It is currently Tue 17. Sep 2019 3:49:18

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 8:28:25 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
Zdravím,
popravdě nevím, jestli mám problém s vrtulkou nebo co se vlastně stalo. Upgradoval jsem Spirita z verze myslím 2.4.. na poslední verzi FW. Možná byla chyba, že jsem neprošel celé nastavení v průvodci, zkontroloval jsem jen jednotlivé kanály a servo monitor a vše vypadalo OK.
Nicméně včera při pokusném startu s velkou maketou (řeším vibrace po přechodu na 5ti listý rotor) se heli po odlepení od země najednou celkem pomalu otočila o 180°, takže jsem chtěl rychle přistát, ale opět se pootočila. Teprve pomalým dopředným letem se ustálila, otočil jsem ji a chtěl jsem přistát, což se nakonec po dalším pootočení asi o 90° povedlo.
Prošel jsem nastavení (v telefonu přes BT), zvětšil jsem limity vrtulky, byly trošku jiné, než před upgradem a zkusil to znovu, tentokrát bohužel ale s havárií, protože heli se točila ještě víc než při prvním pokusu a při přistání se převrátila.
V nastavení při kontrole mě zarazila jedna věc, ale možná je to tak správně. U zisku vrtulky bylo napsáno něco v tom smyslu, že je nastaven ve vysílači a žádná hodnota u toho nebyla, pouze násobek, který jsem měl nastavený.
Takže se chci zeptat, jestli tohle je v pořádku, protože se to chovalo trošku jako by na vrtulce gyro nebylo a heli se při změně náběhu listů rotoru pootočila vlivem změny reakčního momentu, a nebo jestli jsem něco udělal špatně. Podle monitoru to vypadalo správně - na kanálu zisku se přepínačem přepínaly 2 hodnoty, jedna odpovídala zisku a druhá aktivaci záchrany.
P.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 9:52:16 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 715
Location: Plzeň
Pošli sem to nastavení z jednotky.

Zisk vrtulky z vysílače znamená že máš ve vysílači nějaké hodnoty na ch5 v jakémkoliv režimu, obvykle 50-70% .. dle výrobce vysílače, ale v SW by jsi v Diagnostika měl tuto hodnotu přesně vidět.

Nemohl jsi si ve vysílači ch5 dát do nuly? To by odpovídalo chováním a zisku 0.

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 10:24:14 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
Ahoj,
nastavení pošlu, ale až večer. Kanálem 5 jsem zisk vždycky řídil, to by mělo být Ok a po napsání toho dotazu sem na fórum mě napadlo podívat se do manuálu a tam jsem si to i přečetl. Bohužel mě po upgradu nenapadlo zkusit heli pootočit, jestli gyro gyruje.
Kanál 5 do nuly dát nejde, je to přepínač se dvěma polohami a s vratnou pružinou, takže v druhé polovině (v režimu záchrany) se musí držet. Je to původně přepínač učitel-žák pokud vím.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 10:37:35 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 715
Location: Plzeň
No z FW 2.4 na 2.6.1 se v nastavení nic neměnilo. Divné.
Přenos do jednotky máš pomocí PWM či nejaký datový s.bus? Nemohl být uvolněn jen ch5?

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 11:15:53 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
Pokud doma na stole zjistím, že to z nějakýho důvodu přestalo gyrovat, tak to bude dobrý, najde se chyba a odstraní se. Ale děsím se toho, že se to na stole bude tvářit jako že dobrý. To pak budu docela v koncích.
Zkoušel jsem před tím letem na zemi záchranu, takže kanál 5 byl (aspoň na zemi) funkční.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 11:17:59 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 715
Location: Plzeň
No on mohl při aktivaci Záchrany dostat rozsah kanálu třeba -70 a tak je to OK, ale při normalu měl asi 0 ...

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 11:52:52 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
To by musel být nějaký problém ve vysílači, protože zisk, teda hodnota na tom vypínači v normálu, byl cca 75-80%, přesně nevím. Tatáž hodnota byla vidět i v Monitoru po upgradu. Takže to by jedině muselo dojít k nějakýmu chvilkovýmu výpadku toho přepínače, což si nějak moc neumím představit.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 13:36:53 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
Když tak na to myslím, že mám pocit, že při procházení nastavení jsem viděl u vrtulkového serva frekvenci 200kHz, ale měla by být 333 (jestli mě paměť neklame, mám tam Savox 1290MG). Ale nejsem si tím jistý, zjistím to až doma.
Mohlo by tohle způsobit tak velkou lenost v reakcích na gyro?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 14:39:43 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 715
Location: Plzeň
NEMOHLO.

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 27. Jun 2019 14:41:31 
Offline

Joined: Mon 13. May 2013 8:35:14
Posts: 34
Taky jsem si to myslel... no nic, stáhnu nastavení a pošlu ho. A všechno prohlídnu.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .