Spirit System
http://spirit-system.com/phpBB3/

Přechod jednotky Spirit Pro na Aero
http://spirit-system.com/phpBB3/viewtopic.php?f=39&t=2847
Page 1 of 2

Author:  Honza [ Fri 21. Sep 2018 18:19:07 ]
Post subject:  Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Zdravím, mám nejasno v několika detailech týkajících se použití jednotky Spirit Pro v letadle

1. Pokud budu flashovat Spirit Pro , který jsem používal v Heli, na Aero firmware ver.1.3.0 , je jedno ze které verze firmware pro Heli budu přecházet na Aero (aktuálně mám verzi 2.4.1.) ?
2. Plánuji propojit jednotku Spirit přes propojku S-BUS s přijímačem Futaba (konkrétně R6308 SBT), znamená to , že budu muset použít také S-BUS serva, nebo mohu použít stávající digitální serva ( konkrétně S9451)?

Děkuji Honza

Author:  Habásek [ Fri 21. Sep 2018 18:28:32 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Ahoj, ano, prostě nainstaluj Aero SW a pomocí něj flashni na Aero 1.3.0, pro jistotu pak uveď jednotku do tovarniho nastaveni.
Ne, s.bus serva nejdou používat, digi a analog ano.

http://aero-man.spirit-system.com/index ... in_Page/cs
http://manual.spirit-system.com/index.p ... vo_list/cs

Author:  Honza [ Fri 21. Sep 2018 19:42:25 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Ahoj, tomu s těmi servy nerozumím, s-bus serva nemůžu použít ? V heli T700N jsem měl právě S-BUS serva ( konkrétně BLS272 SV a 276 SV) ve spojení s jednotkou Spirit Pro a přijímačem S-BUS R6308 SBT, chodilo to nejméně dva roky bez jakýchkoliv problémů.
Honza

Edit: jestli to není tím, že to byly serva S-BUS 2?

Author:  Habásek [ Fri 21. Sep 2018 20:22:24 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

No ale serva nejedou po S.bus lince z jednotek Spirit, ale Spirit má analog/digi výstup do serv ...
Takže tyhle tvoje půjdou OK - tj. tyhle serva běží jako digital i S.bus compatible dle výrobce Futaba.

Pak existují jen S.bus serva co propojit klasicky nejdou. Ale to není tvůj případ. Ty nemáš.

S.bus je u tvé heli i aero propojka mezi rx a Spiritem, ale do serv už nejde výstup S.bus ale klasický. To nastavuješ v záložce Serva.

Author:  Honza [ Fri 21. Sep 2018 20:28:31 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Aha, díky moc za rychlé objasnění. Honza

Author:  Honza [ Sat 22. Sep 2018 14:12:43 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Přeji dobrý den,
Tak jednotka flashnutá bez problémů, nastavená taky a než půjde na dráhu mám ještě několik otazníků (éro je dolnoplošník na nitro os 46 1450 mm rozpětí, dvoukolý podvozek+ostruha spřažená se směrovkou, už byl zalétnutý ještě bez Spirita):
1.obecný zisk jsem dal na 60% jak v režimu Heading Hold , -60% v Heading Hold + stabi akro, zisky jednotlivých gyr (kř.,výšk.,směr.) jsem nechal na 50% (ale ty jsou snad vyřazené, pokud mám nastavené ovládání obecného zisku ??- myslíte, že 60% je pro start podobného modelu dobrá výchozí pozice ?
2.Mám startovat v HH režimu nebo HH+stabi akro režimu ? Resp.dá se nějak krátce popsat rozdíl mezi těmito režimy? Na stole mně to připadá obojí stejné.
3.Na přistání (pokud se k němu dostanu) je lepší jít v HH nebo HH+ stab.a. nebo to raději mám zase "odřít rukama" a vypnout stabilizaci ?
4.Trimování pro let bez gyra mně připadá trochu moc přetechnizované, tak mně napadl tento postup: vzlétnu v režimu HH nebo HH+ stabi.a. (viz.bod2) a v bezpečné výšce vypnu gyro, uvidím kam model točí, zapnu gyro, přistanu a mechanicky (táhly) přetrimuji. Ověřím v dalším letu, zda je to dostatečné. Dá se to takto provést ?
5.Poslední otazník stran přenášení modelu po iniciaci jednotky v režimu HH, resp.HH+stabi.a. - musím model po iniciaci a nastartování motoru odnést cca 50m na dráhu- je to problém?
Honza

Author:  ZeXx86 [ Mon 24. Sep 2018 9:27:22 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Dobrý den,

1. Doporučuji zisk snížit a postupně ho přidávat, dokud nedojde ke kmitání některé osy (většinou křidélka). Zisk 50% je většinou vhodný, ale jestli model létal předtím bez jednotky, tak bude stačit určitě i nižší. Ale zase s vyšším nebude nutné s velkou poravděpodobností vůbec nic trimovat.
2. Pro první starty doporučuji Head Lock, bez stabi.
3. I zde doporučuji pouze Head Lock. Stabi nejdříve zkoušet později, až bude model nastaven.
4. Ano, to je jedna z možností. Pokud se nastavuje model mechanicky, tak to bude nejlepší
5. Pokud se nevyužívá režim Stabi, není to problém nikdy. Pokud ano, tak doporučuji model nést alespoň přibližně ve vodorovné pozici.

Author:  Honza [ Mon 24. Sep 2018 11:01:37 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Děkuji za objasnění, jen ještě nerozumím rozdílu v chování za letu mezi HH a HH+stabi, respektive jak jsem si odvodil z používání Spirita v heli a z návodu, tak v HH po náhodném vychýlení tento mod reaguje kontra takže nahrazuje mojí opožděnou reakci, kdežto v HH+stabi rovná neustále model ve všech osách do polohy, ve které byl modul iniciován. Z toho plyne Vaše rada startovat v HH modu, protože v modu HH+Stabi by to u letadla jaksi nebylo logické, protože po iniciaci jednotky ve vodorovné rovině (aby model letěl rovně) a startu letadla s dvoukolým podvozkem je při startu jiný výchozí úhel výškovky a to by mohlo dělat problém. Chápu to správně ?
Honza

Author:  ZeXx86 [ Tue 25. Sep 2018 8:57:08 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Ano, přibližně to tak je. Pouze s tím rozdílem, že model se bude vyrovnávat spíše do vodorovné polohy.

Author:  Honza [ Tue 25. Sep 2018 11:21:29 ]
Post subject:  Re: Přechod jednotky Spirit Pro na Aero

Tak jsem to dneska finálně nastavil a vyskytl se jeden problém se kterým si nevím rady. Všechno jde jak má, pouze gyro výškovky jde obráceně.Výškovka na páky reaguje správně, ale když zvednu model vrtulí nahoru , tak se natáhne a naopak.
V diagnostice, když dám páku výškovky k sobě (natáhnu) graf jde nahoru a naopak - to je zjevně špatně.Bohužel - a teď popis mého problému- když zreverzuju výškovku ve vysílači a následně v softwaru, tak jde graf v diagnostice správně, ale ukazuje v neutrálu neustále malou výchylku nahoru (+2), které se neumím zbavit. Posunutí neutrální pozice v subtrimu ladění na ní nemá žádný vliv, je tam pořád, jediné co ji může odstranit je trim výškovky ve vysílači, jenže to by pak nebyl tento trim vynulovaný, jak má být podle návodu.Můžete mi poradit co s tím , resp.kde může být chyba ?
Honza

Page 1 of 2 All times are UTC + 1 hour
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/