It is currently Fri 06. Dec 2019 21:32:21

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page Previous  1, 2
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 20:45:46 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
nevím zda tento jev může ovlivnit spolehlivost sepnutí automatické záchrany, zda se na ni mohu spolehnout ?.
při včerejších testech byl drift menší, ale najednou mi tak skočil rozdil 8m na 1s a během 2-3 sec se srovnal .


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 21:16:15 
Offline
User avatar

Joined: Sun 09. Jun 2013 13:14:17
Posts: 716
Location: Plzeň
Myslím že po 10-15 minutách je to jev zcela normální že se mění tlak venku.
Mam tu BMP280 čidla na Arduinu, mám tu Jeti Vario s barem orig i od RCT a mění se to stejně s Geolinkem.
Třeba Jeti Vario kolísá na stole více než GEO.

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 21:29:36 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
ano kolísání je normální, ale toto je stále navyšování
kdysi jsem si dělal auto záchranu s atmegou a jen s baro + teplota a v místnosti to kolísalo v rámci 10 cm takže pokud to bude změna do 1m tak asi dobrý, ale pokud je to 5m tak se na to nelze spolehnout např při výuce.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 21:32:31 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
jo a když létám s PixRacerem tak 45 minutovém letu v terénu výška sedí přesně. Tam je implementován inerciální výpočet Baro ACC a satelity, podobně je řešen i kompas, protože samotný kompas nelze použít, vždy musí být vztažen dalšími senzory a by to chodilo korektně.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 13. Mar 2019 8:17:09 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
Návrh na doplnění dat do telemetrie.

Bylo by dobré doplnit počet satelitu a výšku do telemetrie. V radiu by se dal nastavit triger, aby došlo k upozornění například k poklesu satelitů a tudíž snížení přesnosti výšky a pilot by byl informován a mohl by se přizpůsobit.

Nyní je v konfiguračním programu hodnota výška. Tato hodnota by měla být reálná (vypočtená) a ne jen hodnota barometru - (pokud tomu tak je)


Last edited by Falcon on Wed 13. Mar 2019 10:03:57, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 13. Mar 2019 8:23:27 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
Pro info
provedl jsem test samostatné čipu GNSS.
počet satelitů 15-19/20 v místnosti rozptyl 4m(+-2m)
25/27 venku rozptyl 0.2 desetiny m
27/27 žádný rozptyl - trvalá hodnota na desetinu


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 13. Mar 2019 9:52:27 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Falcon wrote:
Návrh na doplnění dat do telemetrie.

Bylo by dobré doplnit počet satelitu a výšku do telemetrie. V radiu by se dal nastavit triger, aby došlo k upozornění například k poklesu satelitů a tudíž snížení přesnosti výšky a pilot by byl informován a mohl by se přizpůsobit.

Nyní je v konfiguračním programu hodnota výška. Tato hodnota by měla být reálná (vypočtená) a ne jen hodnota barometru - (pokud tomu tak je)

S tímto velice souhlasím a myšlenku podporuji.

Bylo by super mít v telemetrii počet satelitů a výšku, užitná hodnota GeoLinku by narostla.
Důvody zde Jarda napsal přesně, pod to se podepisuji.
Potřebné údaje jsou, "jen" je přidat do telemetrie...

I ta výška v konfiguračním programu GeoLinku - pokud to nyní ukazuje pouze výšku na základě baro čidla, zbytečně nás to děsí - viz ta naše měření.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 14. Mar 2019 14:13:04 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 9065
Bohužel se obávám, že se zde řeší skutečnosti, které během letu nemají žádný vliv.
Zobrazení v programu je pouze orientační a z technických důvodu čidlo funguje v jiném režimu než během létání.
To stejné i GNSS modul, gyro, kompas, akcelerometr.

Je tomu tak proto, že se musí minimalizovat počet měření kvůli rušení GNSS signálu a změny impedance při připojeném kablíku.
Program tedy není navržen na to, aby sloužil k dlouhodobému měření výšky.

Pro měření během letu se využívají všechny osazené čipy.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 14. Mar 2019 16:09:24 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Ano, situace je jasná. Při statickém měření na stole se v programu ukazuje "výška" podle tlaku. To, že ujíždí tak, jak jsme naměřili, je normální - prostě takový jaký je tlak (a ten se v průběhu času zvolna mění podle počaí), takovou to ukazuje výšku.
Je třeba testovat za letu, ve vzduchu.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 01. Apr 2019 21:59:31 
Offline

Joined: Tue 29. Aug 2017 16:49:57
Posts: 31
Dobrý den,

pořídil jsem si Geolink hned jak ho uvolnili.

U první verze FW Geolink měl problém s hlídáním výšky v invertu.

Po update na aktuální verzi Spirit 2.6.1 Geolink 1.0.2.4.
Zkoušky na zemi se jevili na hlídání výšky min.1m; max.5m v pořádku i v invertu.

Zálety jsem měl min. výšku 3m, max. výšku 15m první baterii min výška nesepnula ani v 0m, druhá ve 3m, ke konci 12minutového letu jen v 1m.

Další zálet jsem nastavil min. 4m, max. 10m zase při první baterii min. výška nesepnula ani jednou, při druhé baterii min výška ke konci spínala v 1m, asi od půlky baterie mi vrtulník nechtěl stoupat, jako by byl omezený výkon na kolektivu podezření na baterii a na možnost omezení max. výškou, která se mohla posunout dolu. Na konci posledního letu mi to dokonce přitlačilo vrtulník k zemi, až tak že jsem musel nouzově sednout.

Vyhodnocení záznamu z telemetrie ukázalo sice kolísání napětí na baterii, ale nejmenší článek nešel pod hranici se kterou běžně létám bez omezení motoru a jetě mi zbývá minimálně 40sec letu na přistání.

100% se mi posouvá hlídání minimální výšky, 100% mi i výška kolísá, dále mi Geolink 100% přimáčkl vrtulník k zemi, to znamení že výška letu se mi snížila o -10m

Nepřesnost měření je pro mě velké zklamání, když jsem před tím používal Vario od Frsky přesnější variantu, kde je přesnost měření +-10cm. S tímto varimem jsem měl naprogramovanou záchranu na 2,5m, chyba víšky s tímto variem se pohybovala nahoru +10cm dolu se posouvala v průběhu 12minut o -1m. Variu nevadili přenos z teplé místnosti do mínusovích teplot.

Geolink jsem pořizoval s představou, že bude výšku hlídat stejně a nebude docházet k posunu výšky časem, protože GPS bude provádět průběžně korekce.

Dále jsem doufal v rychlejší reakce 300Hz. Zatím se mi jeví prodleva reakce podobná jako u varia, které musí poslat signál do vysílačky ta signál zpracuje a pošle zpět. Geolink mi měl pomoci s nácvikem akrobacie v malých výškách, jenže je minimálně 10krát nepřesnější než Vario.

Zatím jsem se tedy nedostal, ani k testování dalších funkcí, láká mi omezení prostoru a návrat na místo startu v případě př. poruchy vysílačky. Pokud by nějakým způsobem ztrácel Geolink satelity, tak mi model bez varování vyletí i z hlídaného prostoru.

Chtěl jsem koupit Spirita a Geolionk do dalších dvou nových modelů, ale s takovou to si ho tam netroufnu dát a u stávajícího modelu se můžu vrátit zpět k mnohem levnějšímu Variu, které pracuje s maximální chybou do 1m.

poznámka: Geolink je na ocasní trubce bez kapoty, má nestíněnou viditelnost na oblohu. Pohon torzní tyčí, minimální vzdálenost od nejbližšího serva 11,5cm.

Měsíce ubíhají a já pořád nelétám a čekám na odstranění neduhů.

Prosím Vás tímto o další pomoc.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .