It is currently Fri 22. Nov 2024 22:21:04

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Mon 20. Feb 2017 21:50:51 

match-bu wrote:
Dobrý den,

dnes akorát instaluji RPM senzor z Hobbywing RPM. jenže v manuálu je uvedeno v techické specifikaci:
1) pracovní napětí 3,3V až 8,4V
2) dále je uvedeno při zapojování napětí 3,3V or 5V

máte vyzkoušené napájecí napětí 8,4V???

Jak jsem psal v SZ, mám na dvou heli na 7,4V už druhým rokem a vše OK.

Profile  

PostPosted: Mon 20. Feb 2017 21:54:47 
Site Admin

Dobrý den,

ano, tento senzor jsme zkoušeli i na 8.4V.
Na naši testovací heli máme tento senzor napájen 3.3V pomocí Spektrum konektoru. Avšak v některých případech to je příliš málo.

Profile  

PostPosted: Mon 20. Feb 2017 21:55:00 

SUPER

DĚKUJU!!!

teď mám klid

Profile  

PostPosted: Tue 21. Feb 2017 21:58:57 

Dobrý den,

nikde sem nenašel uvedeno kam je nelepší připájet kabely od RPM čidla.

1) Co nejblíže k motoru
2) co nejblíže k regulátoru
3) do prostřed (co nejdál od motoru i regulátoru)

Prosím i o vysvětlení kam a z jakého důvodu je dané řešení vhodné.

S pozdravem
Heřman

Profile  

PostPosted: Tue 21. Feb 2017 22:26:32 

U všech heli jsem to pájel na dva libovolné konekrory ze tří od motoru, nikdy nebyl problém. Jen se snažím pak vést signál do Spirita co nejkratší cestou a co nejdál od zdrojů rušení jako je např. REG/SBEC.

Profile  

PostPosted: Sat 04. Mar 2017 22:29:41 

Čidlo otáček Hobbywing jsem nainstaloval co nejdále od regulátoru na druhou stranu modelu, mám ho připojené na vodiče přímo u motoru.

Při testech mi spirit psal po celou dobu Senzor otáček vykazuje velký šum.
V expertním nastavení jsem změnil vedl hodnotu filtru otáčkoměru, z 6ti na 8 to nepomohlo.
Dále jsem zkusil nainstalovat na přívod feritoví kroužek a 3krát omotat, to již začal a 3krát omotat, to již šum někdy zmizel.

Prodloužil jsem vodiče k čidlu a 9krát omotal ferit nyní mám již cca 1/2 doby letu v záznamu, že je vše v pořádku obrázek přikládám.

Prosím o radu, jak se toho šumu zbavit př. jaký krouže z jakého materiálu, kolik závitů atd.

Honza

Attachments:
spirit-log-2017-03-04-134243 s FERITEM.pdf [80.62 KiB]
Downloaded 75 times
 Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 6:49:33 

Prosím přidej víc údajů, jakým napětím to nakonec napájíš a od kud, jaká je to heli? Můžeš přiložit i foto?
Feritový kroužek bych dal hlavně na kabel z regulátoru nebo BEC, já omotávám 4x, kroužek co nejblíže zdroji rušení.

Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 19:18:14 

Jedná se o T-Rex 500 feritoví kroužek samozřejmě na BECu o Spinu 66 mám.
Na čidlo jsem feritoví kroužek přidal to taky nepomohlo.

Na podzim jsem nainstaloval Spirit měl jsem pořád problém s kmitáním ocasu, ten se mi bohužel úplně nepodařilo odstranit, ale dalo se s tím létat.

Nyní jsem se začínal rozlétávat nesymetrickými listy a kvůli tomu jsem snížil otáčky na 1500až1800 kmitání ocasu se zvětšilo na neúnosnou hodnotu cca 25cm
Chtěl jsem přijít čím to že mi vrtulník takto kmitá, když před Spiritem nikdy nekmital.
Měl jsem podezření na vydřenou dráhu potenciometru ve vrtulkové servu, ale když jsem odpojil táhlo vrtulky vrtulník stále kmital.
Při autorotaci přestal kmitat proto jsem si myslel že je problém v regulátoru s nastavením governoru, někdy jsem zaznamenal i na zemi kolísání otáček již si nevybavuji kolik jsem naměřil pulzy.
Myslel jsem že použitím externího čidla a governoru od spiritu, problém vyřeším Bohužel se objěvil navíc problém s rušením od čidla, nepomohl ani filtr ve spiritovi ani 9závitů a ferit.
Dále jsem objevil při diagnostice že spirit hlásil zvýšené vibrace v osách Y a Z.
V zoufalství jsem ještě zaškrtl v expertním nastavení zpracování rozšířeného signálu, nasavil držení stopy na 170, namazal ložiska i řemen, napnul víc řemen náhonu vrtulky a povolil víc listy. Nejvíc podle mně pomohlo snížit vibrace povolení listů a to jsem je měl volné jen tak aby se svojí vahou při přenášení nepootočili a nepoškodili o držák listu.
Létat Spiritem s benzínovím motorem si nedokážu představit tam jsou vibrace mnohen vyšší.
Takto se mi podařilo kmitání ocasu podařilo včera snížit cca 4až5cm již se dali nouzově polétat.
Dnes jsem šel si po zimě trochu užít, ale v průběhu letu se vrtulník naklonil do předu a ztočil se doprava nereagoval na kniply měl jsem jen čas na zkusil záchranu nebo vypnout motor záchrana by to vybrala ale taky bohužel nereagovala tak jsem s vrtulníkem praštil do země i se zapnutým motrem.
Takovou ránu jsem ještě neměl zatím počítám cenu náhradních dílů a jsem již nad cenou nového vrtulníku a ještě nemám zkontrolovaný motor. Doufal sem že si na tomto stroji otestuji spirita a baterie a na příští sezonu pořídím nový větší.
Teď jsem v p....i a nemůžu si otestovat nastavení spirita, akumulátory T-Rex 500X je pro mne nepoužitelný nenarvu do něj baterie, a do T-Rexe 550 se mi nechce jít bez 1000%vyladěného Spirita po všech stránkách ověřeného, baterie A123.
Létám jen A123 Lipolky měli 10x menší životnost a tuto sezonu jsem chtěl na T-Rex 500 testovat životnost baterie A123 s automatickým balancováním v průběhu letu serioparalelně zapojených článků.
Teprve pak jsem chtěl přes zimu stavět noví vrtulník a mezitím létat s 500. Jenže vražte peníze do něčeho co není spolehlivé a při prvním letu se vám to rozbije, nebo spotřebujte 2/3 peněz z nového stroje na opravu starého.

Teď je každá rada dobrá. Prosím o radu

Honza

Attachments:
File comment: Na konci jsem vypl vysílačku a odpojil baterii.
spirit-log-2017-03-05-093331 HAVÁRKA vrtulník přestal ragovat po pádu jsem vypl vysílačku špatný sygnál nebbo výpadek nebyl hlášený.pdf [84.27 KiB]
Downloaded 76 times
Z Směrovka zvýšené vybrace.png
Z Směrovka zvýšené vybrace.png [ 65.92 KiB | Viewed 803 times ]
Y křidékla zvýšené vybrace.png
Y křidékla zvýšené vybrace.png [ 66.2 KiB | Viewed 803 times ]
 Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 19:35:48 
Site Admin

Dobrý den,

tak to mě velmi mrzí. Věřím, že na všechny problémy společně přijdeme.
V tomto případě je nutné řešit krok po kroku. Vše co se na modelu děje má vždy příčinu.

Co doporučuji udělat jako první:
1. Vypnout governor v jednotce a odpojit čidlo (alespoň z jednotky).
2. Přepnout na křivky v regulátoru nebo nechat governor, se kterým to doposud létalo.
3. Poslat/přiložit zde nastavení heli (soubor 4ds), abych se na něj podíval.
4. Popsat jaké jsou serva na modelu, nejlépe i ostatní komponenty.

Tímto budeme řešit jen jeden problém, ne všechny naráz.

Nejdůležitější otázkou je, proč heli přestala reagovat?
Možné příčiny jsou:
- ztráta napájení (doporučuji projít všechny kablíky)
- čidlo do jednotky posílalo něco, co tam být vůbec nemělo (možná důvod tolika hlášení rušení RPM signálu), až to jednotka nakonec nezvládla.
- ztráta signálu z přijímače (spíše nepravděpodobné), jinak by se aktivoval Failsafe (podle toho jak je naprogramován)

Pokud heli létala doposud a až nyní se objevil tento problém, mohlo by se jednat i o druhou možnost (pokud se na nic jiného nepřijde).

Jakmile bude heli zase letuschopná, začal bych řešit nejdříve to kmitání - na příčinu se dá přijít většinou snadno.
Pokud pošlete nastavení, budeme mít již více jasno. Podle toho dokážu říci, zda je chyba v nastavení nebo v mechanice. A pokud v mechanice, tak popíšu jak zjistit kde.

V každém případě doporučuji nezapínat Rozšířené zpracování signálu - tento parametr není ve většině případů nutný ani na spalovacích heli. Vibrace se nemusí snižovat kvůli jednotce, ale kvůli samotnému modelu, aby vše fungovalo jak má.

Profile  

PostPosted: Sun 05. Mar 2017 20:24:57 

logy telemetrie

Attachments:
Výpadek signálu na přijímači NEBIL VIZ TATO TELEMETRIE ANI VASÍLAČKA MI HO NEHLÁSILA ANI NEVYBROVALA.jpg
Výpadek signálu na přijímači NEBIL VIZ TATO TELEMETRIE ANI VASÍLAČKA MI HO NEHLÁSILA ANI NEVYBROVALA.jpg [ 326.83 KiB | Viewed 792 times ]
Napětí na spiritovi je otestované BEC testem a telemetrie nenaměřila v průběhu letu pokles pod 5,3V.jpg
Napětí na spiritovi je otestované BEC testem a telemetrie nenaměřila v průběhu letu pokles pod 5,3V.jpg [ 286.59 KiB | Viewed 792 times ]
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 67 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 1 hour