It is currently Wed 21. Aug 2019 1:19:17

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Tue 26. Feb 2019 11:05:15 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Ahoj,
používám užitečnou funkci Výškové omezení. Na jedné heli (kde je Spirit Pro) funguje perfektně.
Na druhé heli (kde je Spirit) je měření výšky velmi nepřesné. Někdy je výška tak nízko, že by se heli dotknula země aniž by došlo k aktivaci zvedání, jindy místo nastavených 2,5m je reakce cca v 10 metrech. Toto chování jsem zjistil v posledních dnech, kdy při létání byla teplota okolo 0°C. Nemůže toto chování být způsobeno tou nízkou teplotou?

Druhý problém:
Také jsem vypozoroval, že občas po přistání na GeoLinku nesvítí modrá LEDka, tedy zřejmě nejsou satelity, a ani tím pádem nefunguje "návrat domů". Obávám se, aby se mi toto nestalo ve vzduchu, až budu návrat domů životně potřebovat ;)

FW: Spirit 2.6.1, GeoLink 1.0.2

Pozn. S dotyčnou jednotkou GeoLink jsem měl už dříve problém (jevilo se mi to jako slabá citlivost na satelity), byla u vás v opravě, přeletovali jste ji, chybu jste nezaznamenali (neprojevila se u vás).

Edit: Udělal jsem test: Heli jsem postavil na balkóně (venkovní teplota je +7°C), připojil jsem Spirit settings přes WiFi link a koukal jak ujíždí výška. Během 5 minut to zadriftovalo o 4,4m - takhle nepřesný ten barometr přeci být nemůže? No a jako bonus - pouze 5 satelitů :? Viz screenshoty v příloze - jsou dělané vždy po několika vteřinách.
Attachment:
Výška ujíždí Geolink.rar [536.37 KiB]
Downloaded 13 times

Edit 2:A teď jsem dal druhou helikoptéru (s jiným Geolinkem) na stejné místo, a výsledek je úplně jiný - takový, jaký bych si představoval. Driftuje to pouze o max. 0,3m, spíš 0,2m. A satelitů je 12. ;) Viz druhá příloha s fotkami, opět v časovém intervalu cca 5 minut.
Attachment:
Whiskey Cobra JINÝ Geolink.rar [464.54 KiB]
Downloaded 9 times


Dělá to na mě dojem, že ten první Geolink je nemocný a že si s ním koleduju o průšvih.
Mohl byste prosím někdo otestovat vaši jednotku, kolik vám to ujíždí? Děkuju!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 06. Mar 2019 9:37:58 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 8877
Ahoj,

tak to je moc zajímavé. Děkuji za skvelé testy a rozbor.

Opravdu to není v pořádku. GeoLink hned vyměníme. Je to ale velmi zajímavé, protože všechny moduly se vyrábí úplně stejně a jak GNSS modul tak tlakové čidlo je úplně oddělené. Jedině, že by jedno rušilo druhé (nějakým velmi zvlástním způsobem).

Pošleme dnes nový modul a snad to bude v pořádku.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 06. Mar 2019 13:32:54 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Děkuju za perfektní reakci, pokusím se můj modul poslat zítra ráno.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 08. Mar 2019 15:27:37 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 8877
Také děkuji, modul jsme obdrželi a budeme provádět další testování.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 08. Mar 2019 19:11:23 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Já mám nový modul na poště, dneska jsem ale pro něj nestihnul zajít, takže zítra. Otestuju a hned sem napíšu.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun 10. Mar 2019 10:29:50 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Takže jsem otestoval nový GeoLink, který mi dnes přišel.
Je to o dost lepší co se týká držení výšky (ten původní odjel klidně až o 5m), ale ty satelity to tak ochotně nechytá jako druhá jednotka (ve druhé heli).

Satelity na balkoně - dlouho pouze 4 Sat, po snad půl hodině se to dostane max. na 8 satelitů - věřím ale že pod širým nebem bude těch 12 také. (Pravda ale je, že druhá heli má 12 Sat na balkoně skoro hned.)

K té stabilitě výšky:

Zdá se, že obě jednotky co mám, se nyní chovají co se týká držení výšky stejně, ale žádná velká hitparáda to není.

Myslím že to výškové omezení si bude každý nastavovat na několik jednotek metrů (např. 2 - 3m). Jenže GeoLink během doby letu odjede klidně o ty 3 metry, takže záchranná funkce bude zabírat buď příliš vysoko (v 6 m se běžně létá ne?), nebo naopak vůbec nezafunguje, tj. je schopné to bouchnout do země.
Záleží na době letu. První minutu je to dobře použitelné, ale pokud má někdo dobu letu 15 minut, tak to oddriftuje i několik metrů (sune se to pořád dál, někdy do +, někdy do -).

Měl jsem za to, že barometr bude přesný tak +-0,1m, nemělo by to tak být? Napadá mě, že po zapnutí se jednotka ohřeje a to by mohlo ten drift způsobit? Barometr by měl teplotu zohleďovat, ale pokud bude (falešně) ohříván sousední elektronikou, může to být problém. Ale ono to jede furt, teplota už by měla být ustálená...

Tady jsem uložil krátké video, kde je vidět jak to jezdí. Heli stojí nehnutě na balkoně, WiFiLinkem jsem připojený na NB (zhruba 4 m daleko), venkovní teplota cca 10°C, slabý vítr:
https://uloz.to/!Q3AwvDE11mcK/geolink-ujizdi-mov

Klucí ve Spiritu, jak Vám to ujíždí při vašich testech? (nechte to alespoň 15 minut, schválně kam se ro rozjede).

... a samozřejmě - děkuju za vzornou podporu, je to fajn jak se o své zákazníky staráte!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 11. Mar 2019 13:04:25 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 8877
Ahoj,

během letu se používá tlakové čidlo asi jen z 5%, právě protože u modelů jako je heli nejsou údaje příliš směrodatné během dynamického létání.
V programu se zobrazují data pouze z čidla, ale má na to vliv spoustu faktorů, včetně te teploty a především vlhkosti. Vše se ale kompenzuje jak to jde.

Další velký rozdíl je, na jakém modelu ten GeoLink je. Takže pokud se to zkouší na dvou různých modelech, tak ten rozdíl může být vždy zcela odlišný - hlavně co se týče kvality přijmu GNSS signálu.

Během letu se z velké části používá signál z GNSS pro určení výšky a také ostatních pohybových čidel. Takže pokud je na dané heli špatný přijem signálu, bude to mít určitě vliv na výškové omezení.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 11. Mar 2019 13:29:58 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Rozumím, měření výšky barometrem není úplně triviální jak to na první pohled vypadá (teplota, vlhkost, ...).

U té první jednotky (kterou to celé začalo), tam blbnula GPSka - někdy jsem po přistání zjistil, že modrá LED nesvítí. Potom je nasnadě, že když nejde GPS tak i výška bude problematická, pokud to počítáte z barometru i z GNSS.
Moje heli občas aktivovala záchranu už ve velké výšky (přišlo mi že snad i v 10 metrech), a jindy dovolila přistát - vůbec neaktivovala.

Stejně ale z kopter jsem zvyklý, že samotný barometr (a určitě horší kategorie než je ve Spiritovi) měří velmi přesně a nikam neodjíždí.
U helikoptér asi je navíc ten problém s velkým průvanem.

Zkoušeli jste u vás otestovat, jak barometr odjíždí v čase na stroji stojícím v klidu na místě? Stačí zapojit a půl hodiny sledovat co se děje.

Pokud se týká příjmu GPS na různých modelech, jedna (ta přesnější s vynikající GPS) ja na ocase Devila 505 a ještě přes ní bývá maketová sklolaminátová kastle.
Ta "horší" je na T-Rexu 450L Dominator, tedy na ocasní trubce, ničím nestíněná.

Teď není v žádném případě počasí na lítání. Tak až se umoudří, budu pokračovat v testech a dám vědět.

Prozatím děkuju za vzorný support, jak je u tebe ostatně zvykem. 8-)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 18:41:31 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 194
Dnes jsem udělal solidní měření toho driftování výšky.
Heli stojící nehnutě na balkoně. Venkovní teplota 9°C. Trvale fix 12 satelitů. Spojení s notebookem přes WiFi Link.
Spirit Pro, v. 2.6.1, Geolink v. 1.0.2.

Měřil jsem hodinu a každou minutu zaznamenával výšku jakou ukazoval GeoLink.

V 64. minutě jsem se usedavě rozplakal a raději to vypnul.

Nezdá se mi možné, že by čidla takto trvale jela stále pryč. Tipuju, že se někde nasčítává chyba - nějaká hodnota cvičí nahoru a dolů a v algoritmu se to špatně odečítá nebo tak něco...
Připojuji tabulku s měřením.
Attachment:
Drift GeoLinku v průběhu hodiny.xlsx [64.31 KiB]
Downloaded 18 times


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 12. Mar 2019 20:42:25 
Offline

Joined: Wed 30. Apr 2014 20:45:06
Posts: 63
potvrzuji tento problém.
Jednotka je jedna z prvních FW 1.0.1, Wojta má FW 1.0.2
testováno doma při pokojové teplotě, nulový pohyb, GNSS sat 0, žádný pohyb tudíž pouze baro.
15min 2,5m
16 2,7
19 3,3
20 4,0
25 4,6
28 5,5
Pokud se měří výška baro + teplota tak to chodí v místnosti v rámci cm ověřeno s barometrem a maximálně to kolísá.
Tento problém pravděpodobně spočívá v inerciálním výpočtu, kde se kumuluje chyba - toto je domněka


Last edited by Falcon on Tue 12. Mar 2019 20:46:22, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .