit záchrana Geolinku. Tyto úpravy kvůli zkoušce bych řešil až jako úplně krajní variantu. Protože logika mi velí, že když „Geolink“ nereaguje změnu záchranného kolektivu nyní nebude reagovat na změnu kolektivu ani poto úpravě rozsahů jen na 100%.


S pozdravem

Honza


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 11. Oct 2018 17:24:45 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 43
Dobrý den,

dnes jsem to nevydržel, abychom se někam pohnuly přeprogramoval jsem vysílačku i Spirita.

Zmenšil jsem rozsah kanálů na vysílačce, tak aby Spirit v kartě diagnostiky měl hodnoty 0%;+100%;-100%
Maximální výchylka 100% kanál = +10stupňů na listech, aby se to dobře přepočítávalo = v kartě limity koletktivu 101.
Banka 0= koaxiál; Banka 1= stabilizace akro; Banka 2= Záchrana zde jsem zadal velikost záchranného kolektivu 100%

Při zkouškách jsem zjistil následující:

1) Při aktivaci záchrany vysílačkou pomocí přepnutí kanálem na banku 2 jsem naměřil na listech rotoru 28,6°!!! ROTOR ŠEL PŘES LIMIT HROZÍ NÁRAZ SOUČÁSTEK A ZNIČENÍ ROTORU NEMÁ JÍT PŘES 10° JAKO PŘI OVLÁDÁNÍ VYSÍLAČKOU!!!

Při aktivaci záchrany Geolinkem jsem na listech naměřil následující
2) při bance 0= koaxiál 6° místo 10°
3) při bance 1= koaxiál 5,2° místo 10°
4) při bance 1= koaxiál 7,2° místo 10°

Jaké pro mě bylo překvapení, že úhel záchranného kolektivu je pro banky rozdílný přitom ve Spiritu je se záchranný kolektiv pro banku 0 a 1 nedá nastavit a je zašedlí!!!

Při zkouškách úhel nikdy neodpovídal požadovaným 10°.

Pokud Vám vrtulník začíná vyset cca od 7° jsou hodnoty záchrany minimálně nedostatečné nebo dokonce záporné a Geolink Vám rozbije vrtulník!!!, protože při aktivní záchraně nelze ovládat kolektiv!!! Lze jen přepnout na režim bez aktivní záchrany Geolinkem a pokusit se to vybrat jenže než se rozkoukáte je vrtulník dávno na zemi a vy si můžete dojít pro lopatku a smetáček.

Jak jsem tvrdil Spirit s Geolinkem nebude reagovat na nastavení hodnoty záchranného kolektivu ani po změně rozsahu kanálů.

Co stím?!?!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 11. Oct 2018 18:02:01 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 962
Location: Plzeň
Hoď jsem teď jako přílohu to přenastavené nastavení jednotky, všech bank. Díky.

_________________
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 11. Oct 2018 18:11:09 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12213
Dobrý den,

upravit kanály tak, aby byl rozsah +/- 100% je dobrý začátek. Tento požadavek je uveden také v manuálu. Žádný z nich by neměl přesahovat 100% v obou směrech.

Pokud se používá funkce Výškové omezení, doporučuji do všech bank nastavit režim Koaxiál. Příp. pokud má být v některé bance aktivní záchrana vždy, tak režim Záchrana, jak to už máte.

Nastavení rozsahu kolektivu v jednotce podle všeho nemáte správně.
Správné nastavení se provádí tak, že si nejdříve povolíte funkci Subtrim (ladění) a prověříte, že je mezi listy přesně nulový náběh. Při složení listů k sobě musí být v jakékoli pozici hlavního rotoru vždy 0°. Pokud tam 0° není, nemá smysl pokračovat dál. Musí se to opravit.

Pak funkci Subtrim (ladění) vypnout a volitelně můžete aktivovat funkci Limity - Rozsah křidélek/výškovky.
Přejit pákou kolektivu úplně nahoru, tj. na 100% (v diagnostice musí být na kanálu kolektivu 100%).

A v této pozici změříte rozsah náběhu, kolik je mezi listy stupňů. Měl byste naměřit těch 10°. Je tomu tak? Pokud ne, snížíte rozsah kolektivu (parametr níže). Dokud tam těch 10° nebude.
Při přesunu kolektivu dolů na -100% by na listech mělo být 10%.

Popisované chování za žádných okolnosti se správným nastavením naštěstí nemůže nastat. Bude problém tedy pouze zde.
Jakmile bude toto v pořádku, pak bude odpovídat i úhel záchranného režimu. Při nastavení 100% bude na listech 10°.

Tedy pokud se aktivuje záchranný režim (ať už funkcí Výškové omezení nebo přímo kanálem), musí být na listech opět 10°.
Model by měl být ve vodorovné poloze a deska cyklika také vždy srovnaná s horizontem bez jakýchkoli odchylek.

Věřím, že toto pomůže.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 12. Oct 2018 7:00:38 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 43
Habásek wrote:
Hoď jsem teď jako přílohu to přenastavené nastavení jednotky, všech bank. Díky.


Dobrý den,

banky jsou totožné se soubory, které jsem dříve nahrál + jen výše uvedené změny.
Pro jistotu jsem znovu ztáhl.

Honza


Attachments:
Banka 0 - normal.4ds [255 Bytes]
Downloaded 40 times
Banka 1 - akro.4ds [255 Bytes]
Downloaded 35 times
Banka 2 - záchrana.4ds [255 Bytes]
Downloaded 34 times
Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 12. Oct 2018 7:18:14 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 43
ZeXx86 wrote:
Dobrý den,

upravit kanály tak, aby byl rozsah +/- 100% je dobrý začátek. Tento požadavek je uveden také v manuálu. Žádný z nich by neměl přesahovat 100% v obou směrech.

Pokud se používá funkce Výškové omezení, doporučuji do všech bank nastavit režim Koaxiál. Příp. pokud má být v některé bance aktivní záchrana vždy, tak režim Záchrana, jak to už máte.

Nastavení rozsahu kolektivu v jednotce podle všeho nemáte správně.
Správné nastavení se provádí tak, že si nejdříve povolíte funkci Subtrim (ladění) a prověříte, že je mezi listy přesně nulový náběh. Při složení listů k sobě musí být v jakékoli pozici hlavního rotoru vždy 0°. Pokud tam 0° není, nemá smysl pokračovat dál. Musí se to opravit.

Pak funkci Subtrim (ladění) vypnout a volitelně můžete aktivovat funkci Limity - Rozsah křidélek/výškovky.
Přejit pákou kolektivu úplně nahoru, tj. na 100% (v diagnostice musí být na kanálu kolektivu 100%).

A v této pozici změříte rozsah náběhu, kolik je mezi listy stupňů. Měl byste naměřit těch 10°. Je tomu tak? Pokud ne, snížíte rozsah kolektivu (parametr níže). Dokud tam těch 10° nebude.
Při přesunu kolektivu dolů na -100% by na listech mělo být 10%.

Popisované chování za žádných okolnosti se správným nastavením naštěstí nemůže nastat. Bude problém tedy pouze zde.
Jakmile bude toto v pořádku, pak bude odpovídat i úhel záchranného režimu. Při nastavení 100% bude na listech 10°.

Tedy pokud se aktivuje záchranný režim (ať už funkcí Výškové omezení nebo přímo kanálem), musí být na listech opět 10°.
Model by měl být ve vodorovné poloze a deska cyklika také vždy srovnaná s horizontem bez jakýchkoli odchylek.

Věřím, že toto pomůže.



Jak píši od začátku NEPOMOHLO!!!!

Jak píši výše deska je rovnaná do roviny pomocí subtrimů, pak omezená v KARTĚ LIMITY+ ROZSAH NÁBĚHU, PŘES TO NEFUNGUJE DLE NÁVODU, ANI LOGIKY PROTO JSEM SE NA VÁS OBRÁTIL!!!
Jak píši výš PROTOŽE BY JSETE MI NEVĚŘIL KVŮLI ZVĚTŠENÍ ROZAHU, ROZSAH JSEM ZMENŠIL, STEJNĚ TO NEPOMOHLO jak sem tvrdil že to nepomůže!!!! NEMÁ TO NA TO VLIV PÍŠIT TO POŘÁD DO KOLA.
Tak jak popisujete to má fungovat, ale nefunguje proto jsem púvodně na Vás obrátil a nikam se nedostal. Píšete mi že mám udělat to co jsem udělal minimálně 3krát, chyba nepřipuštěna.
Ani jste nezkusil soubory které jsem Vám poslal nahrát do nějaké jednotky. Měla by se chovat totožně jako ta moje (samozřejmě by jste musel přepočítat korekci serv)
Před chvílí jsem si uvědomil že ani to nejspíš neodhalí příčinu, protože se pravděpodobně jedná jen o uložení hodnot uživatelských nastavení a firmware ve Vaší jednotce je jiný, zpracuje uložené hodnoty jinak. Tak již fak nevím.

Tato forma komunikace mi přijde strašně neefektivní, takto si tady psát můžeme možná jen přes zimu. Je možné Vás kontaktovat telefonicky.

Proto jsem se na Vás obrátil zda je chyba totožná u všech jednotek, pokud ne jedná se o něco jen u mé. Napadalo mně přehrátí firmwaere jednotky, ale mnou to nemá smysl, protože to dělám při každém updatu. Mám za to, že kdysi jste mi posílali opravný firmware, takže pokud jednotka nefunguje standardně šlo by to řešit př. opět opravným firmware.

Navrhuji následující: Po telefonu je komunikace mnohem rychlejší, zavolal bych Vám, aby jste nic neplatil. Prosím poslal by jste mi číslo na Vás soukromou zprávou, nikde ho nebudu dále šířit + nějaké časové rozpětí, kdy bych Vás mohl kontaktovat ideálně po pracovní době.


S pozdravem
Honza


Last edited by Honza.i on Fri 12. Oct 2018 7:40:12, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 12. Oct 2018 7:37:39 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 962
Location: Plzeň
Pokud jsi někde z Plzeňska tak se na to můžeme podívat u mě v dílně.
Jednotky i Geo na různých heli mám.

_________________
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 12. Oct 2018 7:42:27 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 43
Habásek wrote:
Pokud jsi někde z Plzeňska tak se na to můžeme podívat u mě v dílně.
Jednotky i Geo na různých heli mám.


Vím, že jste soustředěni někde v Plzni, Bohužel jsem z Vysočiny. Máte někoho poblíž př. Jihlava, Brno?

Soukromé auto mám v servisu a bude tam minimálně 3týdny, do pracovního se mi heli nevejde. Momentálně ji nemohu přepravit cca250 Km za Vámi.

Když se daří, tak se daří :-(


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 12. Oct 2018 7:49:29 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12213
Dobrý den,

v nastavení jsem bohužel našel ty stejné chyby. Co se týče Korekce dráhy serv, měla by se použít spíše až jako poslední možnost, pokud si je člověk jist, že Geometrie srovnat mechanicky nejde.
Pokud to piloti používají ve vyšší míře (k úpravě hodnot úhlů pro jednu či druhou polovinu dráhy kolektivu), vždy to znamená, že není nastaven správně mechanicky střed.

Bohužel od nastavení mechanického středu se odvijí všechny ostatní úhly, proto se musí provést opravdu správně. Tak, že páky serv jsou také ve své středové poloze - když je aktivní Subtrim (ladění).
Subtrimy by se měly správně použít na uvedení pák serv do středové polohy, která tam vždy musí být a zůstat i po naladění desky cykliky do vodorovné polohy. Zde dělají piloti nejčastěji chyby.

Úplně nejlepší by bylo se sejít se zkušeným pilotem, který Vám s tím pomůže. Můžete mi prosím napsat Vaši adresu? Stačí soukromou zprávou.

Při řešení podobných problémů je třeba vše kontrolovat krok po kroku od základu. Ne se dívat až na výsledek. Řešení bude určitě jednoduché.
Pokud Vás mohu poprosit, tak na každou otázku prosím odpověď, zda to sedí. Zatím nemá smysl kontrolovat jestli něco funguje/nefunguje.

Co se týče dalších nastavení, které máte momentálně v jednotce, tak s jistotou je třeba upravit parametr Pokročilé/Držení piruet. Ten by v žádném případě neměl být na 130, není-li to nějaký opravdu speciální model (např. mikro modely s vrtulkou řizené motorkem).

Dále je nutné napravit rozsah koncových bodů vrtulky. Samotný program ukazuje, že je levý limit nastaven příliš nízko. Pokud to odpovídá mechanice, pak to znamená, že i vrtulka nemá správně mechanický střed.
Model musí být nastaven správně od základu, vše by mělo fungovat perfektně a až pak je vhodné povolit pokročilejší funkce.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .