It is currently Thu 28. Mar 2024 16:47:44

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 45 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Režim záchrany
PostPosted: Thu 22. Jun 2017 17:48:25 
Offline

Joined: Sun 08. Mar 2015 20:06:59
Posts: 66
Zdravím Vás,
potřeboval bych poradit jak nastavit jednotku tak aby dělala to co si já představuji V1.1.0. Mám ji zapojenou v kombinaci s Futabou. V první fázi jsem vše nastavoval doma a hned jsem se dostal do potíží. Jedno křidélko mi oproti druhému chodilo jen s minimálními výchylkami a všechny serva se pohybovaly trhaně. Toho jsem se zbavil továrním nastavením jednotky a opětovným přestavením, protože obnovením ze zálohy vedlo k stejnému problému. Aktivaci záchrany jsem nastavil na 8. kanál a záchranný plyn na 1. a AUX výstup. Ještě asi 2x se mi stalo, že serva chodily trhavě. Mám pocit, že to souviselo se zapnutím jednotky bez signálu z vysílačky, ale když jsem to později několikrát zopakoval tak už se to neprojevilo.
Vyrazil jsem na letiště. Všechny výchylky byly v 0. Po vzlétnutí jsem zjistil, že mám moc nataženou výškovku, tak jsem hned přistál a skutečně byla tipuji 4° nahoru. Po znovu zapnutí jednotky se srovnala do 0. Během druhého letu jsem ji vytrimoval a přistál. Toto se opakovalo ještě jednou. Pak jsem se dočetl v manuálu, že bych měl přidat ovládač na uložení trimu. Toto jsem tedy udělal a znovu jsem provedl trimovací let a po přistání sepnul uložení trimu. Po sepnutí se mi roztřepaly křidélka a po vypnutí ukládání trimu se zklidnily nicméně při dalším letu se problém s výškovkou opakoval. Ještě jsem zapomněl poznamenat, že toto vše provádím s nulovým ziskem tudiž vypnutou stabilizací.
Teď k záchraně. Měl jsem nastaveno 50% stoupání při záchraně. Po vytrimování výškovky tak aby letadlo letělo tak jak má jsem zkusil zapnout záchranu. Letadlo se zvedlo do kolmého letu nahoru a plyn se nastavil do požadované hodnoty. Při druhém pokusu již stoupalo v úhlu jaký bych si představoval a to se opakovalo asi 5x všech z přímého letu. Pak jsem vyzkoušel nějaké nožové lety atd. a opět z přímého letu jsem zapnul záchranu a letadlo šlo na bok. Ještě jsem chvíli létal a znovu zapnul záchranu a k mému šoku začala fungovat obráceně tedy prudce dolů. Naštěstí jsem byl dost vysoko. Zpocený jsem přistál a zkoušel jsem záchranu na zemi a opravdu šla výškovka dolů. Po vyp/zal jednotky šla zase správně.
Kdysi jsem dělal pokusy s beta verzí na polystyreňáku a tam jsem se s ničím takovým nesetkal.
Poradíte jak bych měl postupovat dále?

_________________
Protos,Agile 5.5,T14SG.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Thu 22. Jun 2017 21:35:40 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12210
Zdravim,

ohledne trhaneho pohybu - odhaduji, ze bude prijimac propojen s jednotkou pomoci vystupu S.BUS2 - to je bohuzel chyba. Tento vystup se pouziva pro telemetrii. Je tedy nutne pripojit na S.BUS.
Toto zapojeni bude ovlivnovat i veskerou funkci jednotky, coz muze zpusobit i dalsi popisovane problemy.
Pokud je to tedy tak, doporucuji prepojit - sam vyrobce uvadi, ze tento port by se nemel pro pripojeni gyra/stabilizace pouzivat.

Bohuzel nerozumim co presne znamena - natazena vyskovka. Pokud je tam nejaka vychylka a je aktivni stabilizace, pak to nemusi byt spatne. Kdyz je model v klidu (bez pohybu), melo by se vse srovnat do vychozi pozice (stredu).
Pokud ale neni, muze jit napr. o nastaveni subtrimu v jednotce a nebo jiz o trim.

Trimovaci let by se mel provadet s aktivni stabilizaci - nejlepe se ziskem gyra, se kterym se bude pak letat.

V kazdem pripade doporucuji prepojit ten S-BUS, pokud to ale je zapojeno spravne a trhany pohyb tam stale je, pak tam bude jeste neco spatne. Trhany pohyb znamena, ze jednotku neco ovlivnuje a jede tak na procentu vykonu. Bude to mit vliv jak na letovy projev, tak s jistotou na zachranu/stabilizaci.
Je mozne, ze se v letovem zaznamu pri tom trhavem pohybu objevi hlaseni o uvaznute smycce.

Snad jsem trochu pomohl.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Fri 23. Jun 2017 19:30:56 
Offline

Joined: Sun 08. Mar 2015 20:06:59
Posts: 66
Díky za odpověď,

-Můj přijímač nemá Sbus-2. Je to S-FHSS který léta používám ve stejném zapojení i s jednotkou v Protosu.
-Neměl jsem v plánu využívat stabilizaci. Chtěl jsem pouze při nácviku akrobacie mít v záloze záchranu. Pokud to tedy bez stabilizace nepůjde, tak to pro mě bohužel nemá smysl.Jestli se má trimovací let provádět se stabilizací, tak to trochu nesouhlasí s manuálem.
Trimovací let
Nejprve je zapotřebí přiřadit speciální funkci - F: Nastavení trimů v okně Kanály. Následně se vypne zcela gyro pomocí obecného zisku na 0%. Poté opatrně vzlétněte a proveďte trimování ve vysílači tak, aby model nikam nezatáčel. Po přistání aktivujte přiřazeným přepínačem funkci nastavení trimů. Tímto se do jednotky uloží aktuální výchylky. Serva křidélek signalizují uložení. Pro úspěšné provedení je zapotřebí, aby byl model zcela v klidu během aktivace funkce. Po uložení lze odpojit napájení a vrátit trimy vysílače zpět do středu. Následující připojení napájení již bude s nastavenými trimy. Uložené hodnoty jsou vždy zobrazeny v záložce Pokročilé. Ve výchozím stavu jsou všechny nulové. Je-li aktivní Head-Lock režim, není nutné provádět trimovací let.

Co se týče toho trhavého pohybu, tak ten se mi projevil pouze asi 3x a to na zemi. Za letu bych už psal jen o bývalém letadle :) .
Na letišti mi vadilo hlavně to, že po vzlétnutí se mi zvedla výškovka i když při startu byla v rovině. Po přistání byla pořád mírně nahoru. Po zap/vyp se opět srovnala. Ale hlavně mi vadila zmatená funkce záchrany.
Udělám ještě jeden pokus a stáhnu letový záznam. Když na nic nepřijdu, tak zkusím vrátit beta verzi a budu zkoušet znovu testovat, ale ořed tím to asi všechno vrátím do EPP. Bylo by škoda mé Katány od Sebarta. :)

:)

_________________
Protos,Agile 5.5,T14SG.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Tue 12. Sep 2017 19:55:14 
Offline

Joined: Sun 08. Mar 2015 20:06:59
Posts: 66
Zdravím, chci se zeptat ,verze Aero 1.2.0 asi nepodporuje Futaba telemetrii jako V2.4.3. pro heli že?
Díky

_________________
Protos,Agile 5.5,T14SG.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Tue 12. Sep 2017 20:35:18 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 962
Location: Plzeň
Ano, podporuje stejně jako heli:
viewtopic.php?f=34&t=2117

_________________
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Wed 13. Sep 2017 15:46:48 
Offline

Joined: Sun 08. Mar 2015 20:06:59
Posts: 66
Díky za info. Takže budu s tím počítat.
Nicméně v Tvém odkazu integraci Futaby nevidím. Vidím jenom "Available for JETI Duplex, FrSky/OpenTX, Graupner HoTT." a proto jsem se ujišťoval.
Kdežto v heli je vyloženě:
"Nová podpora Futaba telemetrie:
Podpora telemetrie s jednotkami Spirit se všemi FASSTest vysílači/přijímači.
Dostupné telemetrické data:
Proudové zatížení"....atd.

Já jen abych zbytečně nekupoval další propojku pro telemetrii. ;)

_________________
Protos,Agile 5.5,T14SG.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Wed 13. Sep 2017 16:59:46 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 962
Location: Plzeň
No vidíš to, tak bude v další verzi Futaba. Myslel jsem že to vyšlo současně. Sorry.

_________________
Spirit System (Spirit W1, RS & GTR & all the others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Wed 13. Sep 2017 17:23:47 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12210
Ahoj,

ano, v další verzi to bude s jistotou. Bude to co nevidět :)

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Wed 27. Sep 2017 20:08:09 
Offline

Joined: Sun 08. Mar 2015 20:06:59
Posts: 66
Ahoj,
tak dnes jsem byl znovu testovat záchranu a už si vážně nevím rady. Asi to vzdám.
Shrnu své poznatky.
Vysílač Futaba 14SG, přijímač R7008SB Fasstest, propojeno přes Sbus1. Firmware 1.2.0. Na zemi se vždy tváří, že je vše jak má být.
Po vzletu s vypnutou stabilizaci jsem provedl trimování výškovky směrem dolů. Po přistání jsem aktivoval zápis trimů do jednotky navoleným kanálem - křidélka lehce prokmitla.
Vypnul jsem jednotku, vynuloval trim na vysílači a zase zapnul jednotku. Vzlétl jsem a musel jsem zase trochu dotrimovat výškovku, ale vzhledem k větru bych si z toho nedělal hlavu.
Zkusil jsem poprvé zapnout záchranu a paráda. Letadlo se horizontálně srovnalo a letělo asi v nastaveném stoupání nahoru s motorem v požadovaném výkonu.
Druhý pokus byl při klesání se staženým plynem. Výškovka zabrala, ale motor nic. přidal jsem trochu plynu a motor se vytočil do požadovaného výkonu při záchraně. Takže poznatek, se staženým plynem nejde motor do předvoleného výkonu záchrany.
Pak jsem udělal nějaké nožové lety a opět spustil záchranu a nedělo se vůbec nic. Chvíli jsem poletoval a opět vyzkoušel záchranu a tentokrát to šlo. Poté jsem udělal nějaké drsnější obraty vývrtka a kopané výkruty, pak jsem srovnal letadlo a zapnul záchranu. Tentokrát zareagovala, ale obráceně. Letadlo se vrhlo k zemi. Naštěstí jsem vše zkoušel v bezpečné výšce. Zkusil jsem to znovu a to samé. Po třetí už to zase fungovalo normálně.
Se sevřenýma půlkama :) jsem přistál a na mobilu jsem si stáhl záznam. Kromě překročených výchylek a zvýšených vibrací (3x při drsných manévrech) bylo vše v normálu.
Musím říct, že se stejnými problémy jsem se setkal i když jsem používal R6008SB S-FHSS a V1.10. Obrácení funkce výškovky se mi zatím nikdy neprojevilo u Beta verze.

Tak nevím co s tím. Že by byl nějaký problém v jednotce? Možná jestli najdu odvahu, tak vytáhnu druhou jednotku z Agile a zkusím to ještě jednou.
Každopádně bych přivítal jakoukoliv radu.
Díky
PS. uložil jsem profil http://spirit-system.com/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=2243#p20642
ale prohlížeč to nepodporuje.

_________________
Protos,Agile 5.5,T14SG.....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Režim záchrany
PostPosted: Thu 28. Sep 2017 19:34:45 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12210
Ahoj,

diky za info. Problem urcite vyresime.
Plyn u zachrany je takto schvalne - mohlo by se stat, ze zachranu omylem pilot aktivuje jeste na zemi a treba chce jen vyzkouset zda vse funguje jak ma.

Mohu vedet o jakou beta priblizne verzi slo? U zachrany se jiz velmi dlouho nic nemenilo.

Problem by mohl teoreticky byt i v tom, ze se pouziva trimovani na vysilaci - to by se u Aero nikdy nemelo pouzivat. Navic to nebude fungovat ihned po dalsim pripojeni baterky (trim se vynuluje). Pro pripadne trimovani je zde nastavitelna funkce.
Pokud se zacne trimovat na vysilaci, znamena to pro jednotku to stejne jako kdyz se pilot snazi zatacet. Bohuzel to ma negativni vliv mj. i na zachranu a stabilizaci, protoze pilot takto neustale "zataci", podle ceho se i ridi.
Takze jen nepouzivani trimu muze problem vyresit a vysvetlit proc to nekdy funguje spravne a nekdy ne.

Je dobre i zkontrolovat, co ukazuje Diagnostika kdyz se aktivuje zachrana - kolik procent na Obecnem zisku je?

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 45 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .